Politia clujeana si Inspectoratul Scolar cer profesorilor din invatamantul preuniversitar si educatorilor sa completeze un chestionar despre fiecare elev sau prescolar care are parintii plecati in strainatate. Chestionarul cuprinde numeroase intrebari referitoare la viata privata. Acestea ridica semne de intrebare privind respectarea Legii protectiei si prelucrarii datelor cu caracter personal.

Chestionarele intitulate “Fisa de inregistrare” distribuite de agentii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Cluj in scolile si gradinitele clujene solicita informatii personalizate despre elevi (“nume si prenume”, “adresa”, “tipul familiei”), precum si date despre parintii acestora (“parinti plecati in strainatate”, “tara de destinatie” si “perioada de plecare”) si trebuie completate de cadrele didactice. Ultimele doua intrebari ale “fisei” ridica cele mai mari semne de intrebare, solicitand cadrelor didactice sa de a verdicte despre “comportamentul copilului la scoala si in societate”.

Pana unde intra Politia

Inspectorul Raluca Seucan, purtatorul de cuvant al IPJ Cluj, justifica actiunea Politiei prin necesitatea realizarii unui studiu sociologic necesar “interventiei politistilor de proximitate in consilierea minorilor cu risc crescut de victimizare si de implicare in fapte antisociale, si a familiilor acestora”.

Conform inspectorului Seucan, “fisa de inregistrare” pentru elevii/prescolarii ai caror parinti sunt plecati in strainatate a fost intocmita pentru realizarea unei baze de date cu acestia, studierea efectelor psihologice, masuri pentru atenuarea sau prevenirea tulburarilor de natura psihica la acesti copii, constientizarea parintilor asupra riscurilor la care sunt supusi copiii lor atunci cand ei migreaza in strainatate. Seucan afirma ca participarea la studiu este optionala, iar la realizarea acestuia a contribuit Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si reprezentanti ai ONG-urilor locale. Studiul a mai fost realizat in judetele Iasi, Vaslui si Botosani.

“UNICEF face demersuri pentru obtinerea de fonduri ca acest studiu sa fie realizat la nivel national”, a completat Seucan.

Dubla verificare

Inspectorul general scolar Titiana Zlatior este total de acord cu acest chestionar, cu conditia sa fie realizat de cei de la IPJ. “Mi se pare normal ca un cadru didactic sa fie un bun pedagog si sa cunoasca situatia reala a elevului, sa tina legatura permanent cu parintii acestuia si sa poata interveni imediat in cazuri unor crize sociale”, si-a argumentat Zlatior pozitia.

ISJ, la solicitarea prefectului Alin Tise, a inceput in paralel o actiune identica in scoli si gradinite folosind un tip asemanator de chestionar, dar care contine mai putine intrebari referitoare viata privata.

"Aceasta initiativa este la nivel judetean, fiind implicate mai multe institutii publice, printre care si IPJ, dar singurii care si-au aratat disponibilitatea sunt deocamdata Consiliul Judetean si Primaria Cluj”, a declarat subprefectul Cynthia Curt despre initiativa Prefecturii. Ea neaga implicarea institutiei Prefectului in intocmirea chestionarului IPJ.

Consiliul Judetean se dezice la randu-i de initiativa Politiei clujene. Secretara CJ, Mariuca Pop, s-a aratat surprinsa de natura intrebarilor din chestionar si de formularea acestuia: ”in primul rand, ce inseamna aceasta fisa de inregistrare!? Nu stiu carui fapt se datoreaza aparitia acestei fise, probabil ca in baza unor ordine interne din cadrul MAI”.

Dirigintii se mira, dar completeaza

Secretara Liceului “Emil Racovita”: “Fisele ne-au fost aduse acum aproximativ o saptamana de catre un agent de politie si ni s-a spus ca trebuie predate pana la sfarsitul lunii. Nu ni s-a precizat daca este obligatoriu ca ele sa fie completate si nici la ce vor folosi acestea”.

