Presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari din Sighisoara au participat in numar destul de mare la intalnirea informativa cu privire la programul national de reabilitare termica a blocurilor de locuinte construite intre anii 1950-1990, intalnire organizata luni seara la sediul Primariei Sighisoara.

In cadrul acesteia reprezentantii asociatilor de proprietari au fost pusi la curent cu cadrul legal al acestui program, etapele de desfasurare, oportunitatile de finantare a partii de contributie ce revine proprietarilor la reabilitarea fiecarui apartament si cu necesitatea ca locuintele sa fie incluse in acest amplu program.

Totodata prefectul judetului Mures, Ciprian Dobre, prezent si el la aceasta intalnire, secondat de primarul Dorin Danesan, vice-primarul Sorin Savu si Mihai Maior, directorul Agentiei pentru Managementul Energiei din Sighisoara, au raspuns numeroaselor nelamuriri si temeri ale reprezentantilor asociatiilor de proprietari.

Sfanta treime...

Ceea ce i-a interesat cel mai mult pe administratorii de bloc au fost costurile acestui program si mai ales care va fi contributia financiara a fiecarui proprietar pentru reabilitarea propriei locuinte.

Prefectul Ciprian Dobre a explicat ca potrivit Legii 260/2006 costurile pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte sunt suportate in proportie de o treime de catre bugetul de stat, o treime de bugetul local al localitatii in care se gasesc blocurile cuprinse in program si ultima treime de catre propietarul apartamentului.

Dar aceasta treime poate fi constituita din fonduri de reparatii ale asociatiei de proprietari sau din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri structurale accesibile dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prin programe eligibile.

Mai mult, Consiliul local poate prelua si cheltuielile ce revin asociatiilor de proprietari in functie de starea tehnica a cladirilor si/sau situatia financiara a proprietarilor. De altfel, a precizat prefectul, sunt o multitudine de posibilitati prin care partea de contributie ce revine asociatilor de proprietari poate fi substantial redusa.

De pilda, la blocurile care se preteaza, asociatiile de proprietari pot sa-si dea acordul ca acestea sa fie mansardate, si amenajate apartamente care, prin vanzare pot asigura o parte din fondurile necesare contributiei asociatiei de proprietari. Guvernul chiar recomanda executarea de sarpante acolo unde acest lucru este posibil.

De asemenea, se pot strange bani de pe acum pentru reabilitarea termica locuintelor pentru va mai trece ceva timp pana cand lucrarile efective vor putea fi demarate. Totodata prefectul Ciprian Dobre a declarat ca a luat legatura si cu 2 banci pentru acordarea de credite sociale pentru a putea fi mai usor suportata contributia asociatiilor de locatari...

Etapele

Insa, asa cum aratam, pana la inceperea efectiva a lucrarilor de captusire a peretilor, inlocuire a ferestrelor cu ferestre termopan, izolarea conductelor de la subsoluri sau lucrarile la acoperisuri, vor trebui parcurse mai multe etape. Primul pas trebuie facut de catre asociatia de proprietari care doreste sa-si reabiliteze termic blocul de locuinte.

Administratorii, cu sprijinul a cel putin 51% din numarul de proprietari, trebuie sa depuna la Primarie o cerere prin care isi exprima interesul ca blocurile sa fie incluse in programul de reabilitare termica. Concomitent Consiliul local trebuie sa emita o hotarare privind inventarierea tuturor blocurilor de locuinte din oras construite intre anii 1950 - 1990.

In Sighisoara exista in jur de 270 de blocuri cu peste 3.600 de apartamente, ceea ce inseamna ca ceva mai mult de jumatate din populatia orasului locuieste la bloc. Dupa efectuarea inventarierii aceasta va fi transmisa la Guvern care, din fonduri de la bugetul de stat, va face expertizarea si auditarea energetica a locuintelor din blocuri.

