Comunitatea evreiasca protesteaza impotriva conferirii titlului de Cetatean de Onoare al orasului unei persoane acuzate de antisemitism

Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Ambasada Israelului la Bucuresti au transmis un protest Primariei Timisoara, dupa ce cotidianul “Romania libera” a atras atentia, inca de saptamana trecuta, asupra inoportunitatii de a i se conferi fostului disident Paul Goma titlul de cetatean de onoare al orasului.

In documentul adresat primarului Gheorghe Ciuhandu, Federatia Comunitatilor Evreiesti isi manifesta stupoarea fata de decizia alesilor locali de a onora cu o astfel de distinctie o persoana aflata in centrul unui imens scandal de antisemitism.

Reprezentantii comunitatii evreiesti si cei ai diplomatiei recunosc meritele lui Paul Goma de important opozant al comunismului, dar considera ca in ultima vreme scriitorul cultiva un antisemitism periculos. “Dl.

Goma are incontestabile (...) merite de important opozant al comunismului, dar, in acelasi timp, de la o vreme, el a urmarit si continua sa urmareasca, intr-o maniera vadit tendentioasa, culpabilizarea evreilor pentru vinovatii imaginare, in «cea mai buna» traditie a antisemitismului”, se mai arata in protest.

Opiniile fostului disident nu sunt agreate nici de elitele culturale din tara noastra, care au reactionat imediat si care la ora actuala se afla in plin proces cu Paul Goma.

Pe acest fond, Primaria Timisoara a gasit de cuviinta sa ii acorde acestuia titlul de “Cetatean de Onoare” al orasului, “pentru intreaga sa activitate”, gest total inoportun, care putea linistit sa fie amanat, cel putin pana la finalizarea procesului.

Responsabilitatea, pasata Consiliului Local

Culmea este ca, inainte de sedinta de Consiliu Local din 30 ianuarie, cand s-a votat acordarea distinctiei, mai multi alesi au fost sesizati, chiar de ziaristii “Romaniei libere”, in legatura cu faptul ca nu era momentul sa ii fie acordata distinctia lui Paul Goma.

Cu toate acestea, “masina de vot” a functionat perfect, propunerea fiind “validata” in unanimitate. Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara. Mai mult decat atat, Ambasada Israelului si-a manifestat speranta ca autoritatile de pe Bega isi vor reconsidera propunerea.

Cu alte cuvinte, conducerea Primariei este “somata” la modul elegant sa-i retraga lui Goma titlul conferit. Cat priveste pozitia municipalitatii in aceasta chestiune, “pisica” a fost pasata inapoi alesilor locali. “Titlul a fost acordat de Consiliul Local”, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Flavius Boncea.

Ambasada Israelului in Romania a remis protestul inclusiv Prefecturii Timis, precum si Ministerului Administratiei si Internelor.