Potrivit unor surse de partid , mutarea centrului de putere al vamii de la Cluj la Oradea ar fi o decizie a unui lider PD. Chestiunea Regionalei ar urma sa fie transata pana vineri.

Pre sedintele Consiliului Jude tean, Marius Nicoara, a declarat ieri ca a reu sit sa-l convinga atat pe premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si pe pre sedintele Camerei Deputa tilor, Bogdan Olteanu, ca Regionala Vamala Cluj sa nu fie desfiin tata.

Pot sa va asigur ca Direc tia Regionala Vamala ramane cu siguran ta la Cluj , a declarat Nicoara.

Acesta a explicat ca pana la finele saptamanii (joi sau vineri), ar urma sa fie aprobat in Guvern proiectul privind restructurarea Direc tiilor Vamale, dar ca dupa interven tia sa si chiar a primarului Emil Boc, nici o schimbare nu va fi prevazuta pentru Regionala din Cluj.

Mobilizare anti-Bodu

si eu, si primarul Emil Boc ne-am mobilizat pentru ca normal este ca Direc tia Regionala Vamala sa ramana la Cluj , a explicat Nicoara. El a mai spus ca agen tii economici pot ajunge mult mai u sor la Cluj-Napoca pentru ca este mult mai aproape decat Oradea de jude tele din jurisdic tie.

Vorbim despre jude tele Alba, Salaj, Bistri ta, pentru cei care transporta marfa de aici sau in aceasta direc tie Clujul este mai aproape decat Oradea , a explicat Nicoara. De cealalta parte, Sebastian Bodu considera ca este suficient pentru Cluj un simplu Birou Vamal cu 60 de angaja ti.

Din ra tiuni de integrare in Uniunea Europeana, a explicat Bodu, este preferata dezvoltarea regionalelor vamale din Timi soara si Oradea, pentru ca acestea vor avea o importan ta marita .

Boc: Vama va ramanela Cluj

Liderul PD Cluj ne-a dat toate asigurarile ca Direc tia Regionala Vamala nu- si va muta sediul in jude tul Bihor. Am toate asigurarile de la nivel guvernamental, de la ministrul Finan telor, Sebastin Vladescu, de la ceilal ti cu care am vorbit, ca Vama va ramane la Cluj , a declarat Emil Boc pentru ZIUA de Cluj.

In opinia sa, propunerea de mutare a Direc tiei Regionale Vamale la Oradea nu reprezinta o decizie politica, ci una tehnica. Ei (Ministerul Finan telor - n.red.) au analizat situa tia din punct de vedere tehnic. E o decizie tehnica, nu politica, referitoare la standardele pe care trebuie indeplinite.

Era nevoie de o argumentare ca si Clujul indepline ste aceste standarde, chiar daca nu este la grani ta imediata cu UE , apreciaza liderul PD. El a tinut sa precizeze ca intre el si pre sedintele CJ, Marius Nicoara, exista o solidaritate deplina .

In plus, este vorba de mai bine de 300 de locuri de munca si de o Direc tie Vamala importanta, ca sa nu mai vorbim de cladire si de infrastructura , a conchis Boc.

Miza pastrarii Direc tiei Vamale la Cluj

Miza pentru liderii administra tiei locale in ce prive ste pastrarea Direc tiei Vamale la Cluj este cu atat mai mare, cu cat aceasta institu tie are putere de control asupra agen tilor economici din cinci jude te - Cluj, Salaj, Alba, Bistri ta si Mure s.

Pe de alta parte, sursele noastre sus tin ca si posturile caldu te si bine platite la nivelul Biroului Vamal si al Regionalei Vamale ar fi vanate. In prezent, Direc tia Regionala Cluj are 180 de angaja ti, pe toate cele cinci jude te. Biroul Vamal Cluj numara 35 de angaja ti, in timp ce Regionala, ca institu tie, doar 35 de angaja ti.

Or, in cazul desfiin tarii Regionalei Cluj si pastr`rii Biroului Vamal cu 60 de angaja ti, dupa cum anun ta Bodu, s-ar mari numarul de posturi la Regionala din Oradea. Salariile angaja tilor Regionalei Vamale si ai Biroului Vamal se incadreaza intre 800 si 1000 de lei, in func tie de incadrare.

In declara tia de avere, directorul executiv al Direc tiei, Dorin Ghiuru tan, scrie ca venitul sau anual este de 149.74

638 de milioane de lei vechi.

Ce spun sefii de la Vama Cluj

Directorul executiv al Direc tiei Regionale Vamale Cluj, Dorin Ghiuru tan, a declarat ca a fost anun tat sa se prezinte, vineri, la Bucure sti, la Autoritatea Na tionala a Vamilor, pentru ca a fost elaborat un proiect care prevede restructurarea in randul birourilor si a direc tiilor regionale.

Nu stiu mai multe decat am aflat din presa, si anume ca s-ar fi luat decizia desfiin tarii Regionalei clujene. Mi-ar parea foarte rau daca ar fi a sa , a declarat Ghiuru tan.

