Dupa multe decenii si o initiativa similara stopata din cauza unor factori mai mult sau mai putin obiectivi in vara anului 2004, Portul Constanta si Romania ar putea beneficia in anii urmatori de o linie regulata de ferry-boat pe relatia Istanbul.

Aceasta posibilitate a fost pusa pe tapet vineri de Vicentius Petrescu, directorul Domenii al CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, cu prilejul vizitei la sediul Administratiei Portuare a lui Haluk Agca, consulul general al Republicii Turcia la Constanta, care a afirmat ca exista deja semnale din partea unor armatori turci deosebit de importanti care si-au manifestat interesul de a deschide o linie permanenta de ferry-boat intre Istanbul si Constanta.

Un prim exemplu in aceasta directie l-ar putea constitui si vizita in Portul Constanta, in perioada 6-7 iunie 2007, a unui ferry-boat turcesc de mari dimensiuni pe care va fi amenajata o expozitie itineranta a principalelor produse de export pe care mediul de afaceri din Turcia intentioneaza sa le promoveze in statele riverane Marii Negre.

In primavara anului 2004, compania Navlomar, in parteneriat cu un armator grec, deschidea in premiera dupa multe decenii, o linie de ferry-boat Constanta-Istanbul deservita de nava „Arielle”, ferry-boat de mare capacitate ce putea lua la bord pana la 1000 de pasageri, precum si numeroase autovehicule.

Din nefericire, comportamentul dubios al conducerii din acea perioada a Politiei de Frontiera Constanta, precum si faptul ca ruta aflata abia la inceput nu putea fi rentabila cu o nava de dimensiunile lui „Arielle” a facut ca proiectul sa fie sistat dupa cateva luni.

La mai bine de doi ani de la acea initiativa, sperantele relansarii transportului maritim de pasageri din tara noastra renasc prin posibila deschidere in anii urmatori a unei linii regulate de ferry-boat intre Constanta si Istanbul.

Acest subiect a fost atins in cadrul intalnirii desfasurata vineri la sediul Administratiei Portuare intre Vicentius Petrescu, directorul Domenii al CN APMC si Haluk Agca, consulul general al Republicii Turcia la Constanta.

"Consulul general al Turciei si-a manifestat interesul pentru propunerea CN APMC de a se deschide o linie de ferry-boat intre Constanta si Istanbul, spunand ca deja mari armatori din Turcia s-au aratat favorabili unei astfel de initiative”, a declarat pentru „Replica” Vicentius Petrescu.

Expozitie comerciala turceasca la bordul unui ferry-boat

De asemenea, cu prilejul vizitei diplomatului turc, directorul Domenii ale CN APMC l-a asigurat pe consulul general al Turciei la Constanta de intreaga disponibilitate a Administratiei Portuare de a oferi conditii corespunzatoare pentru escala in cel mai mare port romanesc de la Marea Neagra a unui ferry-boat turcesc de mari dimensiuni, care va sosi in perioada 6-7 iunie 2007, in cadrul

"Blue Expo 2007". Acest proiect, denumit „Blue Expo 2007", reprezinta un tur al Marii Negre facut de nava turceasca pe care vor fi amenajate standuri expozitionale cu toate produsele de export ale mediului de afaceri din Turcia pe care Camera de Comert si Industrie a acestei tari balcanice intentioneaza sa le promoveze in statele riverane bazinului pontic.

Este vorba despre exponate din domeniul industrial, textile si incaltaminte, electronice etc., produse ce vor fi promovate in toate porturile Marii Negre unde ferry-boat-ul turcesc va face escala, a specificat Vicentius Petrescu.

Expozitia itineranta amenajata la bordul navei turcesti va fi primita in Terminalul de Pasageri al Portului Constanta, obiectiv care in perioada aceasta a fost pregatit pentru iernat, prin asigurarea unei incalziri la nivel minim, necesara conservarii in bune conditii a finisajelor si infrastructurii modernei cladiri, a specificat Petrescu.

Totodata, in perioada urmatoare va fi reluata licitatia pentru reabilitarea pasarelei peste DN 39 situata in zona portului Constanta Sud- Agigea, pasarela ce asigura continuitatea legaturii rutiere cu Poarta nr.10.