Sediul PNL din strada Fabricii este locul unde se desfasoara un adevarat razboi al declaratiilor intre liberali. In acest sediu a aparut grupul de sustinere al Platformei liberale. Tot aici, sambata s-a petrecut un nou episod din cadrul „razboiului” liberal.

Presedintele organizatiei municipale, Eugen Mitea, insotit de vicepresedintele Gheorghe Dicu si alti liberali din judet au sustinut o conferinta de presa prin care au declarat ca „liberalii sibieni nu stau intr-un singur presedinte”.

Liderul organizatiei judetene al PNL Sibiu, Cornel Stirbet, a semnat vineri o declaratie, alaturi de alti 26 de parlamentari, in frunte cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, prin care sustine Platforma liberala a fostilor presedinti Valeriu Stoica si Theodor Stolojan. Cu totii au demisionat din functiile pe care le detineau in conducerea superioara a partidului.

Semnatarii "Apelului pentru unitatea PNL” au propus un parteneriat cu Platforma Liberala si au cerut tuturor filialelor judetene sa inceapa un dialog cu platformistii. Aceste declaratii au venit exact in momentul in care conducerea partidului se afla la Oradea la Liga Alesilor ai PNL. Reactia locala la acest eveniment a venit a doua zi.

Unitate in jurul lui Mitea

In sediul central al PNL Sibiu s-au strans sambata Gheorghe Dicu (vicepresedinte PNL Sibiu), Eugen Mitea (presedinte organizatia municipala PNL Sibiu), Dragos Dicu (presedinte TNL Sibiu), Vlad Vasiu (vicepresedinte TNL Sibiu), Razvan Pop (vicepresedinte TNL Sibiu), Minerva Boitan (director Spitalul Clinic Judetean), Sorin Serbu (directorul Inspectoratului in Constructii), Mircea Cazan, (presedintele Radiocom), Marin Boariu (presedinte organizatia municipala PNL Medias), Teodor Banciu (primarul orasului Saliste), Florin Jugarean (consilier local Avrig) si Roberto Dietrich (inspector sef adjunct al Inspectoratului Scolar).

De la inceput organizatorii conferintei au tinut sa specifice ca nu vor avea aceasi atitudine pe care au avut-o fata de initiatorii grupului de sprijin al Platformei Liberale. „Ei raman asa cum i-am numit. Nu imi schimb parerea”, a tinut Eugen Mitea sa explice.

Dealtfel, Eugen Mitea este cel care a condus conferinta de presa si la un moment dat chiar a spus ca vrea sa candideze pentru postul de presedinte al organizatiei judetene. In acest moment, conducerea judeteana a PNL este formata in afara de Gheorghe Dicu numai din oameni care s-au declarat in favoarea doctrinei lui Stolojan.

"PNL nu incepe cu Stirbet”

Liberalii prezenti la sediul partidului sambata au declarat ca ei nu sprijina platforma initiata de fostii presedinti si ca ei reprezinta adevaratul PNL. „PNL Sibiu nu incepe si nu se sfarseste cu Cornel Stirbet PNL este un partid cu un statut, cu o platforma politica si nu de pinde de un om sau altul. Organizatia PNL Sibiu nu este de partea platformei.

Majoritatea este reprezentata acum, iar declaratia noastra oficiasa este ca PNL trebuie sa ramana alaturi de ideologia liberala”, a declarat Eugen Mitea. Tonul discursului liberalilor a fost unul mult mai moderat fata de declaratiile de dupa constituirea grupului de initiativa al platformei liberale.

"Domnul Stirbet a fost adeptul reprimirii in partid a lui Theodor Stolojan, a fost adeptpul dialogului. Dansul a spus ca a fost o greseala excluderea lui, insa niciodata nu a pomenit nimic despre platforma”, a spus ponderat si Gheorghe Dicu.

Lipsa deputatului Cornel Stirbet, in jurul caruia s-a desfasurat intreaga conferinta de presa a fost pusa pe seama unei probleme dentare a acestuia. „Cornel Stirbet nu a putut sa vina. Nu a mers nici la Oradea, unde a invocat acelasi motiv: are o lucrare dentara”, a afirmat Eugen Mitea.

Liderul PNL Sibiu a fost completat de doctorul Minerva Boitan: „Depinde de ce lucrare este vorba. Daca nu mai are dinti in gura, atunci nu poate vorbi”, a explicat seful Spitalului Clinic Judetean.

"Sa nu sara calul, ca nu e cazul”

Replica deputatului Stirbet a venit tot din strada Fabricii, acolo unde PNL Sibiu isi are sediul. „Ma bucur nespus de mult ca PNL incearca sa se miste in teritoriu. Oamenii au avut ocazia sa mai apara in mass-media. Ma bucur ca liberii au ajuns sa fie in prim-planul mediatic.

