Viceprimarul Ramnicului, Constantin Monceanu este decis sa nu renunte sub nici o forma la organizarea caricaturii numite „licitatie pentru atribuirea contractului de servicii mass-media”, in data de 3 noiembrie.

Asa cum va informam in editiile anterioare ale ziarului, Primaria Ramnicului a alocat nici mai mult, nici mai putin, de 37.000 euro (adica mai bine de 1,3 miliarde lei) pentru trei canale mass-media: o televiziune, un post de radio si un cotidian, toate locale.

Suma, care urmeaza a fi platita din bugetul public, este aproape dubla celei primite pana in luna mai a acestui an de 14 canale media valcene. Castigatorii acestei licitatii ar urma sa primeasca, in medie, o suma lunara cifrata la circa 1.000 de euro.

Toti acesti bani vor fi platiti de contribuabil pentru difuzarea anunturilor de licitatii, sedinte de consiliu local si alte activitati organizate de primarie.

Caiet de sarcini ilegal

Desi in ultimele saptamani Monceanu a primit numeroase semnale, unele dintre acestea chiar oficiale - din partea unor redactii, ca licitatia nu este una legala, viceprimarul cu atributii de primar nu pare interesat sa rezolve in vreun fel problemele.

Reamintim cititorilor nostri ca Primaria Ramnicului a intocmit in asa fel caietul de sarcini, incat cele mai multe publicatii valcene sa fie excluse din start de la licitatie. Singurele ziare care vor putea participa la licitatia din 3 noiembrie vor fi cotidienele cu minim 6 aparitii saptamanale.

Saptamanalele, bisaptamanalele, publicatiile regionale precum si cele doua cotidiene cu 5 aparitii saptamanale au fost scoase din carti inca de la intocmirea caietului de sarcini.

Daca mai punem la socoteala si faptul ca firmele editoare care vor sa participe la licitatie nu trebuie sa aiba datorii la stat, ajungem la concluzia ca un singur ziar local corespunde conditiile impuse de Primaria Ramnicului.

Din motive lesne de inteles, nu este momentul nominalizarii publicatiei care trebuie sa castige cu orice pret aceasta licitatie, doar pentru ca are o puternica sustinere din zona puterii politice a judetului Valcea. O vom face insa la momentul potrivit, in cazul in care conducerea primariei nu va intelege sa intre in legalitate.

Unde este monopolul, domnule viceprimar?

Faptul ca viceprimarul liberal Constantin Monceanu nu are nici cea mai mica intentie de a economisi banul public, este dovedit si de doua solicitari venite din partea a cel putin 6 publicatii locale.

Miercuri, 25 octombrie, societatile PIRMAR SRL, Vilsopres SRL, Grand Press SRL , Corinter SRL si IMOB INVEST SRL, cele care editeaza ziarele „ Ziarul de Valcea”, „Arena Sport si Politicp”, „Observator de Valcea”, „Obiectiv Valcean si „ Publias” au inregistrat adresa 33497 la primaria Ramnicului facand oferta de a publica gratuit in 2007 orice anunt sau informatie pe acare administratia Ramniculu vrea sa o aduca la cunostinta cetatenilor si firmelor din judet. Cotidianul „ Viata Valcii” a facut separat aceiasi oferta. Din surse sigure cel putin inca 4 publicatii locale sau regionale doreau sa se alieze propunerii noastre.

Prin acestea, aceste publicatii (atat cotidiene, cat si saptamanale) s-au oferit sa publice GRATUIT anunturile primariei, pentru a nu se cheltui inutil zeci de mii de euro din bugetul public. Ei bine, viceprimarul nici nu a vrut sa auda! Domnia sa a declarat cu ocazia celei mai recente conferinte de presa ca solicitarile scrise ale redactiilor valcene nu pot fi luate in calcul.

"Am vorbit cu cei de la Consiliul Concurentei si Curtea de Conturi si nu se poate. In acest fel s-ar crea un monopol. Licitatia trebuie organizata. Ziarele care doresc sa participe trebuie sa vina cu o oferta la licitatie, fie ea si de un leu”, a spus Constantin Monceanu. Raspunsul sau a starnit nemultumirea majoritatii jurnalistilor prezenti la conferinta de presa.

Acestia i-au reprosat lui Monceanu fragilitatea explicatiilor; in plus, viceprimarul a dat de inteles ca nu cunoaste semnificatia notiunii de „monopol”. Ii explicam noi: monopol inseamna detinerea de catre o societate comerciala sau a unui holding a unei activitati intr-un anumit domeniu, in proportie de 100%.

Unde este asadar monopolul in intentia mai multor ziare de a difuza gratuit anunturile unei institutii publice?

Hingherii isi vor gasi de lucru pe TV

Nu stim inca sigur pentru ce cotidian s-a aranjat licitatia. Exista doua variante. Dar stim ca 66 la suta din bugetul de publicitate al primarie se va duce spre televiziunea si postul de radio ce apartin, chiar daca nu la vedere, deputatului liberal Emilian Francu.

Viceprimarul Monceanu va arunca astfel mii de euro pe anunturi de angajari si licitatii ce vor fi difuzate de un post local de televiziune si pe un post de radio pe care nu credem ca-l pot asculta simultan mai mult de 2-3 sute de ramniceni.

Daca unele reclame, cum ar fi de exemplu lansarea unui nou detergent, au impact mai mare pe audio vizual, in schimb anunturile de care are nevoie primaria nu au nici un fel de relevanta daca sunt transmise in acest mod. Pentru ca nimeni nu-si ia notite in timp ce se uita la televizor sau asculta radioul.

Ziarele raman, sunt pastrate, se gasesc oricand la chioscuri si prin institutii, se pastreaza pe tarabe mai multe zile in cazul saptamanalelor si bisaptamanalelor. Pot fi studiate in liniste oricand de cel acre le poseda. E evident acum ca, din pacate, Constantin Monceanu este mai patat moral decat primarul arestat Mircia Gutau.

El nici nu a cerut parerea Consiliului Local si a refuzat orice dialog civilizat cu majoritatea presei locale. Presa care a vrut sa intinda o mana de ajutor administratie locale si sa serveasca gratuit locuitorii acestui judet. De fapt sa le economiseasca sute de milioane stransi din taxele si impozitele lor.