Falsurile comise la Biroul de Carte Funciara din Timisoara in ultimii ani au provocat un adevarat haos in domeniul imobiliar din vestul tarii, multi proprietari trezindu-se deposedati de case in valoare de sute de mii de euro.

Aceste jonglerii cu imobile au fost depistate la mijlocul anului 2003, cand politistii i-au retinut pe Corneliu Aldea si Tudor Gheorghe, fosti conducatori de Carte Funciara, care falsificasera dreptul de proprietate asupra a zeci de apartamente si spatii comerciale.

Ca efect al ilegalitatilor comise de cei doi, Consiliul Local a fost tarat in mii de procese, in care s-a solicitat rectificarea unor extrase de Carte Funciara. Doar in acel an, juristii municipalitatii au pus concluzii in nu mai putin de 2.886 de procese, in care CL a fost parte in calitate de reprezentant al Statului Roman.

Una dintre victimele mafiei imobiliare inradacinate in municipiul de pe Bega este Ion Stoica, un timisorean care reclama ca prin manevrele de la Cartea Funciara a fost deposedat de aproape 200 de metri patrati din imobilul in care locuieste. "In anul 2001 am cumparat doua apartamente intr-un imobil de pe strada Brancoveanu. Cu tot cu anexe, suprafata locativa era de 268 de metri patrati.

Falsurile de la Cartea Funciara si dezmembrarile succesive m-au adus in situatia de a mai avea in folosinta, in prezent, doar 86 de metri patrati. Am pierdut mai multe camere, bucataria si, ce-i mai important, demisolul, pe care voiam sa-l transform in spatiu comercial. Beneficiarii falsurilor sunt cateva persoane cu trecere la Primarie, impotriva carora am si facut plangeri penale. Acestia s-au intabulat si acum castiga bani frumosi din chirie", a declarat Stoica.

CEDO, ultima solutie

Barbatul este decis sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg si sa ceara despagubiri in valoare de cinci milioane de euro. In cei trei ani de cand isi cauta dreptatea, timisoreanul a facut sute de petitii la Politie, Procuratura, Primarie si mai multe institutii centrale, fiind indrumat, in cel mai bun caz, sa-si rezolve problemele in instantele civile.

"M-am adresat, succesiv, presedintilor Ion Iliescu si Traian Basescu, insa consilierii desemnati cu solutionarea plangerilor mi-au scris ba ca nu sunt parte in dosarul falsurilor, ba ca acel dosar ar fi inregistrat pe la instantele din Maramures", a mai reclamat proprietarul, nedumerit ca, in toate procesele sale, juristii municipalitatii au pus concluzii de respingere a actiunilor.

De altfel, Serviciul de control si audit intern din cadrul Primariei a incercat sa lamureasca problema ridicata de Ion Stoica. "Imobilul inscris in CF colectiv nr. 14.793, nr. top 12.669, este compus din locuinte si spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta. Apartamentele nr.2, 3, 4, 5, 9, 10, 11, 12 si 13 au fost trecute in proprietatea Statului Roman in baza Legii 4/1973, iar odata cu aceste apartamente au trecut in proprietatea statului si doua magazii.

Prin decizia 1.994/6.07.1980 in cadrul apartamentului 13 au fost incluse si incaperile (boxa + atelier) situate sub apartamentele 7 si 8", se mentioneaza intr-o adresa trimisa reclamantului, prin care i s-a dat de inteles ca administratia locala nu a vandut nici un spatiu care ar fi apartinut vreodata, in acel imobil, statului.