Cu prilejul unei intalniri desfasurate recent la sediul Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura la care au participat si reprezentantii unor firme din industria turistica constanteana, prefectul Danut Culetu a afirmat raspicat ca nu trebuie implicat politicul in activitatea turistica de pe litoral.

„Trebuie sa urmam exemplul Bulgariei si sa atragem tot mai multi tour-operatori internationali in dezvoltarea turismului de pe litoral”, a fost de parere Culetu.

Dupa ce a precizat ca datele statistice indica- in ciuda unor opinii contrare- chiar o crestere a numarului de turisti romani care au ales sa-si petreaca vacanta pe litoralul romanesc in sezonul estival 2006, comparativ cu anul precedent, reprezentantul Guvernului in teritoriu a recunoscut ca totusi numarul de vizitatori din strainatate care au sosit in aceasta vara in statiunile de la malul

romanesc al Marii Negre a fost mai mic decat in anii precedenti. De aceea, Danut Culetu a opinat ca este foarte important pentru dezvoltarea de anvergura a turismului pe litoral sa fie atrasi cat mai multi turisti din strainatate.

Avand in vedere aceste aspecte, prefectul judetului Constanta a declarat ca analizeaza la aceasta ora posibilitatea construirii pe litoralul mioritic - cel mai probabil in cadrul unui parteneriat public-privat - a unui teren de golf la cele mai pretentioase standarde internationale de profil.

Cea mai indicata locatie a viitorului teren de golf - ce va trebui sa dispuna de o suprafata de cca.

40 de hectare pentru a fi omologat la nivel international - este zona municipiului Mangalia, intrucat in aceasta regiune exista iregularitatile de relief necesare unui veritabil teren de golf, precum si ochiurile de apa ce fac parte din dotarile specifice unui astfel de obiectiv, a aratat Culetu.

In acest sens, prefectul a mentionat faptul ca propunerea cu terenul de golf i-ar fi suras foarte mult si lui Zanfir Iorgus, primarul municipiului Mangalia care s-a aratat interesat de realizarea acestui obiectiv in zona orasului pe care il reprezinta.

La randul lui, Mihai Daraban, presedintele CCINA a spus ca un investitor privat analizeaza in prezent posibilitatea de a amenaja pe o suprafata de 26 hectare situata pe Insula Ovidiu de pe Lacul Siutghiol, un teren de golf.

Complexul Rupestru de la Basarabi, in atentia prefectului Culetu

Tot in vederea cresterii atractivitatii litoralului romanesc, prefectul Culetu a amintit faptul ca la data de 3 iunie 2007 se va da startul primei editii a unui maraton international pe traseul Mangalia- Constanta.

„Avem nevoie de evenimente care sa atraga turistii romani si straini pe litoral”, a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu, lansand cu aceasta ocazie apelul ca edilii localitatilor de pe litoral, precum si operatorii din turism sa formuleze si alte propuneri in acest sens.

Pe de alta parte anumiti reprezentanti ai industriei turistice de pe litoral prezenti la intalnire i-au semnalat prefectului situatia intolerabila in care se afla numeroase monumente istorice din judetul Constanta- Monumentul de la Adamclisi, Complexul Rupestru de la Basarabi, etc. - si mai ales faptul ca ele nu sunt puse in valoare din punct de vedre turistic.

Fata de aceste semnale, Culetu a fost de acord ca trebuie luate masuri urgente de punere in valoare a acestor obiective, spunand ca a solicitat Ministerului Culturii sa gaseasca solutii pentru repunerea in circuitul turistic a Complexului Rupestru de la Basarabi.