Indragostiti de marele licurici / De citiva ani, mijlocul lui februarie vine cu schizofrenia numita Valentine’s Day. Sfintul Valentin este intr-adevar recunoscut de catre biserica drept patronul logodnicilor si al apicultorilor, fiind, in timpul vietii, in secolul al III-lea, medic si preot la Roma.

Imparatul Claudiu II a abolit mariajul, din simplul motiv ca a constatat ca insurateii sint mai putin eficienti in lupte. In secret, Sfintul Valentin a binecuvintat mai multe cupluri, pentru acest delict fiind arestat si apoi executat pe 14 februarie 270.

Inainte de final, Sfintul Valentin i-a trimis o epistola in forma de inima Iuliei, prietena lui care isi recapatase in mod miraculos vederea. Ca orice martir, Sfintul Valentin se bucura de notorietate, un orasel din centrul Frantei purtindu-i azi numele.

Hai sa bem un paharel, sa ne veselim nitel / In America, sarbatoarea exista din secolul al XIX-lea, iar din secolul XX s-a incetatenit obiceiul ca tinerii sa faca schimb de felicitari. Se ofera, in mod traditional, trandafiri si ciocolata.

Iar din 1980, pentru a promova sarbatoarea, industria de diamante a „inventat” oferirea de bijuterii cu acest prilej. Nebunia a pornit cind acest sfint, care a incurajat casatoria pentru a descuraja concubinajul, s-a transformat, a l’americaine, intr-un Cupidon de-o noapte.

In goana dupa un chef in plus, romanasii nostri dornici mereu de distractie, l-au adoptat pe saracul Valentin si nu l-ar da pe-un sac de cuie.

Ce sarbatoare e mai cool decit asta, cind poti merge sa te casatoresti pentru o zi in fata Casei de Cultura, cu fotoreporterii calare pe tine? Cine stie, poate te alegi cu un interviu ad-hoc si seara poti bea un sprit cu vecinii, laudindu-te, cu elocinta cu care ai vorbit in fata camerelor.

Inca multi dintre romani nu stiu bine sa-i pronunte numele, d-apoi sa se fi intrebat despre sorgintea lui, ca aceasta noua sarbatoare le-a si luat mintile. Tineri care n-aveau nici o tangenta cu viata sfintilor, au facut, peste noapte, o adevarata pasiune pentru ast Valentin.

Nu mai vorbim despre mediatizare, care intrece orice limite in „prosteala poporului cu televizorul”. Sute, mii de anonimi, care nu ies in mod normal in evidenta prin nimic, devin vedete pentru o zi, cu aceeasi dezinvoltura cu care apoi se altoiesc la prima cearta.

Urmeaza, sau poate le-o iau chiar inainte, organizatorii, fie ca este vorba despre patronii de localuri (care cistiga un ban cinstit), fie ca e vorba despre primari (care cistiga un vot cinstit).

Desfasurari de forte demne de o cauza mai buna iau locul decentei, mai ales ca este vorba despre sentimente, cica, deci despre ceva ce s-ar presupune ca ar trebui sa ramina netrimbitat.

Dupa ce romanului i s-au dat 200 de euro numai sa se casatoreasca, ar fi foarte interesant de experimentat ce s-ar intimpla daca i s-ar promite 300 pentru a divorta. Cred ca in doua saptamini am intra in Cartea Recordurilor, drept singurul stat din lume perfect independent din punct de vedere... familial.

Cine este Sfintul Valentin?

Din 27 de consilieri, am vorbit cu 8, din care doar 2 stiu cite ceva

Remus Lapusan, PSD: "Pe vremea romanilor au fost probleme. El era cel care a casatorit in secret tinerele perechi.”

Radu Morariu, D.A.: "Nu stiu ce semnificatie are. Am citit de mai multe ori, dar mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe alta, cum se zice.”

Laszlo Attila, UDMR: "Nu stiu. Nu sint catolic, sint reformat, noi nu avem sfinti.”

Nicoleta Postolache, D.A.: "Nu stiu, nu cred in Sfintul Valentin, nici in indragostiti. Sint mai in virsta.”

Maria Dulca, PSD: "Sfintul Valentin a fost un preot roman. Se interziceau casatoriile pentru ca soldatii refuzau sa mearga la lupta. Ii casatorea in ascuns. Si-a atras furia mai marilor vremii si a fost intemnitat. El a ramas in istorie ca ocrotitor al iubirii si al familiei.

Pot sa spun si de Dragobete? Era fiul mic al Babei Dochia, care era foarte severa cu fiii ei si avea exigente mari fata de nurori. Dragobete a fost singurul care a avut curajul sa isi aduca acasa sotia, pe care Dochia a trimis-o in padure dupa fragi, desi era inca iarna.

Ea a reusit sa-i aduca, si atunci Dochia a hotarit sa mearga pe munte cu oile. I s-a facut cald si a dat jos cele noua cojoace, dupa care a inghetat.”

Irsay Miklos, UDMR: "Nu stiu cine a fost. Stiu ca are conotatie de dragoste. Si ca moda cu Sfintul Valentin a pornit din Statele Unite.”

Ioan Horea Florea, D.A.: "A fost un sfint care a fost omorit... Are legatura cu iubirea.”

Vasile Florin Stamatian, D.A.: "E un sfint din calendarul catolic, deci nu stiu cine e. Sarbatoarea e de import american. Lumea a simtit nevoia sa aiba o alta zi frumoasa si a luat sarbatoarea asta.”