La multi kilometri de centrul municipiului, dincolo de fabrici dezafectate si peisaje selenare, actualul sediu le da batai de cap celor obisnuiti cu vechea locatie, dar si angajatilor institutiei, nevoiti sa piarda zeci de minute pe drum.

Aruncati la capat de lume

Ani de-a rindul, sediul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Cluj a functionat in Piata Unirii, amplasare boiereasca atit pentru cei aproximativ 30 de angajati, cit si pentru cei veniti din toate colturile Clujului, mai cu seama datorita accesului direct la mijloacele de transport.

Nici aici nu au lipsit, insa, neajunsurile, de la spatiul insuficient si dotarile precare pina la revendicarea cladirii, aceasta din urma ducind, in final, la mutarea in citeva birouri intr-o cladire a fostului CUG, mai exact pe Bulevardul Muncii nr. 18. Pina acolo, insa, locuitorii din zonele rurale care vin cu sperante de sprijin au cale lunga de batut.

Fie ca aleg calatoria cu zdruncinaturi si scrisnete metalice ale tramvaielor, fie vreunul din putinele autobuze care au curse, la intervale lungi, pe acolo, cei ce alcatuiesc „publicul“ DADR, tarani amariti cu papornita in spinare ce indeobste ajung la oras cu noaptea in cap, au de strabatut statii lungi, dincolo de zona garii, poduri, ulite desfundate, zona intinsa a ruinelor fostelor uzine si dealuri pustii si uscate.

"Cine are cu adevarat nevoie ne gaseste!“

Pentru a ajunge in fiecare dimineata la locul de munca, cei aproximativ 30 de angajati DADR sint nevoiti sa calatoreasca intre 30 si 45 de minute, in functie de zona de unde vin si de cite mijloace de transport utilizeaza.

Numarul celor care vin la noul sediu a scazut considerabil, singura cale prin care se mai tine legatura cu o mare parte a acestora fiind cea telefonica, deoarece s-au pastrat vechile numere. Pe de alta parte, spatiul generos al noului sediu le-a adus un nesperat confort.

Activitatea directiei se desfasoara in birouri largi, incalzite, chiar daca prin geamurile acestora se zaresc cladiri cenusii de fabrici, utilaje si dealuri aride. Aici au loc informarile privitoare la prime, subventii, lucrari agricole, investitii, dezvoltare rurala, precum si consultanta in vederea alcatuirii de proiecte de finantare. „Locatia e foarte buna.

Pentru producatorii din teritoriu este la fel de greu sa ajunga si in centru, si aici“, considera Virgil Bucsa, director executiv adjunct in cadrul DADR. Avantajoasa mai este, dupa cum precizeaza, si vecinatatea in aceeasi cladire a tuturor institutiilor cu profil agricol din Cluj. „In definitiv, cine are cu adevarat nevoie de noi ne gaseste si aici“, conchide acesta.