Valentina Vasilescu, profesor Liceul “Emil Racovita”: “Noi am primit acele fise de la secretariat si le-am completat. Totusi, nu consider ca este de ajuns un rand pentru a descrie, de exemplu, comportamentul copilului in societate. Daca se voia un chestionar serios, trebuia sa fie conceput altfel. Probabil ca au nevoie de el doar la nivel de statistica”.

Diriginte la Liceul “Emil Racovita”: “Probabil ca aceasta fisa are o finalitate, probabil ca vor sa ii urmareasca mai strict pe acesti copii, dar nu stiu cum. Fisa nu e bine conceputa, trebuia facuta in prealabil o intalnire cu psihologii din scoli. Nu pot sa imi dau seama ce urmaresc cei de la Politie cu acest demers.”

Diriginte la Colegiul National “Gheorghe Sincai”: “Politia nu ar trebui sa ceara astfel de informatii, unele din ele cu caracter personal, iar Inspectoratul Scolar ar trebui sa spuna exact la ce vor folosi aceste date. E ca si cand am presupune ca toti acesti copii sunt posibili delincventi si ca vor sa le tina evidenta.

Noua ne-am mai fost ceruta de catre Inspectorat o situatie a elevilor care au parinti plecati la munca in strainatate, nu inteleg de ce ne cer acuma alta. De asemenea, rolul de diriginte este supraevaluat, cum putem noi, intr-o ora pe saptamana, sa ne dam seama de comportamentul copilului in societate? Si in calitate de ce? Acest demers mi se pare hilar”.

Silvia Tinica, directorul Scolii “Horea”: “Cred ca se face o intruziune in viata privata a elevilor. Nu vad ce importanta are cati frati are un elev sau ce grad de scolarizare are acesta. De asemenea, cred ca printr-un astfel de chestionar se eticheteaza elevii, iar acest lucru nu este bun. Fisele au fost aduse de catre politistul de proximitate.

Acesta ne-a spus ca elevii care au parintii plecati in strainatate trebuie sa completeze fisele.

Noi am lasat elevii sa completeze ce stiau ei, pentru ca unele date nu au ei de unde sa le cunoasca, iar ultimele campuri in care se cereau date despre comportamentul copilului in viata sociala sau la scoala le-am lasat necompletate, pentru ca am considerat ca nu suntem noi in masura sa hotaram asupra acelui lucru, dar nu am obligat nici un elev sa completeze datele”.

Diriginte, Scoala “Horea”: “Am in clasa un singur elev care are parintii plecati. L-am lasat sa completeze fisa unde a stiut el si unde nu a stiut am vorbit cu bunica lui, in grija careia sta si am vorbit cu ea despre alte date. Nu stiu daca prin acest chestionar se face neaparat o patrundere in viata lor personala, dar elevii puteau sa nu completeze fisele”.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 677/2001 privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, informatiile colectate trebuie sa fie “adecvate, pertinente si neexcesive prin raportare la scopul in care sunt colectate si ulterior prelucrate” (art. 4, lit. c).

In plus, “orice prelucrare de date cu caracter personal, cu exceptia prelucrarilor privind prelucrarea care vizeaza date din categoriile mentionate la art. 7 alin. (1), art. 8 si 10, poate fi efectuata numai daca persoana vizata si-a dat consimtamantul in mod expres si neechivoc pentru acea prelucrare” (art. 5).

Exceptiile se refera la informatii despre originea rasiala sau etnica, despre convingerile politice, religioase, filozofice sau de natura similara, despre apartenenta sindicala, precum si la datele cu caracter personal privind starea de sanatate sau viata sexuala (art. 7, alin. 1), prelucrarea codului numeric personal (art.8) si informatii referitoare la savarsirea de infractiuni de catre persoana vizata ori la condamnari penale, masuri de siguranta sau sanctiuni administrative ori contraventionale, aplicate persoanei vizate (art. 10).