Scolile nu mai sint sigure. Paznicii stau la intrare mai mult de forma, fiindca in caz de pericol nu fac decit sa sune la politie sau la jandarmerie si sa ceara ajutor. Fortele de ordine au intervenit de trei ori numai in ultimele doua saptamini, ca sa calmeze spiritele. In sfirsit, autoritatile s-au gindit sa ia masuri. Promulgata de seful statului, legea privind cresterea sigurantei unitatilor de invatamint a fost publicata in Monitorului Oficial.

Mai departe, e treaba Inspectoratului Scolar. "Acest act normativ este binevenit, deoarece multe scoli s-au confruntat sau se confrunta cu multe acte de violenta care pun in pericol atit elevii, cit si cadrele didactice", recunoaste Dorel Baila, purtatorul de cuvint al ISJ.

Pe banii Consiliului Judetean

Legea da mina libera directorilor de scoli sa transforme scolile in fortarete, daca au bani. Imprejmuirea, iluminarea si sistemele de alarma vor fi finantate de Consiliul Judetean Toti directorii scolilor sibiene se vor intilni la sediului Inspectoratului Scolar Judetean, ca sa afle cum se aplica noua lege.

"La nivelul judetului se va elabora si aproba, de catre reprezentantii Inspectoratului Scolar, al Inspectoratului Judetean de Politie si ai autoritatii administratiei publice locale, sistemul cadru de asigurare a protectiei unitatilor scolare, a sigurantei elevilor si a personalului didactic. Toate acestea se vor realiza sub sub atenta coordonare a prefectului", a dat asigurari Dorel Baila, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu.

Un rau necesar

Cum paznicii trebuie platiti si sistemele electronice sint scumpe, tinerii sint ajutati sa se apere singuri. Pentru inceput, trebuie sa poata recunoaste un "musafir" nedorit. Asa ca vechea uniforma, dispretuita de generatia MTV, ar putea deveni din nou obligatorie.

In plus, conducerea scolilor va mai stabili si alte semne distinctive. Ecusoane, esarfe si alte obiecte personalizate vor fi purtate de elevi, dupa discutiile pe care fiecare consiliu profesoral in parte le va avea cu parintii.

Departe de o solutie

Eforturi pentru cresterea sigurantei in scoli s-au mai facut. Dar si Inspectoratul Scolar recunoaste ca rezultatele nu sint multumitoare. Doar s-a vorbit.

"Chiar si inainte de aceasta lege, in judetul Sibiu exista un protocol, intre institutia noastra, Inspectoratul Scolar Judetean de Politie Sibiu, Jandarmeria Sibiu, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Centrul Judetean de Psihologie si Pedagogie Scolara, Fundatia «Un copil, o speranta» si Fundatia Sfintul Nicolae, in care elevii din judetul nostru, sint informati cum sa previna eventualele pericole la care acestia ar putea fi expusi", a explicat Dorel Baila. El adauga ca unele scoli sibiene sint verificate periodic de catre patrulele de jandarmi.

Scoli cu probleme

Jandarmii sibieni au cele mai mari batai de cap la liceele "Constantin Noica", "Independenta" si "Carol I". Dar in total, au intervenit in ultima luna de paisprezece ori. Au aplicat noua amenzi, in valoare de 3.000 de lei noi, si au dat doua avertismente scrise. Pe 28 februarie, la scoala nr. 2, un dascal a fost agresat. De cind cu noua lege, o singura scoala le-a solicitat sa incheie un contract pentru asigurarea ordinii.