Discursuri si parada modei

Tirgul Universitaria si-a inaugurat ieri cea de-a opta editie, in prezenta celor sapte rectori ai institutiilor ce formeaza Uniunea Universitatilor Clujene (UUC).

Reunind un numar mai insemnat de participanti in comparatie cu editia precedenta, manifestarea a oferit ieri, pe linga traditionalele discursuri inaugurale, si o parada a modei, organizata de Universitatea de Arte si Design (UAD), un simpozion international si un concert sustinut de studentii Academiei de Muzica „Gheorghe Dima".

Presedintia UUC in acest an a fost preluata de catre Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN). „Ca noutate, din acest an ne ajustam si mai mult normelor de la Bologna, deja studentii UTCN din anii I si II invata in acest sistem", precizeaza Radu Munteanu, rectorul institutiei.

Din toamna lui 2007, vor fi introduse noi directii de masterat, se vor dezvolta laboratoare specializate cu dotari subventionate de MEdC. Standul UTCN ocupa la ExpoTransilvania un spatiu vast, cu aparatura specializata, atractia principala fiind niste robotei argintii dinamici.

"S-a ridicat putin stacheta"

Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca va avea in anul universitar urmator doua specializari noi in limba engleza axate pe studii europene, precum si la matematica, filologie, fizica, mediu. „Se va pune mai mare accent pe calitatea studiilor la toate nivelele, pe dotari si cercetare", precizeaza Cristina Nistor, purtatoarea de cuvint a UBB.

Academia de Muzica "Gheorghe Dima" isi prezinta oferta academica in pliante explicative, avind in fundal muzica simfonica. „Nu prea avem noutati, s-a scurtat durata cursurilor, conform normelor de la Bologna. Concursul de admitere are probe teoretice si practice, ca pina acum, iar in privinta dotarilor nu se preconizeaza schimbari", declara reprezentantul standului.

Nici la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca nu se preconizeaza noutati semnificative, dupa cum afirma studentii in halate albe de la stand. La Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan" nu vor mai fi scoase la concurs locuri separate pentru fete si baieti, iar la cursurile optionale va introdusa si limba germana.

In general, "s-a ridicat putin stacheta". Standul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, cu o mare varietate de pliante si un iepure in fata, aduce ca noutate „imbogatirea paletei de servicii, directionate pe comanda zonala regionala", dupa cum precizeaza prof. dr. Cornel Man, din cadrul acesteia. Tirgul mai poate fi vizitat pina duminica, 19 noiembrie.