Plecand de la tema cu care am fost investit spre analiza, incercand sa ma distantez de realitatile interne ale Consiliului Local Baia Mare, sunt nevoit sa apelez si la procedeul introspectiei, pentru a delimita clar tendintele subiective, doctrinare, de altfel naturale si nevinovate, de opiniile profesionale care ar putea fi exprimate cu privire la modul de functionare al unei institutii publice de maxima importanta.

Este adevarat ca starile pe care le nutresc in acest moment variaza intre autoironie si cinism, dar reprezinta, in cele din urma, o modalitate de protectie a unui sistem de valori greu incercat in ultimul timp.

Starea dominanta a reprezentantilor partidelor politice in cadrul Consiliului Local Baia Mare este discrepanta evidenta intre gandirea manifestata in suetele politice antemergatoare votului, vorbire-prezenta cu evidente lipsuri gramaticale in dezbateri si fapte care din pacate sunt cele mai putin vizibile in rapoartele de activitate ale consilierilor locali.

De asemenea, manifestarea prin vot a devenit o alergatura intre servilism politic si anarhie institutionala, materializata de catre aceiasi consilieri locali in situatii diferite, determinate in cele din urma de realizarea propriilor interese.

Sub aspectul profesionalismului consilierilor locali, raman prea putine de spus, fiind evident ca votul pe lista a facut ca reprezentantii urbei, chipurile, sa aiba legaturi cu tehnocratia, stare atat de necesara emiterii unor hotarari oportune si legale.

Muschii consilierilor Daca la inceputul mandatului actualilor consilieri locali exista o anumita cutuma, perpetuata de cei aflati la al doilea sau al treilea mandat, incetul cu incetul, cutuma a lasat locul unei intreceri furibunde intre populismul, demagogia, cateodata interesele laudabile ale consilierilor locali, si executivul ancorat intr-un conservatorism functionaresc abordat cu o

superioritate uneori justificata. De altfel, era evidenta necesitatea „incordarii muschilor” dominati de influenta testosteronului, in vederea identificarii „masculului alpha” care urma sa fie adulat si criticat in aceeasi proportie si cateodata chiar in acelasi timp.

Daca mesajul expus anterior creioneaza o frustrare, poate un ochi avizat ar descoperi undeva o speranta fundamentata pe buna-credinta, o dorinta launtrica reala de innoire a mentalitatilor care opacizeaza sistemul, in cele din urma un ideal care are menirea de a ramane un ideal.

Lipsa de comunicare In ceea ce priveste functionarea Consiliului Local Baia Mare, consider ca intentiile bune ale consilierilor locali nu au fost sprijinite indeajuns de catre aparatul executiv, neacordandu-se importanta cuvenita misiunii consilierului local, in afara rolului sau de a se manifesta prin vot.

De altfel, aceasta perceptie are un corespondent si in mentalul colectiv al comunitatii locale, care isi concentreaza efectele petitionare catre primarul municipiului Baia Mare, fiind de remarcat necunoasterea diferitelor organisme care conlucreaza la nivelul administratiei publice locale.

De asemenea, se poate remarca o lipsa de expertiza in modul de comunicare al consilierilor locali cu privire la unele proiecte de hotarare, lipsindu-le exercitiul unor constructii rationale bazate pe argumente si limitate de formele impuse de regulamente si legi aplicabile in materie, cazandu-se astfel in multe situatii in derizoriu.

Acest pacat al ineficientei constructiilor promovate ar putea fi remediat printr-o colaborare mai stransa intre compartimentele de specialitate din cadrul primariei si consilierii locali. Dar pentru aceasta modalitate de abordare, s-ar impune renuntarea la orgoliile personale existente de ambele parti.

Razboaiele Problemele expuse exista la nivelul majoritatii consiliilor locale si se datoreaza in principiu votului pe lista, precum si a ierarhizarii cu prioritate a criteriilor politice in contra celor profesionale.

Aceasta tara se reflecta si in conflictele politice din cadrul Consiliului Local Baia Mare, cand lupta se poarta intre partide politice, impotriva intereselor cetateanului, de dragul mediatizarii pozitiilor exprimate de catre reprezentantii mass-media.

In acest sens, se pot observa si atacurile furibunde la adresa primarului, care poarta amprenta unor dorinte personal-politice de accedere la nivelul notorietatii persoanei vizate. Sunt de acord cu lupta de idei, chiar o sustin, insa finalitatea acesteia ar trebui sa coincida cu agenda comunitatii locale si nu cu dorinta de propasire in sondajele de opinie.

Sperante... Cu referinta la europenizarea Consiliului Local Baia Mare, drumul e lung si strabatut de eforturi personale de acumulare a notiunilor si conceptelor europene, permitandu-mi in acest context sa fac o trimitere la conceptul de dezvoltare durabila.

Conchid prin a caracteriza Consiliul Local ca fiind doar o oglinda a societatii civile pe care o reprezinta, fie ca acest lucru ne place sau nu, orice schimbare pe care ne-am dori-o putandu-se realiza numai prin eforturi individuale, implicarea institutiilor statului in ansamblul lor fiind importanta, dar nu fundamentala.

O societate civilizata nu poate fi construita decat de indivizi educati si dotati cu buna-credinta.