Fiindca ma incalzesc cu soba de teracota pe gaz, iarna trecuta mi-au venit cheltuieli de 400 de lei lunar. Anul asta voi plati si mai mult!, ne-a relatat locatarul unui bloc vechi de pe str. Einstein, din centrul Clujului. Fiind concepute prost, instalatiile de la blocurile vechi ale Clujului vor «cadea» si vom asista la o adevarate implozii.

Aceste imobile vor fi locuite, ca si in strainatate, de persoane din clasa de jos. Oricum, durata de viata a acestor blocuri este limitata, spune inginerul Doru Lupas, specialist in instalatii. Nici clujenii care stau la vile nu o duc intotdeauna grozav. Am platit anul trecut, in sezonul rece, 500 de lei pe luna pentru incalzirea pe gaz, dar tot e frig in casa.

In mod normal, am avea nevoie de 20.000 de euro ca sa izolam termic casa si sa ne bagam o centrala, s-a plans Anamaria Radu, proprietara a unei vile vechi din cartierul Andrei Muresanu.

Interes pentru cartierele de vile

Din ce in ce mai mult, clujenii solicita locuinte noi. Potrivit unui studiu al companiei Edil Casa, spatiile rezidentiale noi se adreseaza clasei de mijloc, cu acces la creditele ipotecare (75% din cereri), micilor investitori, care isi cumpara o casa in scop speculativ (15%), clasa de top (7%).

Cele mai cautate constructii noi sunt vilele cu 4-5 camere, de 150-250 mp, in cartierere Andrei Muresanu, Zorilor, Grigorescu si Gheorgheni, la 180-250.000 de euro. Interes exista si pentru vilele/casele de tip duplex de 130-200 mp, cu teren de 200-300 mp.

Cartierele de vile s-au construit in special in zonele limitrofe (proiecte de 5-10 vile), o astfel de locuinta noua costand 200-350.000 de euro.

Specialistii imobiliari sunt de parere ca, in aceste conditii, era logic sa apara si ansambluri de 20-150 de vile in zone precum Borhanci, Gheorgheni, Zorilor-Calea Turzii, Andrei Muresanu-Buna Ziua, unde se vor construi scoli, gradinite, dispensare, magazine.

Zona Baciu, ieftina, dar poluata

Sudul, ca zona de extindere, este preferat de investitori, locatiile cele mai potrivite fiind noile cartiere Buna Ziua, Europa si Mihai Romanul, releva studiul Edil Casa.

Recomandarile specialistilor pentru construirea de vile sunt zonele unde pretul terenului este mai mic: Dambul Rotund (600-700 euro/mp) in Cluj-Napoca, Faget (100-120 euro/mp) sau comuna Floresti (50-100 euro/mp), ultimele doua cu tendinte de crestere. In Floresti, pretul unei vile a ajuns la 100-150.000 euro, in functie de suprafata, finisari sau dotari de lux.

In cealalta parte a orasului, nordul, considerat zona industriala, are preturi mai mici, din cauza poluarii.

O casa duplex de 166 mp in zona Baciu, cu teren de 185 mp, costa 75000 de euro. Locuinta este din caramida, izolata cu polistiren, dispune de toate utilitatile, are panorama deosebita, drum betonat, curte amenajata, centrala termica, internet.

Potrivit studiilor de piata, solicitarile cele mai mari pentru apartamentele la bloc sunt pentru cele cu 1-2 camere, pe 40-67 mp, zonele cele mai solicitate fiind, in afara de centru resedintei de judet, Gheorgheni, Zorilor, Andrei Muresanu, Zorilor si Buna Ziua.

Tendinta este de aparitie a noi cartiere de blocuri, unele chiar foarte mari, care sa aduca pe piata zeci de mii de apartamente. Cererea este considerabila, releva analizele de profil.

Segmentul apartamentelor de lux se va dezvolta in cartierele Zorilor, Andrei Muresanu, Gheorgheni, Centru, Plopilor si Manastur, cu 1-2 camere, pe 60-75 mp, la preturi de 700-850 euro/mp (semifinisate) sau de 1000-1500 euro/mp (finisate la cheie).

Avantajele vilei

spatii locuibile mai mari

individualitate si intimitate

lipsa vecinilor

liniste

siguranta

lipsa spatiilor comune

numar mai mare de locuri de parcare

gradini si spatii verzi amenajate

Avantajele blocului

costuri mici de intretinere

grad de securitate mai mare

posibilitatea unei vederi panoramice

centru comercial in apropiere

mijloace de transport in comun

aproape de centrul orasului