Liderul UDMR, Marko Bela, a raspuns, in direct la Antena 3, acuzatiilor facute duminica, de lideri ai partidelor parlamentare, invocand chiar cadrul legal. In cadrul actualei legislatii exista instrumentele necesare pentru largirea autonomiei comunitatilor locale. Conform legislatiei actuale, a mai amintit Marko Bela, este posibila infiintarea unei Uniuni pentru tinutul Secuiesc.

In timp ce filiale judetene ale PRM, PD, PC si PNTCD acuza declaratiile vicepremierului muresean, Teodor Giurgea, consilier judetean PNL, spune ca aceasta a fost ultima zvacnire a UDMR. Liderii politici mureseni leaga aceste declaratii de anuntul de astazi al Comisie Europene.

Pot fi elaborate strategii comune de dezvoltare culturala pentru aceste judete, "avem caile legale de a impulsiona reorganizarea regiunilor existente la acest moment si avem toate instrumentele de a contribui la procesul de descentralizare", au fost cuvintele lui Marko Bela.

Prin dezideratul de obtinere a autonomiei UDMR nu face altceva decat sa sprijine procesul de descentralizare, sustinuta de partenerii de Coalitie. Programul UDMR contine de la inceput dezideratul autonomiei, a mai adaugat Marko Bela.

"Romania este o tara mare, multicolora, avem multe zone cu specificul lor propriu si suntem convinsi ca foarte multe decizii nu trebuie luate de aici, din Bucuresti, ci din sanul lor". In acest context, mai spune Bela, tinutul Secuiesc are traditii speciale, un specific, o cultura si o mentalitate speciala si "bineinteles ca vrem sa impunem acest specific si printr-o autonomie teritoriala".

In ceea ce priveste atacurile venite din partea diferitelor partide politice, Marko Bela a declarat: "Nu suntem de acord ca in 2006, in prag de integrare, inca sa se foloseasca ca pretext orice solicitare a UDMR ca o ocazie de a avea o retorica nationalista".

"Un mesaj iredentist tamp"

"Regret ca Marko Bela se indeparteaza de spiritul pe care a vrut sa-l promoveze, discursul sau de acum nu e departe de un mesaj iredentist tamp", a declarat ieri presedintele PD Mures, Dorin Florea. Acesta a dorit sa scoata din planul extinderii Tinutului Secuiesc Muresul.

"Este o jignire la nivelul inteligentei generale, nu e posibil ca dupa atata timp cineva sa contorsioneze intreaga relatie politica. Eu voi fi in contrapartida un garant al armoniei si al bunei intelegeri, si asta imi propun in continuare printr-o campanie masiva", a incheiat Florea, coleg de guvernare cu Marko Bela.

UDMR otraveste

Aceasta este pozitia PNTCD Mures, care, printr-un comunicat de presa semnat de Eugen Crisan, condamna acuzatiile liderului UDMR, Marko Bela, pe care le vede ca niste "provocari etnice separatiste".

"Ca partid asociat la PPE, PNTCD avertizeaza opinia publica interna si Europeana asupra practicilor UDMR, antidemocratice si antieuropene, care urmaresc mentinerea unui focar de conflict interetnic in inima Romaniei.

(...) PNTCD ii solicita premierului Tariceanu si PNL sa retraga sprijinul politic pentru Legea Statutului Minoritatilor, care promoveaza strategia UDMR de obtinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice", se mai arata in comunicat.

PC cere debarcarea

Partidul Conservator a cerut duminica inlaturarea lui Marko Bela din functia de vicepremier. Decizia de la nivel central a conservatorilor este sustinuta si de filiala judetana a PC. "Nu pot sa nu sustin initiativa colegilor mei. Cu toate acestea, ca om politic sunt un sustinator al unei autonomii egale.

De exemplu, Tinutul Secuiesc ar putea avea aceeasi independenta ca Dobrogea", a declarat Dinu Socotar, vicepresedinte al PC Mures.

PRM vede scenarii

"Nu pare intamplatoare radicalizarea parerilor extremiste ale UDMR, chiar cu cateva zile inainte de 26 septembrie", a declarat Margarit Amza, presedintele PRM Mures. Acesta spune ca, prin declaratiile sale, Marko Bela doreste sa se intoarca la momentul 1952. "Romanii nu vor tolera acest lucru. Vom organiza manifestari si proteste impotriva ideii de autonomie teritoriala", a adaugat Amza.

Liderul PRM Mures a mai a precizat ca i se pare cel putin ciudat faptul ca nu a existat nici o reactie oficiala a lui Traian Basescu in acest sens.

Teodor Giurgea e linistit

Consilierul judetean PNL, Teodor Giurgea, a explicat ca nu doreste sa faca declaratii in numele partidului, ci doar ca om politic: "Declaratia lui Marko Bela este cea a unui om politic care are interese etnice. Este o declaratie care va bulversa mediul politic si care a fost spusa de multe ori, dar nu de o persoana atat de importanta".

Giurgea spune ca este prea tarziu pentru astfel de planuri de autonomie teritoriala. "Este o ultima zvacnire. Poate avea mai multe sanse in 1990-1995. acum nu se va intampla nimic, iar secuimea va fi in continuare nemultumita de UDMR", a incheiat Giurgea.

PSD, intrigat

Ovidiu Natea, presedintele PSD Mures, spune ca filiala pe care o conduce sustine declaratiile de la centru. Astfel, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, s-a declarat duminica mirat de reactia lui Marko Bela, deoarece acesta a fost mereu privit de social-democrati ca un lider moderat.

Totusi, Diaconescu nu a ezitat sa aiba aceeasi "mirare" ca PRM, privind lipsa unor declaratii oficiale de la Cotroceni pe marginea declaratiilor liderului UDMR.