Un grup de timisoreni, mostenitori sau proprietari de terenuri pe suprafete administrate in prezent de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului (USAMVB), a castigat in instanta dreptul de a-si redobandi proprietatile pe vechile amplasamente.

Cu toate acestea, sentinta pare a fi lovita de nulitate si nu poate fi pusa in aplicare deoarece Legea 247 ofera protectie maxima institutiilor de acest gen si statiunilor agricole, carora nu li se vor "cioparti" actualele hotare. Oamenii vor primi, totusi, pamant, dar in zone adiacente celor revendicate, in ciuda vointei lor.

Mai multi mostenitori legali sau proprietari ai unor suprafete de teren situate la marginea municipiului Timisoara, pe locul in care astazi fiinteaza USAMVB, au dat in judecata Prefectura si Comisia Locala de Fond Funciar pentru ca nu au putut intra in posesia pamantului pe vechile amplasamente.

Oamenii sustin ca li s-au oferit alte terenuri, dar ca acestea au o valoare de 30 de ori mai mica decat cea a suprafetelor revendicate.

Fostii proprietari nu se feresc sa acuze ca la mijloc ar exista intentia realizarii unei afaceri imobiliare profitabile, in detrimentul mostenitorilor de drept. Pentru ca nu a pus in aplicare sentinta, Prefectura a fost somata, prin executor judecatoresc, sa emita titluri de proprietate pentru revendicatori.

"Vom cere si daune morale de cate trei milioane de lei vechi pentru fiecare zi de intarziere a aplicarii sentintei", a amenintat Andreas Heitler, unul dintre mostenitori.

"Si noi trebuie sa traim"

Deputatul PD Valeriu Tabara, care este prorector onorific al USAMVB, sustine, insa, ca nici nu se poate vorbi despre punerea in aplicare a unei astfel de sentinte. La ora actuala, universitatea mai are de retrocedat circa 26 de hectare de teren, dar proprietarii le vor primi pe alte amplasamente.

Parlamentarul a adaugat ca s-au pregatit deja si loturi pentru fostii proprietari, similare ca valoare cu cele solicitate spre retrocedare, mai precis langa Aeroportul Utilitar al orasului. "Au aici toate facilitatile, si de apa, si de gaze naturale, pentru ca ne gandim ca oamenii acestia vor sa construiasca ceva pe acele terenuri.

Doar nu o sa dam inapoi terenurile de sub universitate, cantina sau camine", a adaugat deputatul.

Tabara mai sustine ca USAMVB nu este impotriva retrocedarilor, dar crede ca universitatea si statiunea de cercetare apartinand acesteia trebuie lasate sa traiasca.

Pe de alta parte, reprezentantii Prefecturii cunosc foarte bine tentatia pe care o exercita terenurile de la USAMVB, dar pun vina pe birocratie si pe Primaria Timisoara. "Principiul nostru e sa improprietarim pe toti care au acest drept. Exista unele situatii mai speciale, ca la USAMVB, unde trebuie o suta de acte si aprobari de la Ministerul Educatiei.

Procedurile sunt intarziate de birocratie, dar a fost si vina Primariei Timisoara, unde dosarul a stat cateva luni", a declarat Laviniu Bedrosian, seful Cancelariei prefectului Ovidiu Draganescu.

Se pregateste un tun imobiliar?

Potrivit juristilor institutiei, cererea oamenilor a fost validata in 27 iulie pentru alta locatie decat cea ceruta, la 2-3 km distanta de unde au dreptul. "Asteptam sa se intoarca prefectul din concediu, ca sa semneze decizia", a completat Bedrosian.

Din 1993 incoace "averea" USAMVB a crescut considerabil. Prin hotarari de Guvern, suprafata de teren a crescut, initial, de la 1.462 de hectare la 1.633 ha. Mai tarziu, Administratia Domeniilor Statului Timis a pus la dispozitia universitatii o suprafata mai mare cu aproape 59 de hectare decat cea dispusa prin Hotararea de Guvern 2060/2004.

Pe cele 59 de hectare se regasesc si suprafete revendicate de fostii proprietari.

Statul comunist, atunci cand a facut exproprierea, a omis sa se treaca drept proprietar, astfel ca multe parcele apar si acum in extrasele de carte funciara tot cu numele fostilor detinatori.

Tocmai de aceea oamenii acuza ca la mijloc ar exista o intentie clara de neretrocedare si ca suprafata respectiva va fi folosita pentru un tun imobiliar, lucru negat, insa, cu vehementa de reprezentantii universitatii.

Pamantul USAMVB, situat intr-o zona in plina dezvoltare de langa Timisoara, a mai "chemat" si alti samsari de terenuri.

In ianuarie 2004, fostul rector al universitatii, Ion Paun Otiman, pe atunci senator PNL, sesiza ca Lucian Visinescu, un afacerist din Constanta, i-ar fi oferit suma de 100.000 de euro pentru a renunta la o suprafata de peste 350 de hectare, cu o valoare estimata la 200 milioane euro.

Printre cei suspectati ca "fabrica" hotarari in interesul grupurilor "mafiote" figura si numele prefectului Ovidiu Draganescu, dar a fost vehiculat si grupul "Tender", care ar dori sa construiasca locuinte pe terenurile institutiei de invatamant superior.