Ca urmare a dezvaluirilor BZA cu privire la neregulile de la SC Protan Dej, prefectii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest au decis, ieri, sa solicite masuri drastice. In urma unor discutii, prefectii celor sapte judete din regiunea de NV a tarii solicita intr-o adresa inaintata Ministerului Agriculturii rezilierea contractului cu Protan Bucuresti si inchiderea Protan Dej.

In schimb, seful Agentiei Domeniilor Statului ia apararea Protan si se pronunta in favoarea mentinerii contractului cu societatea lui Cristi Burci. Reamintim ca BZA a dezvaluit, in premiera, situatia dezastruoasa de la Protan-Dej, unitate care deserveste sapte judete, unde lesurile de animale sunt depozitate impropriu, existand oricand pericolul declansarii unor epidemii.

In urma unor investigatii facute de cotidianul “Buna ziua, Ardeal” care au vizat modul in care functioneaza societatea Protan Dej, reporterii BZA au descoperit la fata locului imagini de cosmar.

Tone de cadavre aflate in putrefactie erau stranse intr-o curte interioara a fabricii Protan Dej in asteptarea celor cateva masini cu care deseurile animale urmau sa fie transportate la incineratoarele societatii din Bucuresti sau Codlea.

Sapte prefecti din judetele Maramures, Bihor, Bistrita-Nasaud, Salaj, Satu Mare, Cluj si Mures s-au intalnit ieri la Cluj Napoca in prima reuniune nationala a prefectilor regionali. Pe ordinea de zi s-a aflat si rezolvarea “bombei ecologice” Protan Dej.

Prefectii au hotarat intocmirea unui act oficial pe care il vor trimite Ministerului Agriculturii in vederea rezilierii contractului semnat intre Protan Bucuresti si Agentia Domeniilor Statului (ADS), aflata in subordinea acestui minister.

In paralel, deputatul liberal Horia Uioreanu doreste sa ceara in plenul Camerei Deputatilor desecretizarea contractului mai sus mentionat pentru a se clarifica modul in care a functionat pana in prezent asocierea intre ADS si Protan.

Totodata, prefectii solicita inchiderea Protan Dej, transformata, asa cum am aratat, intr-o veritabila bomba ecologica, intrucat, sustin ei, aici nu mai functioneaza incineratorul.

Cu toate acestea, Tanczos Barna, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, nu pare prea grabit sa incheie legaturile pe care ADS le are cu Protan. “Consider ca in acest moment ar fi greu sa facem fata situatiei din teren in cazul rezilierii contractului cu Protan Dej.

In orice caz, cei care pot controla societatea Protan sunt organele sanitar-veterinare, care pot aplica amenzi in unele cazuri”, declara Tanczos Barna, presedintele ADS.

Dupa 1990, fabricile Protan au fost implicate in mai multe scandaluri ecologice. Procesul de fabricare a fainurilor este dublat de un miros pestilential, tehnologia este invechita si constituie un risc major pentru mediu.

La ultimul control efectuat de catre Garda de Mediu Cluj, in luna iunie, s-a descoperit cu stupoare ca, pentru activitatea de colectare si transport deseuri de animale, Protan Dej dispune de un parc auto compus doar din 6 mijloace de transport care sunt autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar.

Dintre acestea, o singura unitate mobila de transport are in dotare instalatie frigorifica, celelalte fiind acoperite cu prelate. In urma unor investigatii facute de catre reporterii BZA la sediul Protan Dej, s-a descoperit ca, in ciuda faptului ca incineratorul este nefunctional, Protan Dej primeste in continuare deseuri animale pe care le stocheaza intr-o curte interioara a fabricii.

In ciuda dovezilor indubitabile, Gheorghe Nasalean, directorul Protan Dej, ne declara recent ca situatia este sub control. “Chiar daca momentan centrul de la Dej este in constructie, noi gestionam situatia foarte bine. Am eliberat curtea din spate in care erau depozitate deseurile si le-am transportat la centrele din Bucuresti si Codlea”, declara Nasalean.

Cu toate acestea, fabricile Protan se prezinta dezastruos in privinta respectarii legislatiei de mediu.

Sub comanda contestatului om de afaceri Cristian Burci, cu legaturi stranse la nivel inalt si sub fosta guvernare, singura retea nationala de fabrici care prelucreaza si incinereaza deseurile de abator risca falimentul in cazul in care investitiile de mediu impuse de UE nu vor fi onorate pana in 2007.

Termenul de conformare expira in 2015, insa pana atunci conducerea fabricii Protan sustine ca va investi peste 1.400.000 Euro. Pana atunci, “fabrica de oase” ne va ameninta sanatatea.

Neutralizarea deseurilor de origine animala in tara noastra este efectuata de SC Protan SA Bucuresti. Firma a castigat toate licitatiile pentru cele opt zone geografice privind activitatea de ecarisaj, organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS), aflata in subordinea Ministerului Agriculturii.

Pretul de neutralizare a fost stabilit in oferta de participare la licitatie si insusit de catre ADS, acesta fiind de 0,21 de euro per kilogram, inclusiv transportul cadavrelor. Costul distrugerii pasarilor suspecte de gripa aviara si a subproduselor provenite de la acestea sunt aceleasi pentru toti.

Administratiile locale beneficiaza de un mare avantaj din partea statului, in sensul ca activitatea de ecarisaj - indiferent ca este vorba despre pasari afectate de gripa aviara sau animale moarte din diverse cauze - este subventionata in proportie de 100%. Mecanismul functioneaza in felul urmator.

Unitatile Protan din teritoriu sunt anuntate de primarii in legatura cu decesul unor animale si se deplaseaza la fata locului pentru a le ridica, in acest sens folosind autovehicule speciale. La sfarsit de luna se intocmeste un centralizator privind mortalitatea animala pe cele opt zone geografice, iar banii se ridica de la Agentia Judeteana de Plati.