Scandalul terenurilor intravilane din localitatea timiseana Becicherecu Mic, vandute ilegal de secretarul Primariei, Eugen Ispas, a fost repus pe tapet zilele trecute, cand consilierii locali au sesizat ca s-ar incerca musamalizarea acestui grav caz de coruptie.

Faptul ca pe acele parcele, aflate la doar 15 kilometri de Timisoara capitala Banatului, se construieste un cartier de lux al VIP-urilor timisorene ar putea explica, intr-o oarecare masura, mersul lent al anchetei declansate cu aproape doi ani in urma.

In scrisoarea adresata cotidianului "Romania libera", consilierii din Becicherecu Mic aduc o serie de argumente in sprijinul ideii ca autoritatile judetene nu doresc sa se implice in solutionarea acestei probleme, desi Eugen Ispas a recunoscut ca a fost implicat in tranzactionarea dubioasa a peste 50 de hectare din patrimoniul comunei.

"Suntem ingrijorati, dar si ingroziti ca trebuie sa lucram mai departe cu acest secretar care a vandut metru cu metru toata comuna pe bani de nimic. Suntem ingrijorati pentru ca secretarul face afaceri de acest fel mai departe, intabuleaza alte hectare, vinde noi terenuri fara stirea noastra, foloseste stampile false, falsifica semnaturile noastre. Lucrurile sunt clare.

Prejudiciul exista, de sute de mii de euro, capetele de acuzare, la fel, omul recunoaste ca asa stau lucrurile, ca ne-a falsificat semnaturile, insa isi continua linistit afacerile, iar noi lucram mai departe cu el, incat oamenii care ne-au acordat votul lor ca sa ii reprezentam, ca sa ii aparam tocmai de astfel de hoti, incep sa ne acuze pe noi ca suntem complici cu el", sustin alesii locali in

petitia trimisa la ziar, concluzionand ca "toata afacerea a luat o tenta de musamalizare".

Secretarul recunoaste falsurile, nu si evaziunea fiscala

Scandalul terenurilor de la Becicherecul Mic a luat amploare dupa ce politistii au descoperit ca mai multi notari publici de top din Timisoara, printre care Adela Doros, cumnata deputatului PRM Mircea Purceld, si Adriana Nebela, fiica fostei presedinte a Curtii de Apel Timisoara, au parafat tranzactiile imobiliare prin care bugetul comunei ar fi fost prejudiciat cu 156.000 de euro si 290

milioane de lei vechi. "Daca aveam acesti bani, nu cred ca as mai fi ajuns in situatia de a fi cercetat penal", a estimat Eugen Ispas, luand apararea notarilor care au fost audiati in acest dosar.

"Nu este corect ca notarii publici care au autentificat vanzarile de teren sa fie trasi la raspundere, cata vreme eu le-am prezentat hotarari de Consiliu Local care ma mandatau sa vand terenul. Este adevarat ca acele hotarari erau false, dar nu intra in atributiile notarilor verificarea actelor ce stau la baza unui contract de vanzare-cumparare.

Recunosc, am falsificat acele hotarari de Consiliu Local pentru ca trebuia sa dau o aparenta de baza legala acelor tranzactii, insa toti banii incasati de la cumparatori au fost depusi la casieria Primariei", a declarat secretarul comunei, incercand sa iasa de sub spectrul penal al evaziunii fiscale.

"Am cerut destituirea din functie a secretarului Eugen Ispas in urma cu cateva luni, dupa ce consilierii locali au votat in unanimitate o hotarare in acest sens. Prefectura continua sa ne dea raspunsuri evazive, cu recomandari la adresa Consiliului Local.

Nu este posibil ca o persoana impotriva careia s-a declansat urmarirea penala, sub acuzatia ca a falsificat documente oficiale, sa vegheze, mai departe, la respectarea legalitatii in cadrul Consiliului Local si Primariei din Becicherecul Mic", a declarat primarul comunei, Constantin Buzatu.

De partea cealalta, reprezentantii Prefecturii Timis sustin ca suspendarea secretarului cercetat penal nu este posibila atata timp cat acest lucru nu este sustinut de majoritatea consilierilor din Becicherecu Mic. "Prefectul nu a putut emite ordinul de eliberare din functie a secretarului Ispas atata vreme cat hotararea de CL nr.

47/1.03.2006, prin care s-a cerut luarea acestei masuri, nu a fost votata, asa cum prevede legea, de doua treimi din numarul alesilor in functie. Inca nu este tardiv, iar pisica se afla in ograda Consiliului Local din Becicherecul Mic", a spus Laviniu Bedrosian, seful Cancelariei prefectului de Timis, Ovidiu Draganescu.

Intre timp, Politia continua o ancheta in care apar acuzatii de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si fals in inscrisuri oficiale, dar si nume grele care fac inaintarea procedurala tot mai dificila.