La 75 de ani, un batran din satul hunedorean Ciungani are o singura tristete, ca nu mai e in putere sa infrunte "sistemul". Barbatul si-a fabricat singur mai multe arme de foc, cu care iesea la vanatoare in padurile din apropierea casei. Pe vremea lui Ceausescu nu a fost prins, dar dupa Revolutie politistii si procurorii l-au facut sa se lase de meseria de "armurier".

Ioan Mates traieste singur intr-o casa izolata de restul satului. N-a facut nici macar o zi de scoala, dar citeste aproape tot ce-i cade-n mana si cand e bine-dispus, vorbeste doar in pilde semi-religioase sau isi ia interlocutorul peste picior cu ironii fine.

De mic copil l-au atras foarte tare armele de foc si pe cand "nici nu-i mijisera tuleiele mustatilor" si-a facut singur o arma de vanatoare. La varsta aceea nici nu se putea gandi la permis de port-arma. De altfel, nu avea nici rabdare sa umble pe la institutiile statului.

Colectia de arme artizanale

A urmat o alta pusca, mai buna, si alta, si alta, pana a ajuns sa-si fabrice o adevarata colectie de opt arme, toate functionale. "Pe vremea lui Ceausescu nu mi-au avut treaba. Le tineam ascunse intr-o groapa de sub iesle. Seara mai ieseam in padure si trageam cu ele", povesteste batranul.

Dupa Revolutie, insa, Politia si Parchetul Brad l-au determinat sa se lase de meserie tocmai cand avea in lucru noua arma. "O capodopera", cum o apreciaza mesterul. Ioan Mates spune ca, daca ar avea macar cu 20 de ani mai putin, ar incerca si acum sa infrunte sistemul, sau sa-l ocoleasca, asa cum a facut cu decenii in urma.

Praf de pusca din stanca

La 15 ani, Ioan Mates a facut "primul experiment" al carierei sale de "armurier". Printr-o metoda pe care n-a dezvaluit-o nimanui pana acum, a produs praf de pusca din "praf de stanca" (azotat de potasiu). Se pare ca incarcatura a fost prea mare, ori incarcatorul pustii nu a fost bine izolat: "Am tras si n-am ramas decat cu nasul carn".

Totusi nu a renuntat. A blindat mai bine incarcatorul armei si a repetat experimental. "A doua oara a mers bine. Eram fericit. Atata numa' ca tata m-a cam batut pentru ca se temea sa nu avem probleme cu jandarmii", mai povesteste mosul.

Secretos din cale-afara

Din cauza problemelor repetate pe care le-a avut cu autoritatile, batranul se codeste sa spuna despre ce si cum facea ca sa fabrice o arma. Discutia cu batranul mester este o adevarata arta a interogatoriului. La intrebarea: "Cate arme a facut in viata lui?", el raspunde razand: "Nu-ti spun. Ce, io te-am intrebat pe dumneata cate femei ai avut?!".

Intrebat cat dureaza fabricarea unei pusti de vanatoare, raspunsul vine pe acelasi ton: "Eu fac o pusca mai usor decat face o gaina un ou. Daca ma tineam de treaba, inarmam tot Ardealul". Intr-un tarziu, batranul recunoaste ca in doua-trei ore de lucru pe zi, dupa o saptamana termina o arma.

Mai trece o ora de "povesti" pana mesterul dezvaluie metoda de fabricatie. Batranul ia o teava de dimensiuni asemanatoare cu cele ale unei pusti, apoi o bucata de platband, alcatuieste un pat din lemn, taie teava la 70 de centimetri si adauga patul.

Despre sistemele de percutie, ochire si incarcare, Mates n-a vrut sa sufle nici o vorba pentru ca - spune el - singur a invatat cum sa faca si nu vrea sa ofere reteta pe tava amatorilor. Gloantele potrivite trebuie sa si le procure proprietarul armei.

In anii '50, Mates a fost cercetat de Militie pentru ca fabrica arme, fiind parat de un vecin. Anchetele nu au fost finalizate pentru ca nu au fost gasite corpurile delicate. Dupa caderea regimului comunist, in 1993 el a fost subiectul unui flagrant organizat de Politie si Procuratura.

Un politist, caruia cu ani buni inainte ii vanduse arme, dar al carui nume n-a vrut sa-l divulge pentru a nu-si crea alte probleme, a venit la el pentru inca o achizitie. Increzator, i-a dat doua pusti, iar apoi s-a trezit in arestul Politiei.

La 30 de zile de stat dupa gratii, unde se mandreste ca a facut "Facultatea de Studii Smecheresti", a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare, tot pentru nerespectarea regimului armelor.

Clandestin, a continuat sa fabrice arme, la cererea cunoscutilor. In 2001, a fost iarasi anchetat de Politie. De atunci batranul spune ca s-a lasat de meserie.

Beneficiarii tradatori

De fiecare data, se pare, sistemul a fost acelasi: cei care au cumparat arme de la Mates au fost depistati in scurt timp de politie, "pentru ca tradatori sunt destui" - spune batranul. Acestia credeau ca el a fost cel care i-a dat in vileag, desi nu avea absolut nici un interes, si-l denuntau pe fabricant Politiei.

"De fiecare data le explicam urmatorul lucru: "De o arma de-a mea n-a murit nici un om. Eu stau in varf de munte, intr-o casa izolata. Daca ma trezeam cu ursul in spatele casei, ce era sa fac? Sa ma fi dat la el cu mana goala? Sa nu mai vorbim ca, intr-o vreme, erau destui amatori sa-mi fure macar sculele din atelier. Cine-mi asigura mie securitatea?".

Uneori, procurorii intelegeau si spuneau si ei treaba asta judecatorului. Alteori, insa, iesea destul de urat pentru mine, mai ales ca am avut si eu destui tradatori", mai povesteste batranul.