Panourile fotovoltaice (solare) absorb radiatia infrarosie provenita de la soare. Principiul butoiului negru care incalzeste apa vara pentru un dus in aer liber se aplica unei instalatii prevazute cu colectoare plane sau cu tuburi vidate. Ultimele au avantajul ca, fiind rotunde, dispun de o suprafata mare expusa la soare, iar factura la energie termica se reduce cu 70%.

Pentru apa calda e suficient un colector solar simplu, iar pentru a incalzi o casa intreaga, timp de noua luni pe an, fara aportul altei surse de energie, e nevoie de o instalatie cu suprafata mare. Tara noastra se gaseste printre cele care beneficiaza de mult soare, peste 1000 kWh/m2 anual, precizeaza Gelu Lupas, director al magazinului Solara.

In medie, o persoana consuma 60 de litri de apa fierbinte pe zi, iar o familie are nevoie de un rezervor de acumulare de 180 de litri, la care se poate atasa si o rezistenta de boiler, ca sa poata incalzi si in zilele cu nori.

Peste zi, soarele incalzeste gratuit apa. Instalatia solara poate aproviziona cu caldura, in functie de marime, o pensiune sau o cabana. Ziua, imobilul ia caldura de la soare, iar noaptea caldura poate fi preluata prin sol.

Incalzire prin pardoseala

Pompa de caldura este un dispozitiv care in anotimpul rece incalzeste casa, iar cand e cald afara preia caldura din casa si o transporta in sol. Aceasta extrage caldura pe care o emana solul (sau vaporii de apa dintr-o incapere) si o foloseste pentru incalzirea locuintei sau a apei menajere, cu costuri reduse.

Este un fel de frigider care poate sa fie reversibil, adica sa incalzeasca sau sa raceasca, dupa caz.

In timp ce un radiator electric consuma 1 kWh de energie electrica pentru a produce 1 KWh de caldura, pompa produce 4 kWh la acelasi consum. Pentru clujeni, recomandam un sistem mixt, compus din colector solar si pompa de caldura, racordate la un rezervor de apa care stocheaza energia termica obtinuta.

Se poate monta si o centrala de incalzire cu combustibil solid, care in situatiile in care nu avem nici soare, nici caldura.

In aceasta soba omul poate sa bage tot ce are pe langa casa: brichete de rumegus, lemn, carbune, deseuri, spune Lupas. Energia termica se acumuleaza in rezervorul de apa, care functioneaza pe post de acumulator. Incalzirea se face prin pardoseala.

Costuri piperate

Mi-am cumparat o instalatie solara pentru producerea energiei electrice, cu care asigur 80% din necesarul de curent. Inca nu mi-am amplasat decat o parte din panouri, dar zilele astea o sa mi le montez. Deocamdata nu pot sa produc energie electrica pentru masina de spalat si frigider pentru ca am nevoie de un invertor, care costa destul de mult.

Energia nu e asigurata 100% pentru ca as mai avea nevoie de o instalatie eoliana si de un generator.

Pe ansamblu sunt multumit, pentru ca, inainte, cheltuiam pe curent pana la 200 de lei lunar, iar acum dau 50 de lei, ne-a spus unul dintre beneficiari, Dan Popescu. Este clar ca o asemenea investitie se preteaza mai mult pentru o cabana, un hotel. Recunosc ca sunt si nebun un pic. Am dat pe instalatia solara 15 000 de euro, suma pe care nu si-o permite oricine, spune Pop.

Ideea e sa creezi energie din ceea ce ai la indemana, pe langa casa, sa te foloseste de ce ai, afirma inginerul Gelu Lupas, directorul magazinului Solara, ce comercializeaza instalatii ecologice.

Preturile de achizitionare a instalatiilor ecologice sunt destul de mari, dar acest lucru se compenseaza cu faptul ca detinatorul lor isi poate reduce pana la zero cheltuielile cu energia termica si electrica.

Pentru o casa de 100 mp, 10 mp de panouri solare costa 4300 de euro, un rezervor de caldura 400 de euro, o pompa de caldura 4000 de euro, o centrala pe combustibil solid 500 de euro, tevile si izolatia 2000 de euro. Cu alte cuvinte, o familie de trei clujeni care locuieste intr-o casa are nevoie de 12 500 de euro pentru a-si produce independent, ecologic si permanent caldura si apa calda.

Amortizarea investitiei se poate face in 3 ani pentru apa calda si in 8 ani pentru incalzire.

Apa, sursa cea mai ieftina

In zonele de munte sau acolo unde vantul sufla constant cu peste 14 km/h, clujenii isi pot amplasa generatoare eoliene. Catargul generatorului trebuie sa fie cat 6-7 metri peste cel mai apropiat obstacol (casa, palc de copaci, deal). Un sistem eolian-solar este avantajos pentru ca iarna, ponderea o detin zilele cu cer acoperit si vant, in timp ce vara ponderea o au zilele calme si insorite.

Hidrogeneratoarele reprezinta o solutie in zonele in care exista un curs de apa cu un debit suficient si cu o diferenta de nivel fata de locul instalarii. Cu cat diferenta de nivel este mai mare, debitul poate sa fie mai mic. Energia electrica obtinuta are o rata constanta. Important este faptul ca daca nu este folosita, se stocheaza in acumulatori.

Intr-un sistem combinat, bateriile cu acumulare se pot folosi si pentru stocarea energiei electrice furnizate de panourile solare.

Pentru a putea racorda si masina de spalat sau frigiderul, proprietarul are nevoie de un aparat numit invertor, ce converteste curentul continuu in curent alternativ. Microhidrogeneratoarele sunt cea mai rentabila optiune pentru producerea energiei electrice necesare unei gospodarii sau unei activitati turistice din afara unei localitati.

Cea mai ieftina sursa de energie neconventionala, pentru o casa izolata, o produce hidrogeneratorul (0,85 euro/W), generatorul eolian (1,2 euro/W) si panourile solare (6-8 euro/W).

Energia electrica produsa din apa este concurata numai de grupul electrogen (0,15 euro/W), dar in ultimul caz nu putem vorbi despre o sursa ecologica, pentru ca acesta foloseste benzina si motorina. Tarile din Uniunea Europeana au stabilit ca, pana in 2030, 30% din energie sa fie produsa din surse regenerabile.

Acesta va fi viitorul chiar daca marile companii petroliere sunt, acum, atat de profitabile sau pretul barilului a ajuns pana la 80 de dolari in perioada de criza, este de parere prof. univ. Ioan Vadan, de la Departamentul de Inginerie Electrica al Universitatii Tehnice.

Institutia a realizat un proiect care prevede instalarea unei turbine eoliene in zona cladirii sale din zona Observator.

Anul acesta, 20 500 de familii au completat cereri de ajutor social pentru furnizarea energiei termice, din cele 25 000 de formulare pe care le-am eliberat. In 2005 am avut numai 15 000 de cereri, pentru ca limita in baza careia se acorda acest ajutor a crescut.

Fata de anul trecut, s-au debransat de la sistemul nostru 900 de clienti, ne-a declarat Emil Miron, director al Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca. Regia are inregistrati 54 000 de clienti.

Fata de anul trecut, tariful aprobat de Consiliul Local a crescut cu 6%, de la 107,5 la 114 lei gigacaloria. Ca sa reduca din costuri si sa-si primeneasca sistemul, RAT a investit, in acest an, 12,5 milioane de lei.