Horea si Regele Ferdinand au ce sa admire!

Cauciucurile pentru masini costa o gramada de bani? In albia riului Somes se gasesc gratis. Pe un tronson de 200 de metri, in zona centrala a orasului, intre podul albastru de linga Teatrul Maghiar si podul care uneste strada Horea de Regele Ferdinand, gunoaiele curg, nestingherite, la vale, pe Somes.

Orice se poate zari in albia riului: de la pantofi, lenjerie, sticle, pachete de tigari, pina la cauciucurile si dalele de beton, care orneaza albia. Cu toate acestea, clujenii nemultumiti de starea in care se afla riul ce strabate orasul

trebuie sa stringa din dinti si sa admire privelistea dezolanta.

Vicze Gertrud, referent la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, spune ca mizeria care pluteste pe Somes nici n-o mai mira. „Fiecare arunca in Somes ce vrea. Inclusiv cei de la o firma de curatenie stradala arunca resturile in apa. Deja ne-am obisnuit.

La un moment dat, au descoperit un mort in Somes si legistii, dupa ce i-au facut autopsia, i-au aruncat hainele inapoi in apa...“, spune femeia.

Dezvinovatiri

Costa Stanislav, comisarul-sef al Comisariatului Judetean Cluj al Garzii Nationale de Mediu, spune ca in acest an au fost sanctionate peste 200 de persoane fizice sau juridice care au deversat deseuri in Somes. „Noi nu putem face totul. Nu putem acoperi un teritoriu atit de mare cu 12 oameni; din acest motiv, incercam sa responsabilizam si autoritatile locale“, explica acesta.

Autoritatile din cadrul Directiei Apelor Somes-Tisa (DATS) sustin ca aspectul pe care il are Somesul acum se datoreaza scaderii debitului de apa, dar ca aceasta situatie va fi remediata curind.

Mai exact, „datorita debitului mic pe care il are Somesul acum, pe care l-am scazut pentru a nu afecta constructorul care consolideaza malurile acestuia, pot sa apara fostele gunoaie la suprafata“, sustine Gheorghe Linul, seful compartimentului de exploatare lucrari din cadrul DATS.

„Sintem siguri ca la terminarea pe tronsoane a lucrarilor de consolidare a malurilor, firma constructoare va curata albia. Noi oricum nu vom face receptia lucrarii daca zona nu va fi curatata“, declara Linul.

Potrivit acestuia, ultimul control efectuat pentru igienizarea unei portiuni din Somes pe ambele maluri a fost realizat de catre echipele Apelor Romane acum doua saptamini, dar in urma sesizarii Monitorului de Cluj Directia va incerca sa curete zona respectiva in cel mai scurt timp.