46.000 de clujeni au incercat sa fenteze Regia Autonoma de Transport Urban de Calatori (RATUC) Cluj-Napoca in primele 10 luni ale acestui an, urcindu-se pe mijloacele de transport in comun fara legitimatii de calatorie, insa si-au gasit nasul. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, in acest an s-a inregistrat o crestere cu 13% a numarului de clujeni amendati.

"Numarul clujenilor prinsi de controlorii RATUC fara bilete, pina in luna octombrie a acestui an, este mai mare cu 6.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut“, sustine Liviu Neag, directorul general RATUC Cluj-Napoca. In anul 2005, 40.000 de clujeni au fost prinsi calatorind fara sa respecte regulamentul.

Amenzi de 3,3 miliarde de lei

Valoarea totala a amenzilor date clujenilor gasiti de controlorii RATUC fara bilete pina in luna octombrie a anului curent a fost de 3,3 miliarde de lei vechi, mai mult cu 800 de milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru anul 2005, cuantumul amenzilor incasat de RATUC Cluj-Napoca a fost de 2,5 miliarde de lei vechi.

Amenda aplicata calatorilor prinsi fara bilete sau abonamente este de 200.000 de lei vechi, 20 de RON, achitabila pe loc. Pentru cei care nu au bani la ei, amenda creste la 500.000, adica 50 RON, si poate fi platita in 48 de ore. Daca se depaseste si acest termen de doua zile, amenda se ridica la 1 milion de lei vechi.

"Problema de civilizatie“

Cei mai multi clujeni care trag in piept RATUC-ul sint studentii si elevii, care oricum beneficiaza de o reducere de 50%. Nici ceilalti calatori nu se lasa mai prejos, „desi sint puse in vinzare si bilete de o calatorie, la fiecare chiosc RATUC“, sustine Liviu Neag. „In cele din urma, poate fi considerata o problema de civilizatie“, apreciaza directorul RATUC.