Ora 13 fara ceva. Pe platoul din fata Hotelului "Belvedere“, agitatie maxima. Ceata se asterne plapuma peste utilajele cu lama parcate ca la expozitie, in timp ce frigul se strecoara in oasele invitatilor. Directorul Companiei Brantner-Veres, Eugen Veres, sta cu ochii pe ceas, pindind drumul. „Domnu’ primar Boc a zis ca vine repede.

Sta un sfert de ora la Rosal si vine la noi“, spune Veres, putin nemultumit de prima alegere a edilului sef.

Au urcat pe Cetatuie presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, viceprimarul Boros Janos, directorul RATUC, Liviu Neag, consilieri locali si judeteni, reprezentanti ai Agentiei de Protectie a Mediului, toti asteptindu-l pe Boc. Nicoara si-a pierdut rabdarea si a plecat, iar restul, dupa o jumatate de ora in frig, au intrat sa se incalzeasca.

"Compania noastra s-a aprovizionat cu un stoc de 1.500 de tone de nisip si sare, dar si cu clorura de magneziu, pe care o vom folosi pe strazile modernizate, unde nu avem voie sa dam cu sare“, explica Eugen Veres. El a adaugat ca angajatii sai vor interveni pe 195 de strazi.

Rosal Grup si-a prezentat tot ieri, tot de la ora 13, arsenalul cu care va face fata in aceasta iarna deszapezirii orasului. Reprezentantii firmei spera sa bata recordul la interventie, in conditiile in care timpul maxim pentru strazile aflate in urgenta 1 este de doua ore.

"Am calculat ca in maxim 30 de minute se poate actiona chiar si pe cea mai indepartata strada“, sustine Calin Antal, directorul de sucursala al firmei. Potrivit acestuia, Rosal Grup va putea asigura non-stop interventia pentru deszapezirea strazilor.

"Cu cele 31 de utilaje pe care le avem pregatite se lucreaza in 3 schimburi, iar substantele sint alese ca sa nu corodeze asfaltul, betonul si dalele de pe strazi“, explica Antal.

Rosal va interveni pe 240 de strazi

"Sint convins ca in aceasta iarna va fi o performanta si nu vom avea probleme cu zapada in Cluj. Bugetul de 40 de miliarde de lei este suficient pentru lunile de iarna, tinind cont ca am obtinut cele mai mici preturi din tara“, sustine primarul Emil Boc.

Utilajele Brantner-Veres

Compania Brantner-Veres va interveni la deszapeziri cu peste 20 de utilaje, majoritatea noi si de productie straina. In afara de utilaje care au atasate lame, firma a cumparat sase autospeciale care respecta normele Euro 3. Investitia se ridica la 800.000 de euro. Echipele de interventie au in total 30 de muncitori care vor lucra in 3 schimburi. Compania a primit in plus fata de anul trecut un numar de 35 de strazi.

Utilajele Rosal Grup

Toate utilajele Rosalului sint echipate cu statii de emisie-receptie, organizate printr-un dispecerat. Pe linga 7 sararite de mare tonaj, 5 tractoare cu lama de mare capacitate, sint folosite si 2 masini care imprastie Ecorut, materialul antiderapant in stare lichida. Rosal a transferat de la Bucuresti doua noi utilaje cu lame si sararita, marind numarul utilajelor grele la 20.

Interventia pe strazile inguste si pe trotuare se va face cu masinile Lador, echipate cu lame.