Pe baza acestor expertize si auditari vor fi eliberate certificatele de eficienta energetica a locuintelor, care de la 1 ianuarie 2010 vor fi obligatorii la vanzarea sau inchirierea lor. Tot din fonduri de la bugetul de stat se va face proeictul si se va da solutia tehnica a lucrarilor de izolare ce trebuie efectuate.

Chiar daca pana se va ajunge efectiv la aceasta etapa va trece ceva timp, datorita inscrierii blocurilor in programul national de reabilitare termica, acestea vor avea certificatul de eficienta energetica fara de care dupa 2010 nu va putea fi vandut sau inchiriat. Tot expertiza va stabili si care este valoarea investitiei pe care trebuie s-o faca proprietarul pentru a-si reabilita termic locuinta.

Cel mai amplu proiect din fonduri europene pentru judetul Mures

Prefectul Ciprian Dobre a aratat ca este foarte important ca intrarea in programul national de reabilitare termica a blocurilor sa se faca cat mai degraba intrucat fondurile disponibile pentru prima etapa sunt limitate. Astfel ca se va merge pe principiul primul venit - primul servit.

De aceea i-a indemnat pe reprezentantii asociatilor de proprietari din Sighisoara sa-i convoace cat mai curand in sedinte pe proprietari pentru a-i lamuri sa accepte intrarea in program fara teama ca acesta ar putea fi prea scump pentru buzunarele lor. Oricum, a reiterat prefectul, sunt o multime de solutii pentru finantarea partii de contributie ce revine proprietarilor.

Intrarea in acest program nu e obligatorie, dar acest lucru va facilita obtinerea certificatului de eficienta energetica pentru fiecare apartament, lucru care in cazul asociatilor de proprietari care nu doresc acest lucru, va fi foarte costisitor.

La finalul sedintei vice-primarul Sorin Savu i-a anuntat pe reprezentantii asociatiilor de proprietari ca le-a lasat in mapa ce a fost impartita fiecaruia, o cerere tip pentru acceptarea asociatiei de a intra in programul de reabilitare termica. “Nu va costa nici un ban deocamdata”, le-a spus vice-primarul Sorin Savu. “Trebuie sa facem primul pas.

Trebuie sa depunem la Ministerul Lucrarilor Publice cat de repede posibil hotararea Consiliului local si hotararile fiecarei asicatii de proprietari in parte ca sa putem intra printre primii si sa putem lua banii pentru proiectare.

Prin intrarea in acest program nu veti avea decat de castigat.” Printre castiguri se numara in primul rand economisirea energiei termice si reducerea costurilor pentru aceasta, iar costurile ce vor fi suportate de proprietari pentru reabilitarea termica a blocurilor vor putea fi amortizate intr-un timp realtiv scurt.

In plus cu aceasta ocazie vor fi renovate si fatadele blocurilor care acum au un aspect cenusiu si deseori dezolant.

Primarul Dorin Danesan a aratat intr-o conferinta de presa sustinuta marti ca cel mai probabil in sedinta ordinara a Consiliului local din luna decembrie va cuprinsa pe ordinea de zi un proiect de hotarare privind inventarierea blocurilor de locuinte construite intre anii 1950 - 1990.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari cu care am stat de vorba mi-au spus ca au priceput cam cum vine chestiunea cu programul de reabilitare termica a blocurilor si ca e o idee excelenta, dar, in ciuda asigurarilor si a optimismului afisate de autoritatile judetene si locale, pe ei tot ii ingrijoreaza partea financiara pe care trebuie s-o suporte fiecare proprietar in parte.

Asta insa n-o sa-i impiedice sa-i lamureasca pe proprietari sa inscrie blocurile in program chiar daca cu unii vor avea mult de furca.

Presedintii sau administratorii de asociatii de proprietari care doresc sa cunoasca mai multe despre acest subiect pot studia Legea 260/2006, sau se pot interesa la Agentia pentru Managementul Energiei la telefon 771280 interior 128, inginer Mihai Maior.