Societatea care a castigat licitatia pentru cartierul de locuinte din Dealul Lomb este o mai veche “clienta” a municipalitatii clujene. SC Impact a licitat in trecut si pentru cartierul Tineretului, dar a pierdut lamentabil in favoarea societatii Polus. Exista posibilitatea ca primaria clujeana sa primeasca in locul unor locuinte sociale doar parcuri si cladiri administrative.

Asta pentru ca, la o analiza mai atenta a celor doua oferte - a Impact si a Iberest - cea din urma este mai “valoroasa” pentru municipalitate, intrucat a oferit o suprafata mai mare construita (adica cu locuinte), in comparatie cu oferta inaintata de Impact, care a oferit o suprafata mai mare “construibila”.

In acest fel, cei 369 de tineri casatoriti, 300 de revolutionari si 60 de veterani de razboi, care asteapta sa locuiasca in casele care se vor construi in Dealul Lomb, s-ar putea sa primeasca doar cate o banca in parc.

Din cauza unor scapari in Hotararea de Consiliu Local, exista posibilitatea ca primaria clujeana sa primeasca in locul unor locuinte sociale doar parcuri si cladiri administrative. Nu ar fi pentru prima data cand societatea condusa de clujeanul Ioan Popp a folosit o smecherie pentru a-si mari profitul.

Ar fi de amintit in acest sens proiectele imobiliare demarate in Constanta si Oradea, cazuri in care beneficiarii s-au vazut nevoiti sa scoata din buzunare cateva mii de euro in plus fata de suma prevazuta in contract.

Dupa trei luni de dezbateri aprinse si licitatii amanate, Primaria Cluj-Napoca a ales la sfarsitul saptamanii trecute societatea care va ridica un cartier rezidential in zona Lombului. Pentru acest proiect urbanistic s-a dat o adevarata lupta intre societatile Impact SA din Bucuresti si Iberest SA din Portugalia.

Consiliul Local a pus la dispozitie o suprafata de 200 de ha de teren pe care vor fi ridicate locuintele. BZA a anuntat inca inainte de finalizarea acestei curse imobiliare ca SC Impact SA va castiga asocierea cu Consiliul Local Cluj Napoca pentru construirea noului cartier de locuinte.

Cu toate ca avizul Comisiei de Urbanism a fost favorabil ambelor firme, comisia de licitatii condusa de Sorin Apostu a dat castig de cauza societatii Impact SA.

“Principalul criteriu de departajare dintre cele doua societati a fost procentajul oferit municipalitatii de catre aceste firme”, a declarat Apostu dupa anuntarea castigatorului. Astfel, cei de la SC Iberest SA au oferit municipalitatii clujene 27% din terenul pus la dispozitie de catre primaria clujeana, iar contraoferta SC Impact a fost de 33% din acelasi teren.

La o prima analiza a ofertelor, in mod normal, SC Impact SA ar fi trebuit sa castige aceasta licitatie chiar de la deschiderea ofertelor. Numai ca SC Impact SA se pare ca s-a folosit de o mica scapare care aparea in Hotararea de Consiliu Local care dadea girul asocierii intre municipalitate si societatea comerciala dispusa sa angajeze la un asemenea proiect.

Lomb - cartier de parcuri

Principalul criteriu pentru alegerea unei societati comerciale este cel al procentajului pe care societatile participante la licitatie sunt dispuse sa-l ofere cu titlu gratuit municipalitatii clujene.

“Asigurarea si instalarea, din fonduri proprii, a infrastructurii necesare pentru o suprafata de teren construibila - conform PUZ - pe care investitorul o va preda dupa finalizare, cu titlu gratuit, Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, dar nu mai putin de 25% din suprafata totala de teren construibila, conform PUZ”, decide HCL din 21 iulie 2006.

Astfel, cei de la SC Impact SA au speculat acest criteriu normativ de departajare si au oferit o suprafata de teren construibil, adica 55 de ha din cele 205 de ha de teren puse la dispozitie de municipalitate.

