Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, a refuzat propunerea colegilor liberali pentru functia de ministru al Apararii. Nicoara considera ca locul lui este la Cluj si nu in fruntea Ministerului Apararii.

Refuzul lui Marius Nicoara de a prelua Apararea ii permite senatorului Norica Nicolai de a visa la aceasta functie, cunoscute fiind ambitiile ei de a accede in fruntea unui minister. Senatorul a precizat ieri ca deocamdata nu poate da un raspuns vis a vis de acest subiect.

Pe de alta parte, liderul democratilor, Emil Boc, a sustinut, ieri, public ca ar fi incantat daca Nicoara ar accepta sa preia Ministerul Apararii.

Ca urmare a recentei suspendari din functie a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, liberalii sunt nevoiti sa gaseasca un inlocuitor. Primul care a fost propus pentru aceasta functie este presedintele Consiliului Judetean Cluj, liberalul Marius Nicoara care a refuzat propunerea partidului de a-l inlocui pe Teodor Atanasiu.

Potrivit unor surse din PNL, Nicoara era principala persoana vizata pentru a ocupa conducerea Ministerului Apararii. Urmatoarea persoana pe lista propunerilor era senatorul de Cluj, Norica Nicolai. In ceea ce o priveste pe Nicolai, ar fi de spus ca exista slabe sperante sa nu accepte aceasta functie, daca va beneficia de sustinere, cunoscute fiind ambitiile sale de a se vedea ministru.

Mai mult, dupa alegerile din 2004, la formarea Guvernului, Norica Nicolai a sperat degeaba la functia de ministru al Justitiei sau la cea de ministru al Administratiei si Internelor.

Marius Nicoara considera ca locul lui este la Cluj si nu la Bucuresti si se considera mai legat de Cluj decat de orice alt minister.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj a precizat ca a avut o discutie cu Bucurestiul referitoare la sistemul de guvernare si in acest context i s-a propus functia de ministru al Apararii pe care a refuzat-o insa in favoarea Clujului.

Nicoara a declarat ca nu cunoaste detalii referitoare la celelalte nume propuse pentru conducerea Ministerului Apararii si nici daca senatorul Norica Nicolai ar fi urmatoarea propunere a liberalilor.

Marius Nicoara este in prezent presedinte al Consiliului Judetean Cluj si s-a remarcat, politic cel putin, prin doua caracteristici& o buna relatie cu colegii de guvernare din PD si o puternica sustinere manifestata fata de premierul Tariceanu.

Pe de alta parte, posibila preluare a ministerului de catre Norica Nicoara ar insemna intarirea pozitiei premierului Tariceanu. Pe de alta parte, ar fi de spus ca Norica Nicolai este un exponent al “aripii” Patriciu in PNL si un vehement aparator al acestuia.

Cine e matusa?

Nicolai a fost implicata in acest an intr-un scandal in care nepoata acesteia a votat in locul ei in plenul Senatului.

Fosta taranista, Norica Nicolai a fost exclusa in anul 2000 din conducerea PNT pentru ca a incercat sa forteze sustinerea variantei liberale a campaniei electorale a CDR si a presedintelui PNL, Theodor Stolojan.

Mai apoi, a urmat inevitabila demisie si alipirea la curentul liberal.

Usurinta cu care Nicolai a renuntat la taranisti poate fi explicata si prin prisma faptului ca, in preajma alegerilor de atunci, sondajele de opinie indicau faptul ca PNT nu va intra in Parlament, fapt adeverit.

Nicolai nu a ramas in afara scandalurilor nici pe vremea cand era secretar de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in perioada Conventiei.

Astfel, la vremea respectiva, actualul senator liberal a fost acuzat in presa vremii, dar si de catre unii dintre colegii de Conventie ca ar fi facut afaceri cu banii din fondul de somaj.

Ea a fost personajul care facea legatura intre marile confederatii sindicale si Guvern. Totodata, Nicolai a mediat de multe ori si conflictul de munca de la SIDEX, fiind cea care si-a pus semnatura pe protocolul incheiat intre sindicatele siderurgistilor si Guvern.