Cu toate ca SC Protan Dej nu este capabila sa-si onoreze obligatiile contractuale in ceea ce priveste distrugerea deseurilor de origine animala, o serie de reglementari guvernamentale ii ofera societatii patronate de controversatul om de afaceri Cristi Burci posibilitatea de a incheia contracte cu orice unitate sau centru bugetar care dispune de cantina.

Directorii mai multor gradinite-centre bugetare din Cluj- Napoca se declara nemultumiti de faptul ca au fost obligati sa incheie contracte cu SC Protan Dej. Inainte, aceste unitati aveau incheiate contracte cu diverse ferme sau crescatori de animale, iar plata se facea in regim de barter.

Contractele incheiate intre gradinitele-centre bugetare din Cluj si SC Protan Dej pentru colectarea deseurilor pun unitatile de invatamant in dificultate. Desi SC Protan Dej nu-si onoreaza obligatiile contractuale, o ordonanta guvernamentala data cu dedicatie de catre ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, subventioneaza afacerea lui Cristi Burci, controversatul om de afaceri.

Chiar daca Agentia de Plati Cluj a dispus incetarea oricarui sprijin financiar catre SC Protan Dej, Alexandru Duma, seful Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, crede ca “problema ecologica” Protan Dej s-ar putea rezolva.

Cu toate ca SC Protan Dej nu este capabila sa-si onoreze obligatiile contractuale in ceea ce priveste distrugerea deseurilor de origine animala, o serie de reglementari guvernamentale ii ofera societatii patronate de controversatul om de afaceri Cristi Burci posibilitatea de a incheia contracte cu orice unitate sau centru bugetar care dispune de cantina.

Centrele bugetare au aparut in urma cu cativa ani pentru a ajuta la descentralizarea sistemului contabil a unitatilor de invatamant. Asta inseamna ca o scoala sau o gradinita mai mare tine contabilitatea pentru alte unitati de invatamant mai mici.

In prezent, in municipiul Cluj-Napoca exista 29 gradinite centre bugetare (25 centre cu program prelungit si 4 centre cu program normal) si 25 gradinite subordonate acestora (15 cu program prelungit si 10 cu program normal). Fiecare dintre aceste centre bugetare a fost nevoit sa incheie un contract cu SC Protan Dej.

Directorii mai multor gradinite-centre bugetare din Cluj- Napoca se declara nemultumiti de faptul ca au fost obligati sa incheie contracte cu SC Protan Dej. Inainte, aceste unitati aveau incheiate contracte cu diverse ferme sau crescatori de animale, iar plata se facea in regim de barter. “Am incheiat un contract cu SC Protan in urma indicatiilor primite din partea Politiei Sanitare.

Cu toate acestea, Protan nu a ridicat niciodata deseurile, dar nici noi nu am facut vreo plata in conturile acestei societati. Din cate stiu, plata catre Protan se face in functie de cantitatea de deseuri colectate”, declara Maria Pocol, directoarea Gradinitei nr 29.

Agentia vegheaza Protan-ul lui Burci

S.C. Protan S.A. primeste 0,21 EURO/Kg de deseu neutralizat, conform H.G.121/2005, de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Industria Alimentara si Dezvoltare Rurala, de la Ministerul Agriculturii. O suma deloc de neglijat, mai ales ca se vehiculeaza ideea ca nu sunt bani pentru infiintarea unui crematoriu propriu pentru unitatile bugetare care produc deseuri alimentare.

Dar interesele sunt mari si peste puterea de intelegere a cetatenilor obisnuiti care nu au de unde sa stie genul de sume care se vehiculeaza “la nivel inalt”. “SC Protan Bucuresti, filiala Dej, a depus o documentatie in vederea obtinerii sprijinului direct al statului in privinta neutralizarii deseurilor de origine animala.

Cu toate acestea, Protan a cerut mai apoi restituirea dosarului, intrucat sunt necesare unele reglementari privitoare la decontul justificativ.

Oricum, noi am facut o adresa catre Directia Sanitar-Veterinara si am aflat ca nu au avizele necesare, asa ca noi nu putem reglementa cererile lor atata timp cat sunt in neregula”, declara Valer Marica, sef de serviciu in cadrul Agentiei de Plati Cluj.

Flutur tine Protan in brate

Contractele incheiate intre consiliile locale din tara si SC Protan sunt subventionate in totalitate. Pentru fermele particulare care au semnat contracte cu SC Protan subventia este de 50%. Ar mai fi o posibilitate ca primariile sa-si construiasca cu propriile fonduri incineratoare, dar, mai ales in zonele rurale, acest lucru nu va fi posibil din cauza bugetelor reduse de care acestea dispun.

“Problema cu Protan era de plata. Daca duci la un alt privat platesti pretul pe care ti-l cere respectivul. In cazul Protan-ului totul era subventionat.

Iar in privinta construirii unor incineratoare proprii, nu cred ca acest lucru va fi posibil in curand, mai ales pentru faptul ca nu exista fonduri care sa suporte asemenea costuri”, declara Alexandru Duma, seful directiei Sanitar-Veterinare Cluj.

Potrivit lui Duma, prin “contract (conventia incheiata intre SC Protan Dej si gradinitile-centre bugetare din Cluj Napoca, n. red.) SC Protan Dej se angajeaza ca in termen de 24 de ore sa vina sa ridice deseurile alimentare sau animale. Cu toate acestea, am mari rezerve in ceea ce priveste faptul ca Protan a ridicat deseurile de la vreun centru bugetar”.

Directia Sanitar-Veterinara este doar autoritatea abilitata sa faca verificarile legate de respectarea cadrului legal in care functioneaza societatile.

Alexandru Duma, seful DSV, cunoaste faptul ca Protan face o colectare si o depozitare a deseurilor neregulamentara& “Au mari probleme in ridicarea periodica a deseurilor. Intr-o intalnire pe care am avut-o cu prefectul Alin Tise am discutat si acest aspect. In principiu, discutiile s-au axat pe cadrul legal al intelegerii intre Ministerul Agriculturii si SC Protan Bucuresti.

Romania are deficiente la sistemul de ecarisaj. Prefectii au dreptate (prefectii din regiunea de Nord-Vest a tarii cer, printr-un act oficial, rezilierea contractului incheiat intre Agentia Domeniilor Statului si SC Protan, n. red.) in ceea ce priveste demersul lor impotriva SC Protan. Mai ales ca ei sunt si presedintii Comandamentelor Epizootice.

Prefectul Tise a initiat demersurile catre Ministerul Agriculturii, dar ar trebui sa acordam sansa Protan-ului de a face ceea ce a promis”, a declarat Duma. Seful DSV nu crede ca actiunea pe care au initiat-o prefectii regiunii de Nord-Vest va revolva fondul problemei& “Din cate stiu eu, la Protan Dej se desfasoara lucrari de reconstructie a incineratorului.

Sa speram ca lucrurile se desfasoara intr-un ritm foarte alert pentru ca aceasta situatie sa se poata rezolva”.