Stolojan a venit, sambata, la Craiova sa-si numere bobocii peledisti. La propriu, pentru ca in sala Teatrului Liric, in care a avut loc intalnirea membrilor PLD Dolj, si-au facut loc pe scaune multi liceeni cu cercei in ureche si MP3 playere la gat. Fostul candidat la presedintia Romaniei a avut un discurs radical pro Basescu in fata acestora.

A vorbit chiar despre "o coalizare a fortelor raului“, despre „patrulaterul raului“ PNL, PSD, PRM, PC si despre posibila dizolvare a Parlamentului. De parca Basescu si-ar trai acum ultimele zile de la Cotroceni.

Theodor Stolojan si-a cumparat o surubelnita din Piata Centrala a Craiovei, iar Raluca Turcanu o carte veche a lui Stendhal.

Sesiunea de cumparaturi a inca neinfiintatilor liberali-democrati a avut loc sambata trecuta, cand acestia au purces la pas de campanie electorala prin centrul Craiovei, cu esarfe portocalii la gat, flancati de Horatiu Buzatu si liberalii pe care deputatul i-a sustras organizatiei judetene a PNL Dolj.

Dupa un dus scurt de dimineata, care s-a dorit o baie de multime in Piata Centrala, liderul PLD s-a plimbat pana la Teatrul Liric. Acolo il astepta o sala plina de oameni cu stegulete. Balcoanele teatrului erau si ele la fel de pline, astfel incat angajatele institutiei ii invitau pe noii veniti sa incerce sa caute un loc liber la ultimul etaj.

Enigma supra-popularii sedintei unui partid inca neinfiintat s-a rezolvat repede. In public, din doua in doua scaune si uneori pe cate un rand intreg, se puteau vedea liceeni cu MP3-playere in urechi, tineri cu sepci si adidasi care isi dadeau coate si faceau baza de discursurile de pe scena.

"Mie mi-a zis o colega de la scoala sa vin cu ea, ca taica-so trebuia sa adune cat mai multi oameni pe-aici“, a spus, amuzata, o tanara.

Discursul lui Stolojan a fost insa unul cat se poate de serios, spus sa il auda cine trebuie si nu neaparat tanarul public.

Dupa ce a trecut in revista reusitele partidului de pana acum - o decizie favorabila asupra infiintarii PLD a Tribunalului Bucuresti, filiale in toate judetele tarii si 72 de organizatii locale in Dolj, Stolojan s-a transformat in vajnicul paznic al functiei lui Basescu: „Tensiunile politice s-au accentuat. In prezent are loc o coalizare a fortelor raului.

Este vorba de diversiuni politice menite sa ascunda ceea ce s-a intamplat in guvern si in PNL, puse la cale de patrulaterul raului: PSD, PNL, PC si PRM.“

Prima diversiune pe care a amintit-o a fost suspendarea presedintelui Basescu, „initiata de PSD in buna colaborare cu PNL“. Stolojan a dezvaluit ca liberalii si social-democratii au dorit sa coalizeze imediat dupa alegerile locale din 2004, dar ca el s-a opus atunci acestei propuneri venite din partea lui Dinu Patriciu.

Informatia a fost infirmata ulterior de actualii membri PNL si de conducerea PSD.

Stolojan a amenintat Parlamentul cu dizolvarea, in cazul in care suspendarea presedintelui va fi respinsa de populatie prin referendum, pentru ca atunci ar repezenta „vointa acestei subterane oligarhice si nu pe cea a poporului.“ Fostul consilier prezidential a mai spus ca PLD si PD vor porni din poarta in poarta sa convinga lumea ca Basescu merita sa ramana in functie, „daca oligarhia transpartinica va merge pana la capat cu suspendarea.“

Stolojan i-a luat apararea si Monicai Macovei, sustinand ca motiunea simpla impotriva ei este o diversiune „revoltatoare“. „Prin depunerea motiunii impotriva lui Macovei, cea care a adus integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, degradarea acestui patrulater negru este totala“, a afirmat cu aplomb Stolojan.

Liderul liberal-democratilor a sustinut si ca Tariceanu este cel care l-a impins pe Basescu sa fie un presedinte-jucator, prin lipsa lui de actiune si de interes. „Noi, cei de la PLD, ne consideram aliatul de drept al PD. PNL - PD deja, practic, nu mai este o alianta, multumita grupului Orban, Antonescu, Norica Nicolai, pe care Tariceanu i-a incurajat tacit“, a mai spus Stolojan.