Pina in prezent, regiunea Oltenia a absorbit, cumulat, peste 80 de milioane de euro, numai prin Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR). Daca aceasta investitie din fondurile de pre-aderare nu a dus la schimbari de ansamblu vizibile, directoarea ADR, Marilena Bogheanu, este de parere ca fondurile structurale vor schimba fata Olteniei.

"Din punctul nostru de vedere, rolul ADR va creste dupa 1 ianurie 2007, pentru ca vom vorbi despre o suma mult mai mare decit cea avuta la dispozitie pina acum. Prin Programul Operational Regional, vor veni in Romania peste 3,3 miliarde de euro, din care regiunea Oltenia ar putea sa beneficieze de 14 la suta, adica de aproximativ 500 de milioane de euro.

Acesti bani pot schimba vizibil fata regiunii. Noi vom juca un rol de integrator regional. Toate regiunile au atuuri, dar atuul principal al Olteniei este ca noi suntem foarte activi. De exemplu, ADR o sa ofere asistenta tehnica localitatilor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare“, a spus Marilena Bogheanu.

Atributiile ADR inca se negociaza

ADR Oltenia va deveni, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, Organism Intermediar, indeplinind atributii delegate de Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (POR).

"Autoritatea de Management de care vom apartine este Ministerul Integrarii Europene. In acest moment, inca negociem atributiile pe care le vom avea. In mare, vom efectua programe de coeziune economica si sociala, adica genul de programe dezvoltate pina acum cu ajutorul PHARE.

Printre altele, ne vom ocupa de activitatea de promovare a POR, vom organiza sesiunile Comitetului Regional de Evaluare Strategica, seminarii, ateliere de lucru, vom gestiona probabil si Sistemul Unic Informatizat de Management, ne vom ocupa si de evaluare, contractare si transmiterea contractelor la MIE“, a dezvaluit directoarea ADR o parte din viitoarea activitate a Agentiei.

Nu exista lista neagra a firmelor

Directoarea ADR Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat ca nu exista o lista neagra a firmelor care sa primeasca interzis la fondurile structurale, chiar daca au existat societati comerciale neserioase in indeplinirea atributiilor contractuale. „ADR nu a mai avut proiecte pentru IMM-uri de trei ani de zile.

In acea perioada a fost, intr-adevar, un numar mic de firme care ne-au facut probleme. Dar as putea spune ca faptele lor s-au prescris. Nu s-a putut atunci o centralizare pe plan national, astfel incit nu a mai fost constituita acea lista neagra a firmelor“, a spus directoarea ADR Oltenia.