Cea mai importanta piata a Ploiestiului este plina de produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit sau incorect etichetate. La aceasta concluzie au ajuns inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC) Prahova in urma unui control intreprins dupa numeroaselor semnale de alarma trase de Monitorul de Prahova pe aceasta tema.

Actiunea, denumita MOV dupa initialele principalelor produse de Paste (miei, oua, vopsea), s-a soldat cu amenzi de zeci de mii de lei pe care inspectorii OPC le-au impartit comerciantilor care puneau in pericol sanatatea consumatorilor. Astfel, au fost identificate numeroase pachete de vopsea de oua, care nu avea pe ambalaj numarul de aviz al Ministerului Sanatatii.

De asemenea s-au gasit produse vrac, ca miez de nuca de cocos, condimente, fulgi de cartofi, bomboane, rahat sau lapte praf care nu aveau etichete corespunzatoare. La aceste standuri se vor aplica amenzi de 3000 de lei, iar alimentele vor fi extrase de la vanzare. Amenzi de pana la 4.000 de lei vor primi si comerciantii de peste, care nu respectau conditiile legale de depozitare si vanzare.

"Nu se poate ca un peste refrigerat si unul crud sa stea in aceeasi vitrina, la temperatura de 3 grade. Cel refrigerat trebuie tinut la minus 18, iar celalalt la 0-4 grade. Pestele este un produs perisabil”, a declarat inspectorul OPC Prahova, Alexandru Cardei.

Acesta a promis ca astfel de actiuni se vor repete in perioada premergatoare Pastelui, cand goana dupa profituri a comerciantilor produce o invazie de alimente expirate pe piata.