UPC prefera sa achizitioneze retele, decat sa isi creeze unele proprii. Reteaua de internet de cartier cu cei mai multi utilizatori, din Manastur, It4Web, a fost, recent, cumparata de operatorul de cablu. La randul sau, It4Web preferase sa conexeze mai multe retele din cartierele muncitoresti inainte ca afacerea sa fie vanduta catre UPC.

Cu o echipa de opt oameni am realizat cea mai mare retea de calculatoare existenta vreodata in cartierul Marasti, pe cablu UTP (cablu de retea-n.red.), din februarie 200

Acum, It4Web are o acoperire de 85% in cartier si numara in jur de 2000 de abonati, in crestere, a declarat proprietarul unei astfel de retele, achizitionata de It4Web. In paralel, UPC a angajat mai multe societati de profil ca sa extinda reteaua metropolitana de servicii in cartiere.

Asociatul unic al uneia dintre societatile care au incheiat astfel de contracte cu UPC a declarat, invocand confidentialitatea contractului, ca in acest fel UPC a castigat cateva mii de noi utilizatori. La noi s-au conectat fosti abonati ai UPC care au fost nemultumiti de serviciile dansilor, sustine directorul furnizorului de internet Veltech, Sorin Velcherean.

Intrebari fara raspunsuri

Nu va putem raspunde la aceste intrebari, a declarat franc expertul in relatii publice al UPC, Dana Dobrescu, la intrebarile ZIUA de Cluj privind politica de extindere a operatorului in Cluj-Napoca, in special in ce priveste achizitionarea de retele metropolitane. Acum de asa ceva se ocupa cei de la UPC, s-au disculpat angajatii It4Web.

In Cluj sunt inregistrate foarte multe societati care au semnat contracte cu Astral si UPC si au re-transmis semnalul catre utilizatorii casnici. Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii contabilizeaza nu mai putin de 58 de astfel de societati.

La acestea se adauga cei sapte mari operatori de astfel de servicii care au sediul in Capitala si care si-au dezvoltat retele de furnizare si in oras. Este vorba de Romtelecom, RDS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, UPC, Orange Romania, Vodafone Romania si Telemobil. Numarul utilizatorilor casnici care folosesc retelele celor sapte operatori nationali este insa redus.

Incepatori Pe de alta parte, in ceea ce priveste firmele de apartament care furnizeaza servicii de internet pentru cartierele din Cluj, calitatea ramane indoielnica. Thundernet sunt niste incepatori, au net in banda radio de 58 gigahertzi, echipamentele si chiria sunt foarte scumpe, iar abonamentele nu sunt rentabile.

Pentru servicii mai slabe decat cele de pe dial - up (servicii de internet prin linii telefonice - n.red.) dai 25 de lei pe luna. Mai bine stai pe dial-up de la RDS sau astepti UPC-ul, a declarat un utilizator. Thundernet este divizia de servicii internet a societatii clujene Wavenet si serviciile internet ajung si in comunele invecinate si in orasele Turda, Campia Turzii si Dej.

Intre societatile care primesc internet de la WaveNet este si Directia de Sanatate Publica, iar directorul Florin Stamatian se declara multumit de servicii. Pana si Editura Napoca Star ofera servicii de internet pentru utilizatori casnici. Din 2001 pana in prezent, editura a reusit sa cableze 400 de utilizatori casnici, potrivit inginerului de retea Florin Veres.