Liderul legendarei formatii, Calin Pop, a acordat Monitorului de Cluj un amplu interviu in care face citeva consideratii asupra evolutiei trupei, dezamagirilor, planurilor, dar si a controversatelor schimbari de stil de la un album la altul, mai cu seama in privinta celei din „Armaghedon“.

Reporter: Au trecut 25 de ani de la infiintare. Lumea stie ce ati facut. Poti sa ne spui ce nu ati reusit sa faceti?

Calin Pop: Cred ca mai multe nu am facut decit am facut. Am fi putut face mult mai multe daca numai cu asta ne-am fi ocupat. Dar cita vreme muzica este pentru noi doar un hobby... E totusi satisfacator faptul ca, in cele putine pe care le-am facut, macar am scris o modesta, zic eu, pagina in istoria rock-ului romanesc si am lasat citeva albume in urma noastra. Cistigul este faptul ca avem, totusi, publicul si fanii nostri.

- Foarte multi au facut o comparatie intre voi si Phoenix...

- Este o comparatie flatanta pentru noi, facuta din punctul de vedere al valorii si al originalitatii, care nu poate decit sa ne bucure. Dar sa nu uitam ca valoarea si originalitatea unei trupe nu sint criterii care sa fie la timona unei generatii de consum bazate, la noi in tara si la aceasta ora, pe criteriul cantitativ, si nu pe cel calitativ.

- Aveti un public pe care il putem imparti in doua, cel care a crescut cu „Iarba prin par" si cel nou, atras in special de sonoritatile gen „Armaghedon". De care va simtiti mai atras?

- De ambele. Nu facem discriminari. Eu nu impart publicul in doua. Eu il vad ca pe unul singur.

- Ati pregatit ceva special de oferit publicului in cadrul concertelor aniversare?

- In primul rind, speciale sint aparitiile noastre in concert numai cu noi, fiind foarte rare... vom cinta 3 ore daca si publicul va simti asta. Oricum, va fi o trecere in forta prin aproape tot repertoriul nostru de la inceputuri pina azi. Restul... va fi vazut la concert.

- Ati resimtit o schimbare de atitudine, o dezamagire din partea publicului dupa aparitia albumului „Armaghedon", avind in vedere ca ati adus schimbari considerabile de stil? Ce anume a dus la respectiva schimbare?

- Se schimba oricum totul, nu numai publicul... Dezamagirea a venit din partea trupei fata de cei care nu au inteles esenta existentei formatiei Celelalte Cuvinte si filosofia lor de viata. Trupa si-a modificat mereu stilul, de la un album la altul, tocmai din dorinta de diversificare, perfectionare si incercare de a nu se repeta in albume. Fanii vechi, dezamagitii, ar putea lua aminte de la fanii de acum, care au inteles exact ceea ce trebuia sa inteleaga in acest sens. Celelalte Cuvinte sint neconditionate.

- Cum percepeti publicul de la Cluj? Cum a fost la concertele de pina acum de aici?

- Mereu ni s-a parut un public deosebit, cu o perceptie aparte a muzicii noastre. Concertele de la Cluj s-au rarit mult in ultimii ani, nu mai avem multe amintiri de aici, insa avem si una mai putin placuta: concertul sustinut impreuna cu Iris in noiembrie 1989. Acum a devenit o amintire hazlie, deoarece, din cauza unei greseli a organizarii, era sa fie puse in situatie de conflict tehnic doua trupe. Situatia aceea de pseudo-conflict s-a aplanat atunci pe loc, datorita dialogului si a spiritului de breasla al ambelor parti.

- Cum vedeti evolutia industriei muzicale romanesti din ultimii ani?

- Care industrie? Exista vreuna? Nu e problema noastra ce fac altii.

- Vedeti o solutie la criza muzicii romanesti la aceasta ora?

- La fel, nu este treaba noastra.

- Ce va face trupa Celelalte Cuvinte in urmatorii ani?

- Vom scoate un album, poate doua, si vom da concerte doar in cadru bine organizat si de gen, oricit de rare vor fi acestea.

- Cu ocazia acestui an aniversar se va relansa albumul "Armaghedon" intr-o editie de lux, limitata. De ce a fost nevoie de aceasta relansare, de ce nu ati oferit publicului un material nou, din toate punctele de vedere?

- In primul rind, este o reeditare pentru ca albumul acesta s-a lansat in 1994. Reeditarea se va face in curind si cu Electrecord vizavi de primele doua albume ale trupei, toate pentru ca fanii si colectionarii sa aiba posibilitatea de a achizitiona originalele si nu c?pii realizate la proasta calitate. Acum lucram la un material nou care speram sa iasa in 2007, material de pe care vom cinta doua piese in aceste concerte.

Locuri limitate la Cluj

Concertul Celelalte Cuvinte va avea loc duminica, 26 noiembrie, de la ora 20, in sala mare a Casei de Cultura a Studentilor (CCS). „Pentru evenimentul de la Cluj locurile sint limitate", avertizeaza reprezentantii Promusic Prod, organizatori, alaturi de revista „Maximum Rock", ai evenimentului. Pretul biletelor este 20 RON.

Se pot achizitiona de la Casa de Cultura a Studentilor in ziua spectacolului sau de la anticariatul de linga Casa Matei, barurile Umbra de Noapte, Hard Rock sau Clubul Autograf.

Primul album, in urma cu 19 ani

Formatia Celelalte Cuvinte este alcatuita din: Calin Pop (chitara, voce), Marcel Breazu (bass), Tiberiu Pop (claviaturi), Leontin Iovan (tobe), Ovidiu Rosu (inginer sunet).

Discografia acestora cuprinde albumele: "Formatii Rock" (1/2 LP - 1984), "Celelalte Cuvinte" (1987), "Celelalte Cuvinte II" (1990), "Se lasa rau" (1992), "Armaghedon" (1995), "Vinil collection" (1996), "Ispita" (1997) "NOS" (2004).