SC Iberest SA a oferit municipalitatii 27% de teren edificabil din suprafata totala de teren necesara pentru construirea noului cartier de locuinte, adica 300 de apartamente care vor sta la dispozitia persoanelor defavorizate. In acest fel, primaria clujeana ar putea primi din partea SC Impact SA doar terenuri pe care sunt construite parcuri sau unitati administrative si 75 de locuinte.

In acest fel, cei 369 de tineri casatoriti, 300 de revolutionari si 60 de veterani de razboi, care asteapta sa locuiasca in casele care se vor construi in Dealul Lomb, s-ar putea sa primeasca doar cate o banca in parc.

Nereguli cu Impact

Impact SA se pare ca se pricepe de minune la a prilejui nemultumiri clientilor care apeleaza la serviciile acestei firme. Cu toate semnalarile pe care clientii nemultumiti le-au facut in repetate randuri catre reprezentantii Impact SA, aceasta societate de constructii doreste sa functioneze in continuare in defavoarea celor care doresc sa-si cumpere o casa.

Clienti care, dupa ce platesc toate obligatiile asumate prin clauzele contractuale, se trezesc amenintati si santajati sa achite in plus multe mii de euro fata de pretul stabilit initial de comun acord.

Firma a fost acuzata vehement ca incalca flagrant contractele semnate cu beneficiarii. S-a mai aratat ca, sub pretextul scumpirii materialelor de constructii si al scaderii monedei europene, Impact solicita sume de pana la 20.000 euro in plus fata de suma prestabilita.

O alta acuzatie a fost cea conform careia Impact impune plata lucrarilor executate la un curs de 38.500 lei/euro, desi in contract este specificat in mod expres faptul ca plata se face la cursul BNR din ziua platii.

Conform unor publicatii din Bucuresti si Constanta, pe langa ignorarea in mod deliberat a obligatiilor contractuale pe care si le-a asumat fata de beneficiari, firma constructoare are o atitudine extrem de agresiva, amenintand oamenii cu instanta de judecata daca nu vor sa semneze actul aditional si sa plateasca sumele suplimentare. Cu alte cuvinte, cei care nu vor sa scoata banul, nu primesc casa.

Impact la Constanta

Unul dintre proiectele cu care SC Impact se mandreste este cel derulat la Constanta. Dar iata ca dupa cativa ani buni de activitate si constructii intense, afacerea “Boreal” a inceput sa schiopateze. Multi dintre cei care au cazut in plasa contractelor “Boreal” se considera victimele unui santaj.

Cu toate ca acolo locuiesc de luni de zile si chiar de ani familii intregi, nimeni (cu doua exceptii) nu are din punct de vedere legal domiciliul in zona respectiva. Majoritatea locuitorilor din zona locuiesc fara forme legale in propriile case, fara sa-si poata face mutatie pentru ca nu au acte de proprietate asupra imobilelor contractate cu Impact SA.

Aceasta stare de fapt este generata de cei de la Impact SA care au dat termene de finalizare beneficiarilor fara sa poata intabula imobilele construite. In consecinta, perfectarea actelor de proprietate asupra locuintelor date in primire clientilor lor s-au amanat.

Conform contractelor de executie, la punctul VIII referitor la Formalitatile ulterioare achitarii si predarii constructiei, executantul-vanzator declara ca terenul pe care se realizeaza constructia este in proprietatea sa, iar la momentul predarii constructiei, beneficiarul-cumparator va deveni proprietar al terenului si constructiei in baza unui contract de vanzare - cumparare cu clauza ipotecara ce va fi incheiat in forma autentica.

Reprezentantii firmei au trimis celor care deja locuiau de luni intregi in casele finalizate din ansamblul Boreal adrese cu titlu de somatie, prin care le sugerau sa accepte semnarea unui “Act aditional la Contractul de Executie”, prin care clientii se angajau sa plateasca ratele de achitare a caselor la o valoare a monedei Euro de peste minimum 38.500 de lei.

