Ramas in umbra

In acest moment, politicianul Ilie Gradinar nu mai exista. Exista voci care spun ca si-ar fi dorit un loc sub umbrela Aliantei DA, in ideea protejarii bunurilor dobindite pe vremea guvernarii social-democrate.

O mica avere, strinsa in numai citiva ani, de invidiat chiar si pentru membrii marcanti ai PSD Sibiu. Cum Alianta n-a deschis usa niciunui politician „dubios", Gradinar a preferat sa faca un pas inapoi. Sa ramina intr-un con de umbra, de unde sa poata sa-si deruleze linistit afacerile.

Eurocontor, pe val

Ca director al SC Energie Termica SA, in 2005, Ilie Gradinar nu se poate lauda cu rezultate deosebite. Societatea primariei a realizat un profit de circa 1,2 miliarde de lei vechi, la o cifra de afaceri de aproximativ 120 de miliarde de lei.

Cam 1 la suta. Un procent infim daca am face o comparatie cu cel realizat de o micuta societate cu profil asemanator, pe nume Eurocontor. La o cifra de afaceri de numai 11,5 miliarde de lei vechi, aceasta se lauda cu un profit de circa 6,2 miliarde de lei.

Ciudat este ca micuta societate are o foarte buna relatie de colaborare cu SC Energie Termica SA, materializata in lucrari subcontractate. Si mai ciudat este ca SC Eurocontor SRL este administrata de sotul secretarei „de suflet" a lui Ilie Gradinar, la societatea primariei.

Masina de 39.000 de euro

Prestatia modesta a directorului Ilie Gradinar, in cadrul SC Energie Termica SA, nu l-a impiedicat sa solicite si sa primeasca o masina de serviciu in valoare de 39.000 de euro. O Skoda ultradotata, platita cu bani publici. O masina din care nu lipseste nici macar televizorul.

"Tu stii ca nu te poti uita la televizor in timp ce conduci masina? Da' las' ca stiu niste baieti la Bucuresti, care-mi monteaza un cip si ma pot uita si in timp ce merge masina", explica Gradinar, la scurt timp dupa achizitia autoturismului.

Casa din Cisnadioara

O mica parte din averea dobindita cu o viteza ametitoare de Ilie Gradinar se afla la Cisnadioara. Acolo detine o veritabila „fortareata", in care doar gradina valoreaza circa 2 miliarde de lei vechi. Flori, arbori si arbusti, sol tratat special, iaz cu pesti deosebiti, sturioni si crapi koy, piscina de dimensiuni impresionante, jacuzzi, sala de biliard, instalatii pentru purificarea apei si un superb pian, sint doar citeva bunuri care ii aduc mult dorita relaxare directorului SC Energie Termica.

Cam greu de obtinut si intretinut insa doar din afacerea pe care familia sa o detine cu acte in regula - farmaciile Nippur Pharm - care i-a adus, in 2005, un profit de 67.486 ron.

Fidel PSD-ului?

Desi nu mai este inregimentat politic, Ilie Gradinar a facut un pas important in ultimele zile. A reactivat vechile „mijloace de propaganda" ale PSD, printre care Clubul Oamenilor de Afaceri, celebrul Club 75, al carui presedinte este in prezent, dar si firma care gestiona defuncta televiziune locala Alpha TV.

Un posibil semn ca social-democratii se pregatesc de alegerile anticipate.