Ii felicit pentru pozitia lor, pentru ideilor lor, insa le recomand sa stea mai calm sa nu sara calul, pentru ca nu este cazul. Trebuie mai intai sa se analizeze situatia din partid, sa ne hotaram asupra tuturor chestiunilor si pe urma sa vorbim. Deocamdata nu este cazul sa se lamenteze”, a spus Stirbet. Deputatul i-a trasmis si un mesaj catre Eugen Mitea.

"Domnul Mitea, ca sa-si depuna candidatura, trebuie sa aiba o pozitie pe care sa candideze, trebuie sa aiba loc alegeri. Deocamdata, functia este ocupata de un presedinte. Nu s-a discutat niciodata de excluderi sau de posibilitatea de a avea loc alegeri.

Este bine ca vrea sa candideze, este bine ca este o concurenta in partid, insa alegeri nu vor avea loc, din cate stiu eu, numai peste doi ani”, a mai spus Stirbet.

Tariceanu este mahnit

Tariceanu a spus, vineri, intr-o conferinta de presa la Oradea, ca este "extrem de mahnit" urmare a gestului lui Gheorghe Flutur. El a adaugat ca a incercat sa vorbeasca zilele trecute cu Flutur, invitandu-l la o intalnire, insa acesta a refuzat, spunandu-i ca nu are nicio problema. Tariceanu a adaugat ca, in calitate de vicepresedinte al PNL, Flutur ar fi trebuit sa spuna ce probleme are.

Liderul PNL a apreciat ca gestul lui Gheorghe Flutur de a demisiona din functia de vicepresedinte al partidului este unul "logic", dar ca, pentru ca gestul acestuia sa fie pana la capat corect si moral, ar fi trebuit sa demisioneze si din functia de ministru.

El a spus ca, astazi, la sedinta Comiteului Executiv al PNL, va ridica aceasta problema, pentru a se lua o decizie in privinta functiei de ministru a lui Flutur. Tariceanu a adaugat ca, fara a renunta si la functia de ministru, gestul lui Flutur este "spectaculos, dar fara finalitate".

"Un gest de maxima responsabilitate”

Liderul grupului de reformisti, Theodor Stolojan si deputatul de Sibiu, Raluca Turcan au salutat gestul facut de Stirbet si ministrul Gheorghe Flutur. „Este o initiativa foarte bine venita pentru Partidul National Liberal si pentru viitorul liberalismului in Romania. In acelasi timp, este un gest care ar trebui sa dea foarte mult de gandit grupului care conduce astazi PNL.

Prapastia intre acestia si liberalii de buna credinta s-a adancit si tot mai multi liberali isi manifesta ingrijorarea privind soarta partidului. Conducerea PNL va ramane in curand izolata de liberali si liberalism”, a apreciat intr-un comunicat de presa Raluca Turcan. Theodor Stolojan a salutat si el gestul lui Flutur.

"Privesc demersul initiatorului apelului pentru unitatea PNL ca pe un gest de maxima responsabilitate pentru Partidul National Liberal si pentru viitorul lui. Nu ma indoiesc ca a fost o decizie greu de luat in conditiile in care grupul din jurul lui Calin Popescu Tariceanu practica in mod constant presiunea si intimidarea”, a aratat Stolojan.

Apel la calm

Cornel Stirbet face printr-un comunicat de presa un apel la ratiune, indreptat atat conducerii centrale a partidului, cat si simplilor membri de partid. „Doresc un moment de luciditate si ratiune «pura» conducerii PNL, care sa genereze recunoasterea acestui impas si a faptului ca PNL-ul nu este singur in viata politica romaneasca . Acesta ar fi primul pas al iesirii din impas.(...)

Am demisionat din functia de membru al Comitetului Executiv National al PNL in semn de protest fata de decizia prin care toti liberalii care sunt simpatizanti sau sustin ideile platformei sunt considerati in afara partidului. O asemenea pozitie este inadmisibila pentru orice partid care se considera democratic, cu atat mai mult pentru un partid liberal.(...)

La nivelul filialelor judetene se fac presiuni pentru a se adopta o anumita pozitie, ceea ce creaza deruta si confuzie in randul majoritatii membrilor partidului. Nu cred ca astfel se pot rezolva problemele PNL.

Unitatea si identitatea Partidului National Liberal nu sunt legate de cuplurile Patriciu - Tariceanu sau Stoica - Stolojan si nici de alte personaje care se revendica intemeietorii liberalismului postdecembrist in Romania. Dreptul la opinie si convingerile personale ale fiecaruia tin de esenta liberalismului si nu pot fi ingradite prin amenintare sau forta.(...)

Din aceste motive, in calitate de presedinte al Filialei Sibiu adresez un apel la judecata rationala si calm tuturor membrilor PNL din judetul Sibiu. Intoleranta si extremismul nu au ce cauta in dezbaterile interne si intre membrii partidului, indiferent pe ce pozitii se situeaza in prezent.

Hotararile care privesc calea de urmat a Partidului National Liberal le vom lua impreuna, in cadrul organismelor statutare ale partidului la nivel judetean”, scrie in apel Cornel Stirbet.