Acesta a spus ca este foarte important pentru Cluj sa- si pastreze Regionala vamala, a sa cum este pastrata si Regionala Cailor Ferate, si ca, pana in prezent, activitatea de verificare a agen tilor economici, vamuiala ma sinilor de marfa a mers foarte bine si numai in beneficiul bugetului central.

Numai anul trecut Regionala noastra a virat la bugetul central 900 de milioane de lei , a mai spus Ghiuru tan.

Atribu tiile Regionalelor Vamale

Cele mai importante atribu tii ale Direc tiei Regionale Vamale sunt acelea de a efectua si aplica formele si instrumentele de plata, de a aplica taxele si drepturile vamale in conformitate cu legisla tia in vigoare.

De asemenea, prin directiva Autorita tii Na tionale a Vamilor, Direc tiile Regionale asigura si colectarea crean telor bugetare, executa controale pe mijloacele de transport incarcate cu marfuri de import, export sau aflate in tranzit, precum si bagajele inso tite sau neinso tite ale calatorilor care trec frontiera de stat a Romaniei si verifica legalitatea si regimul normal al acestora.

Mai mult, reprezentan tii Direc tiei Regionale Vamale verifica pe timp de zi si de noapte cladiri, depozite, terenuri, sedii si alte obiective pentru a prelua, in condi tiile legii, probe pe care le analizeaza in laboratoarele acreditate in vederea identificarii si expertizarii marfurilor supuse vamuirii.

Taxele si amenzile sunt colectate de inspectorii birourilor vamale, urmand ca, mai apoi, sa fie centralizate la nivelul Regionalei Vamale. Din acest punct, fondurile sunt direc tionate direct la bugetul central.

Cvasi-tacere la Bucure sti

Diana Borcea, purtator de cuvant al Autorita tii Na tionale a Vamilor (ANV), a precizat ca nu a aflat de inten tiile lui Sebastian Bodu.

Borcea a declarat ca proiectul de Hotarare de Guvern privind reorganizarea vamilor a fost aprobat saptamana trecuta, insa acel proiect nu arata clar care direc tii regionale urmeaza sa fie desfiin tate si care nu.

Din informa tiile pe care le am, nu s-au stabilit inca nici criteriile pe baza carora se vor reorganiza vamile si nici nu s-a luat o hotarare in acest sens , a afirmat Diana Borcea, sugerandu-ne ca, pentru mai multe informa tii, sa luam legatura cu purtatorul de cuvant al Agen tiei Na tionale de Administrare Fiscala (ANAF), Dorin

Tigana s. Ceea ce am si facut. Tigana s, insa, a spus ca nu de tine nici o informa tie, ca nu a vorbit pe acest subiect cu seful sau, Sebastian Bodu si ca cel mai bine ar fi sa vorbim cu Gligor Gavri s, purtator de cuvant al Direc tiei Generale a Finan telor Publice (DGFP) Cluj.

Acesta s-a rezumat la a declara ca vama este o institu tie paralela cu noi, nu ne intalnim cu ei decat sub cupola ANAF (ANV si DGFP se afla sub tutela ANAF - n.red.) .

Mai mult, Gavri s ne-a recomandat sa vorbim din nou la vama, caci acolo ar trebui sa existe mai multe informa tii pe acest subiect. A sa am ajuns din nou la Diana Borcea, purtator de cuvant al ANV.

Cerand cateva minute de ragaz, aceasta a revenit si ne-a informat ca directorii direc tiilor regionale vamale din tara au fost chema ti vineri, la Bucure sti, la obi snuita sedin ta cu conducerea centrala.

Acolo, sus tine Borcea, se va discuta atat situa tia incasarilor din centrele regionale, cat si probleme organizatorice, punct la care se va lua in discu tie si reorganizarea sistemului vamal. La aceasta intalnire, pe principiul transparen tei, vor participa si reprezentan ti ai sindicatelor , a mai afirmat purtatorul de cuvant al ANV. Pe scurt, o decizie finala nu a fost, inca, luata.

Blaga, creierul Afacerii Vama ?

Surse apropiate arcului guvernamental au declarat ieri, pentru ZIUA de Cluj, ca decizia sefului ANAF, Sebastian Bodu, de a schimba loca tia Direc tiei Regionale Vamale de la Cluj la Oradea a fost luata in urma consultarilor cu unul dintre greii PD, secretarul general al partidului, Vasile Blaga, ministrul Administra tiei si Internelor, oradean la origine.

Sebastian Bodu, sus tin sursele men tionate, a fost receptiv acestei mutari care i-a iritat pe cei doi lideri clujeni, Nicoara si Boc, ceea ce a si determinat puternica ac tiune de lobby pentru ca Direc tia Regionala Vamala sa ramana la Cluj.

Acelea si surse ne-au precizat ca in mediile politice dambovi tene ale Alian tei DA, dar chiar si in Ardeal, este vizibila o iritare datorata faptului ca atat pe linia lui Emil Boc, cat si pe partea lui Marius Nicoara, municipiul si jude tul au ajuns aspiratoare de fonduri de la centru.

De aceea, ideea mutarii Direc tiei Vamale catre locul de ba stina al lui Blaga nu a intampinat, ini tial, nici o opozi tie consistenta la Bucure sti.