Se pare ca legatura dintre deputatul PC Petru Calian si gruparea revolutionara Zahan-Salagean este foarte stransa.

Dupa ce in toamna anului 2006 deputatul PC Petru Calian a facut o interpelare in plenul Canerei Deputatilor, luandu-l la intrebari pe actualul secretar de stat Petrisor Morar, in legatura cu faptul ca acesta intarzie preschimbarea certificatelor pentru cei care fac parte din gruparea Salagean-Zahan, domnul deputat si-a facut din nou simtita prezenta.

In 21 decembrie 2006, a participat la Cluj la inmanarea noilor certificate, cu toate ca nu avea nici o treaba acolo.

A asistat cu nonsalanta la toate injuriile adresate de catre 8 persoane din gruparea Salagean-Zahan, in frunte cu cei doi, la adresa celor 22 de membri ai asociatiei conduse de Popescu si Rosca, care au primit noul certificat de revolutionar, nu a schitat nici un gest atunci cand Zahan i-a aplicat un pumn in barba secretarului Bota, in varsta de 68 de ani, dupa care a doua zi, in 22 decembrie, a participat la invitatia lui Zahan la dezvelirea monumentului revolutionarilor din Turda. Si aici incep sa se lege lucrurile. Zahan este membru PC, deci nu este greu de realizat legatura dintre deputatul PC Calian si Zahan, pentru ca dupa plecarea deputatului din Turda a urmat un val de constestatii si reclamatii la adresa lui Popescu si a membrilor asociatiei 22 Decembrie 1989.

Dar cum in asociatia condusa de Popescu sunt 75 de membri, acestia, la randul lor, au prieteni si in cealalta grupare, pentru ca impreuna au fot la revolutie, cu o parte din ei.

10.000 de euro, pentru Calian?

Asa a luat nastere zvonul ca Zahan ar aduna bani, circa 10.000 de euro, pentru a-l sensibiliza pe deputatul PC Petru Calian, iar sarcina acestuia ar fi de a-i ajuta cu influenta sa sa le fie preschimbate certificatele.

Altcumva de ce ar aparea doar numele acestui deputat in acest conflict? In favoarea zvonului privind implicarea directa a lui Petru Calian este faptul ca nici un alt parlamentar nu a intervenit in plenul Camerei Deputatilor in favoarea vreunei grupari.

Dar si faptul ca presedintele PC este Dan Voiculescu, care apare in documentele CNSAS cu numele de cod Felix, iar cei din asociatia lui Popescu si-au cerut toti, in masa, de la CNSAS, decizii privind activitatea ca agent sau colaborator al Securitatii, pentru a demonstra ca n-au avut de-a face cu fostele structuri ale Securitatii, lucru pe care cei din gruparea Salagean-Zahan nu au fact-o, cu toate ca asupra catorva dintre ei planeaza suspiciunea de a fi colaborat cu Securitatea.

Asa cum parlamentarii PC au sarit in apararea lui Voiculescu, tot asa s-ar putea ca acest deputat de Cluj sa sara in ajutorul celor care conduc din umbra aceasta grupare si care se incapataneaza sa nu-si ceara de la CNSAS acea decizie, care de altfel este o chestie morala.

Cert este ca la ultima sedinta a asociatiei gruparii Popescu-Rosca, acestia au fost fermi pe pozitie si au zis ca nu se vor lasa pana cand dreptatea nu va iesi la iveala, fiind hotarati sa plece la Bucuresti, la toate forurile competente, sa-si caute dreptatea pe care nu o gasesc la Turda.

Ei se intreaba de aproape un an de zile cum este posibil sa se intample la Turda lucrurile acestea, cand ei, 75 de oameni, si-au ales o conducere legala, iar un judecator nu a fost de acord, pentru ca nu a citit cel mai elementar document, respectiv Registrul de persoane juridice, si le-a impus alta conducere aleasa prin fals.

Cum este posibil ca dupa 8 luni de cercetari, Parchetul sa nu finalizeze o reclamatie justificata si sa incerce sa scoata persoanele reclamate din zona penalului, numai pentru simplul fapt ca se interpun unele legaturi de prietenie?

Cu jalba-n protap, la Parchetul General

Am inteles ca acum, dupa 8 luni de cercetari, gruparea Salagean-Zahan a inceput sa aduca imputerniciri ca persoanele in numele carora s-a semnat in procesul verbal si-ar fi dat acordul, desi in procesul verbal nu era mentionat nimic de absenta unora si existenta unor mandate de reprezentare in acest sens.

Gruparea Popescu-Rosca a anuntat ca marti seara ar fi posibil sa se plece la Bucuresti, la Parchetul General, in cazul in care prim-procurorul Dan Deac nu va da un raspuns plangerii penale, Mircea Rosca spunand ca acesta ar fi mentionat ziua de marti pentru transmiterea rezolutiei.

Pe de alta parte, alte acuzatii aduse celor din gruparea Salagean-Zahan fac referire la obtinerea unor dovezi de participant la revolutie din partea unor persoane care la vremea respectiva nu erau in Turda, cum ar fi actualul primar Tudor Stefanie sau ca Vasile Miclaus, care ar fi dat si el dovezi de participare, nu era director al Liceului Agricol, la acea vreme.

