Firmele care prospera, in general, pe spinarea colosului, CET Bacau, sunt firme care se ocupa de transportul feroviar de materie prima si de cele mai multe ori s-au dovedit a fi societati de apartament care au fost create tocmai pentru acest lucru: pentru a „mulge” CET-ul.

Anul trecut, a avut loc o rasturnare de situatie. Firma care se ocupa pina in acel moment de transportul feroviar de materie prima pentru unitatea bacauana a fost eliminata iar in scena a intrat firma unui tinir liberal care nu are prea mare habar de transportul feroviar, dar „sta la masa” cu fruntea partidului.

Ca urmare, s-au pus in joc relatiile si puterea de influenta, asa ca inainte de a se deschide plicurile cu oferta se stia deja printre participanti care va fi societatea cistigatoare: SC TEK SRL, o firma necunoscuta, reprezentata de unul dintre fruntasii liberali bacauani.

Ca "antrenament”, aceasta firma s-a mai ocupat, inainte de a primi pe tava transportul feroviar, cu intretinerea caii ferate industriale. Doar pentru „incalzire”. Toate acestea se petrec, dupa cum multa lume stie, sub obladuirea si „calda” indrumare a directorului CET Bacau, Vasile Dragusanu.

Intrebarile pe care cetatenii le adreseaza si la care nu vin niciodata raspunsuri sunt legate de faptul ca un director care este pus sa administreze o unitate ce apartine Consiliului Local, adica cetatenilor, sta si priveste nepasator la devalizarea unui bun public.

Recuperare de ochii lumii

Dupa trei luni de activitate, firma de avocatura angajata de CET Bacau sa recupereze sumele datorate de asociatiile de proprietari a prezentat un raport. “Jercan, Gheorghe, Vlad&asociatii”, din Galati, reusise sa incheie contracte de reprezentare cu 43 de asociatii de proprietari, mai putin de un sfert din cele existente in municipiul Bacau.

Au fost trimise 1.000 de notificari debitorilor de la asociatiile care au incheiat contract cu firma de avocatura. Sunt si asociatii care nu au primit convocarile trimise de firma, cum sunt si destule care nu s-au prezentat la intilnirea cu avocatii. Exista si asociatii care nu au dorit sa colaboreze cu avocatii intrucit au juristi angajati.

Pe de alta parte, unele asociatii au motivat ca nu au nevoie de serviciile firmei galatene intrucit nu au datorii, desi in evidentele contabile figureaza cu debite. Nu lipsesc asociatiile care au refuzat categoric sa aiba de-a face cu firma tocmita de CET sa-i stringa cu usa pe datornici. Unele dintre ele au debite astronomice.

Motivatia administratorilor este una singura: procedura aplicata de avocatii adusi de CET nu aduce nimic nou, ci ii pune pe datornici la cheltuieli inutile. „Somatii si dosare la tribunal facem si noi. Ei percep o taxa de 800.000 lei de fiecare dosar. Comisionul lor e prea mare”. Conducerea CET nu intelege refuzul asociatiilor.

Creantele pe care CET le are la consumatori au depasit 230 miliarde lei. Nici aducerea recuperatorilor nu a dus la o crestere a incasarilor. Asa se face ca si aceasta afacere prezidata de Vasile Dragusanu nu a adus atitea servicii, cit deservicii CET-ului.

Noroc de iarna calduroasa

Spre norocul cetatenilor, dar si a conducerii CET, iarna aceasta a fost una care nu a pus probleme in ceea ce priveste alimentarea cu energie termica a orasului. Acest lucru a fost resimtit de cetatenii care nu au mai trebuit sa isi faca griji referitoare la plata facturilor la incalzire.

Se pare ca singurii suparati sunt cei din conducerea TEK SRL care nu au mai “intermediat” o cantitate mare de materie prima, deci profitul lor a fost mai redus, numai ca Vasile Dragusanu va gasi cu siguranta o alta modalitate prin care sa ii rasplateasca pe fidelii liberali de la TEK SRL.