"Se vor comasa cele doua contracte“

Licitatia organizata la Ministerul Finantelor (MF) in luna octombrie pentru desemnarea firmei care sa continue in Cluj-Napoca lucrarile de canalizare in locul francezilor de la SADE a fost anulata, deoarece ambele firme participante au depasit suma alocata pentru proiect. Este vorba despre SC Grup 4 Instalatii si de SC Ludwig Pfeiffer.

Singura solutie ramine organizarea unei alte licitatii internationale. „Asta e regula. Se vor comasa cele doua contracte, C 3, cu lucrarile executate de SADE, si C4, care cuprinde restul lucrarilor care nu au fost incepute deloc“, spune Dorin Ceataris, directorul Companiei de Apa Somes.

In aceste conditii, intreaga retea de apa si canalizare din Cluj-Napoca va ramine in paragina pentru inca cel putin 90 de zile, timp in care se va putea organiza o noua licitatie pentru desemnarea continuatorului lucrarilor.

SADE trece, problemele ramin

Asadar, santierele firmei franceze SADE vor pune la incercare nervii clujenilor pentru inca 3 luni, in conditiile in care nu s-au luat masuri pentru evitarea distrugerii acestora.

Conform contractului incheiat intre angajator si antreprenor, era prevazut ca, in cazul rezilierii acestuia, antreprenorul - respectiv SADE - sa ia masuri de conservare a lucrarilor, dar acest lucru nu s-a intimplat.

"Lucrarile se degradeaza, siguranta publica este pusa in pericol si e foarte posibil sa se fi produs pagube“, spune purtatorul de cuvint al Companiei de Apa Somes, Lucian Croitoru.

Cine este SADE?

Firma franceza SADE a cistigat in 2003 o licitatie internationala pentru reabilitarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare pentru zona Cluj. Proiectul a fost cofinantat de Uniunea Europeana, Banca Europeana de Investitii si Compania de Apa Somes.

Valoarea contractului cu firma franceza a fost de 35 de milioane de euro, dar a fost reziliat in noiembrie 2005, dupa ce SADE a fost criticata pentru lucrarile de proasta calitate executate.