Procurorii Anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Anchetatorii au retinut din probele administrate pana in prezent ca, in calitatea sa de ales, in 2006 Anghel a dispus cumpararea, de catre Primarie, a unui imobil de locuinte la un pret supraevaluat.

Initial, edilul a refuzat cumpararea imobilului respectiv la pretul oferit de vanzator, desi Primaria avea nevoie de locuinte sociale, iar blocul a fost cumparat de o societate comerciala.

Potrivit DNA, la numai trei zile de la tranzactie, la insistentele primarului blocul a fost cumparat de municipalitate de la noul proprietar la un pret de patru ori mai mare decat cel oferit initial de vanzator.

In acelasi dosar, procurorii Anticoruptie au inceput urmarirea penala si impotriva unei alte persoane, careia nu i-au dezvaluit, insa, numele deoarece nu i s-au prezentat inca invinuirile.

Cristian Anghel a declarat ca s-a prezentat la DNA in calitate de invinuit intr-un dosar care i-a fost deschis ca urmare a unei plangeri depuse de un consilier local al PSD, fost PRM. Primarul a spus ca achizitionarea blocului de locuinte de catre municipalitate s-a facut cu aprobarea Consiliului Local, dupa negocieri cu proprietarul imobilului.

"Proprietarul blocului a decis sa evacueze locatarii. Acestia au stat mai multe zile in greva foamei, in fata primariei, iar eu i-am intrebat pe consilierii locali daca sa achizitionam sau nu blocul", a sustinut edilul, care sustine ca nu a incalcat legea in nici un fel.

Cristian Anghel se afla la al treilea mandat de primar al municipiului Baia Mare, el fiind si liderul organizatiei judetene a PNL Maramures. Mandatele liberalului la conducerea Primariei nu au fost lipsite de scandaluri, el fiind acuzat in mai multe randuri de initierea unor actiuni nu tocmai legale.

De altfel si in Baia Mare, la fel ca in toate localitatile care au fost conduse o perioada mai lunga de timp de o anumita majoritate, s-a format o retea clientelara care a beneficiat de pe urma administrarii localitatii de PNL. Primarul Cristian Anghel mai este implicat intr-un alt scandal, el fiind suspectat ca ar fi colaborat si cu fosta Securitate.

Recent, "Romania libera" a publicat un interviu cu ofiterul de Securitate Andron Gheorghe. Acesta a declarat ca primarul a fost colaborator al fostei Politii Politice si ca purta numele de cod "Cristi". Andron a mai afirmat ca el insusi i-a facut lui Anghel dosar de retea, ca primea personal notele informative.

In replica, primarul a spus ca nu a colaborat niciodata cu Securitatea, ca nu a avut angajament si ca nu a dat note informative.