Astfel, Salagean Vasile, Stan Ivan Nicolae, Trif Dorin si Zahan Ioan Danut, ar avea la dosar astfel de documente care in opinia gruparii Popescu-Rosca ar trebui reanalizate.

Popescu: "Sunt ferm convins ca Parchetul isi va face treaba”

Contactat telefonic, Marian Popescu a spus: "N-as crede ca domnul deputat PC Petru Calian ar fi putut face o astfel de greseala, ma refer la faptul ca ar putea primi ceva din partea cuiva, pentru ca este un lucru foarte grav, avand in vedere calitatea domniei sale de parlamentar.

Am auzit si eu ca a facut o interpelare in Parlament, in toamna anului trecut, interesandu-se de unele persoane din Turda, l-am intalnit intr-adevar in 21 decembrie 2006, la Cluj, in sala mare a Primariei, cand dansul si-a exprimat dorinta de a ma cunoaste si doar atat, si l-am intalnit a doua zi la Turda, la dezvelirea monumenului si nimic mai mult.

In ceea ce priveste dosarul asociatiei, aflat in cercetare la Parchet, deocamdata nu doresc sa comentez, eu am incredere in justitie si sunt ferm convins ca Parchetul isi va face treaba, dupa care acel domn judecator care a gresit cand a dat acea sentinta, neverificand toate documentele, fiind si indus in eroare, va avea taria sa-si repare greseala.

Nu este o rusine sa recunosti ca ai gresit, mai dureros este cand persisti in greseala.

In legatura cu membrii asociatiei, acestia au primit calitatea de membru in anii 1992-1993, fiind, dupa cum reiese din procesele verbale de la acele date, primiti conform statutului in asociatie, iar cei din gruparea Salagean-Zahan, care astazi ii contesta, faceau parte din comitetul de conducere al asociatiei, la acea data.

Cu privire la faptul ca Zahan nu recunoaste ca membrii asociatiei decat 47 de persoane, restul catalogandu-le ca fiind gunoaie, eu nu-mi pot permite sa fac astfel de aprecieri calomnioase, pentru ca au fost colegii mei la revolutie si multi au luat puterea locala inainte de fuga lui Ceausescu.

As fi fost bucuros daca cei din gruparea Salagean-Zahan ar fi militat in fata comisiei guvernamentale ca primii la care sa le fi preschimbat certificatele sa fie, asa cum sunt ei buni sau rai, Caniparu Daniel, Cadar Nicolae, Bugnariu Flaviu, Pop Cristian sau Nemes Petru, oameni care au stat cu arma in mana si si-au riscat viata in strada si nu ascunsi intr-un birou.

Noi nu i-am contestat nici pe cei 4, ci am cerut doar reanalizarea dosarelor, deoarece primarul Stefanie ne-a spus ca nu poate da astfel de dovezi, daca n-a fost in Turda la revolutie”.

Salagean: "Primarul Stefanie nu ne-a dat nici o dovada”

Contactat telefonic, Vasile Salagean a negat toate acuzatiile: "Nu e adevarat nimic! Acum aud pentru prima data asa ceva. Eu nici nu cred ca s-a facut interpelare in Parlament, pentru ca nu stiu nimic de asa ceva. E adevarat ca Popescu si Bota au facut o contestatie, dar trebuiau sa argumenteze. Oricum, primarul Stefanie nu ne-a dat nici o dovada.

Am facut plangere penala pentru ca Popescu si Bota nu aveau calitate de presedinte si secretar al asociatiei si au folosit antetul acesteia”.

Dan Zahan: "Primarul Stefanie a dat dovezi la vreo 3-4 persoane”

Contactat telefonic, Dan Zahan l-a contrazis, pe alocuri, pe Vasile Salagean si i-a catalogat „gunoaie” pe cei din afara asociatiei sale: „Vai de mine, dar cine poate sa scorneasca asa ceva? Cum ar putea deputatul Calian, care e om de afaceri, sa faca asa ceva? Sunt gunoaie! Chiar asa sa scrieti.

A fost o interpelare in Parlament, pentru ca au aparut la asociatie 60-70 de persoane de care nu aveam habar si nici macar nu erau din Turda. Trebuie sa scapam de impostori. Am avut proces in 2000 cu ei si n-au putut sa faca dovada ca sunt membrii ai asociatiei. Am facut 4 cereri la prim-procurorul Dan Deac, sa ni se predea arhiva, sa vedem dosarele, sa le verificam.

Din actele de la grefa Judecatoriei Turda nu rezulta ca sunt alti membri ai asociatiei. In legatura cu contestatia, e doar o simpla hartie. Ei trebuiau sa aduca dovezi clare, explicite. Domnul Miclaus mi-a dat dovada pentru ca era director adjunct in acea perioada, iar primarul Stefanie a dat la vreo 3-4 persoane, care au solicitat date despre revolutie din arhiva.

Le-a dat ce s-a gasit in arhiva, ca au participat la revolutie. Popescu, Rosca, Halgas sunt membrii ai asociatiei noastre, deocamdata, dar pe ceilalti nu-i cunosc. Sunt niste gunoaie! Va garantez ca gunoaiele care au luat acum certificate de revolutionar, le vor da inapoi! Domnul Deac participa un pic la jocul asta al lor.

In legatura cu colaborarea cu Securitatea, eu nu am colaborat niciodata, doar am cantat la nunti la care au fost si securisti”.