Centrul orasului s-a mutat pentru citeva zile in cimitir, mii de oameni impinzind aleile singuratice pentru a aprinde o luminare, a varsa o lacrima la mormintul cuiva drag, dar si a socializa cu vechi cunostinte ori prieteni.

Flori in spatiul de „legume-fructe“

Daca in anii trecuti Piata Mihai Viteazul avea spatiu berechet pentru o „extensie“ care in aceasta perioada slujea doar comertului cu flori, cununi si luminari, mutarea tarabelor a dus la ingramadirea florilor printre tarabele cu legume, asa incit forfota i-a cuprins deopotriva pe gospodine, pe oamenii veniti sa se aprovizioneze pentru cimitir, precum si pe tiganii care isi fac

veacul pe acolo. Preturile crizantemelor variau intre 1,5 RON la 6-7 RON firul, buchetul sau ghiveciul. Luminarile puteau fi achizitionate la kilogram sau la bucata, in functie de calitate, culoare sau „accesorii“.

Cununile sau crengile de brad se comercializau la preturi negociabile, vinzatorii din fata Cimitirului Central avind pe tarabe aranjamente dichisite cu multe culori si in forme neobisnuite, la preturi, firesc, mai piperate. Despre provenienta florilor, multi vinzatori se codesc sa ofere amanunte. Altii pomenesc de lanuri de crizanteme care ar creste in Padurea Hoia sau de gradini particulare.

„Noi le aducem din satul Gheorgheni. Avem cu totii terenuri pe care cultivam crizanteme special pentru Ziua Mortilor“, relateaza unul dintre vinzatori. Profitul pe care il poate aduce „operatiunea“ variaza, potrivit acestuia, in functie de cantitate si modul de vinzare, putindu-se ajunge la un cistig minim de 100 RON.

Reculegere, dar si socializare

Dupa piata, cea mai animata zona era ieri, la orele prinzului, cea a Cimitirului Central. Sute de oameni urcau sau coborau cu flori in brate pe aleile proaspat curatate, cu mormane de frunze de o parte si de alta. Au fost curatate si mormintele, fatadele criptelor ingalbenite de vreme si statuile funerare.

Multi oameni singuri, reculesi in fata mormintelor celor dragi, puteau fi zariti ieri prin cimitirul cu copaci desfrunziti, insa si multi dornici de a depana amintiri sau impresii cu amicii regasiti cu acest prilej, intr-o larma continua ce a staruit pina la caderea noptii.

Eroare in aprecierea datei?

In calendarul catolic, ziua de 1 Noiembrie este sarbatoarea tuturor sfintilor, in timp ce „Ziua mortilor“ este sarbatorita pe 2 noiembrie.

„Romanii din Transilvania, care au o cultura ortodoxa, si nu catolica, au facut o confuzie intre cele doua sarbatori, datorata faptului ca, in calendarul liturgic, orice sarbatoare incepe de la apusul soarelui zilei precedente“, precizeaza Tudor Salagean, din cadrul Muzeului de Istorie a Transilvaniei.

„In mod eronat, romanii din Transilvania denumesc ziua de 1 noiembrie «Ziua mortilor». Cu toate acestea, sarbatoarea denumita a „luminatiei“ are, din punct de vedere liturgic, o desfasurare corecta, ea avind loc in seara zilei de 1 noiembrie, asadar in ajunul adevaratei «Zi a mortilor» din 2 noiembrie“.

Marfuri de bilci la poarta cimitirului

Alaturi de obiectele destinate celebrarii mortilor, citiva tirgoveti au gasit de cuviinta sa scoata la tarabele de linga cimitire ghirlande fistichii de turta dulce. Ca la bilciurile de la tara, acestea se vindeau la preturi negociabile la ambele intrari ale Cimitirului Central.