Cei care refuzau sa semneze acest act aditional erau amenintati ca& “In cazul in care nu vom putea ajunge la un consens cu dumneavoastra asupra aspectelor financiare, suntem pusi in situatia de a demara procedurile de reziliere a contractului de executie”.

Si asta in contextul in care Contractul de Executie -Constructie incheiat initial cu clientii, se stipula clar la punctul IV, ca “Valoarea totala a contractului este de (...) suma achitabila in lei la cursul spot de vanzare al Euro la BNR Romania din zilele de plata”.

Adica, fortand putin nota, cei de la Impact si-au luat prerogativul de a controla piata financiara si cursul valutelor, in avantajul propriu si in dezavantajul clientilor lor.

Impactul lui Popp asupra Bursei

Presedintele Impact, Dan Ioan Popp, a declarat, inainte de a se anunta un castigator, ca firma pe care o conduce va dezvolta in parteneriat cu Consiliul Local Cluj-Napoca cartierul de locuinte din Dealul Lomb. Ca urmare a acestei declaratii, titlurile Impact au urcat cu 3,06%, iar numarul actiunilor transferate au sarit de la aproape 50.000 de actiuni transferate, la 5,5 milioane de actiuni.

In mod sigur, stirile din piata bursiera au dus la cresterea titlurilor Impact, fiind efectuate tranzactii mult peste media zilnica. Purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Ciprian Ene, sustine ca CNVM s-a autosesizat in acest caz si va analiza situatia confuza creata de transmiterea comunicatului Impact.

Dupa declansarea scandalului, SC Impact SA a incercat sa-si justifice inducerea in eroare a Bursei de Valori. Conducerea companiei spune ca a fost nevoita sa transmita informatia de urgenta pentru ca datele erau in posesia unui reporter al Mediafax care a “interceptat” amanunte referitoare la castigarea acestei licitatii.

De fapt, reporterul a aflat despre proiect exact dintr-o declaratie acordata de presedintele companiei. Informatia a aparut in scurt timp pe fluxurile de stiri. Insa, la scurt timp, Popp a retractat declaratia, pe motiv ca nu a fost corect inteles de reporteri.

Conform Legii 297/2004, a pietei de capital, printre cazurile de manipulare a pietei este si diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv raspandirea zvonurilor si stirilor false.

Conform Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, BVB va supraveghea tranzactiile si va incepe investigatii daca identifica operatiuni bursiere neobisnuite din punctul de vedere al pretului, volumului sau al partilor implicate, precum si in situatiile care genereaza suspiciuni legate de utilizarea informatiilor privilegiate si confidentiale, dar si in cazul practicilor cu caracter manipulativ sau fraudulos.

In comunicatul afisat pe pagina de Internet a BVB se spune& “Regretam angrenarea reporterului Mediafax in confuzia creata de furnizarea de catre reprezentanti ai Impact Developer & Contractor, in cursul zilei de 20 septembrie 2006, a unor informatii insuficient nuantate cu privire la acest subiect”.

Principalul actionar al Impact este presedintele si fondatorul companiei, Dan Ioan Popp, care controleaza aproximativ o treime din actiuni. Potrivit revistei Capital, afacerea acestuia se ridica la aproximativ 15 milioane dolari.

Potrivit aceleiasi publicatii, Popp detine circa 31% din actiunile companiei Impact, care a ajuns in cei peste 12 ani la un capital social de 8,6 milioane euro si la o cifra de afaceri de 16 milioane de euro. Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea de piata a companiei este 42-43 milioane de dolari.

Compania, sub indrumarea directa a omului de afaceri Popp, a vandut in total peste 500 de case noi in zona Baneasa, iar de un an lucreaza la un microcartier in Constanta. Dan Ioan Popp se numara, de altfel, si printre cei 24 de fondatori ai BVB.