Omul de afaceri Arpad Paszkany a relansat acuzatiile impotriva presedintelui CJ, Marius Nicoara, privind licitatia pentru mall-ul din Gheorgheni, aceleasi pe care le-a facut si in memoriul sau.

Arpad Paszkany sustine ca ar fi avut toate sansele sa castige procesul pe care-l intentase Consiliului Judetean (CJ), in urma rezultatului licitatiei pentru concesionarea terenului din Gheorgheni, pe care se construieste mall-ul. “Noi obtinusem deja in instanta hotararea privind suspendarea contractului pe care CJ il incheiase cu Iulius Mall.

Dar am fost supus unor presiuni si santaje. Daca mai continuam cu procesul, atunci proiectul nostru Polus Center din Cluj si Esplanada din Bucuresti ar fi ramas blocate”, a spus Paszkany. El a precizat ca Nicoara i-a transmis, atat direct, cat si indirect, ca ii poate bloca aceste proiecte.

“Pentru proiectul Esplanada, care se va realiza printr-un parteneriat public-privat, societatea TriGranit avea nevoie de o hot`rare de guvern. Marius Nicoara mi-a transmis direct si a afirmat si in alte cercuri ca va interveni pe langa premierul Tariceanu pentru ca aceasta hotarare sa nu fie emisa”, a declarat Paszkany.

El mai spune ca a primit inclusiv semne din interiorul Guvernului ca s-ar putea ca proiectul sau sa fie blocat. “Am acceptat sa primesc aceasta baza (terenul de fotbal al fostei baze sportive CUG - n.

red.) cu pistolul la tampla”, spune Paszkany, amintind din nou despre presiunile pe care Nicoara le-ar fi facut asupra sa.

El a afirmat ca decizia nu a luat-o singur, ci impreuna cu reprezentantii societatii TriGranit si ca, daca ar fi fost dupa el, nu ar fi renuntat la proces. “Iulian Dascalu (patronul Iulius Group) a achizitionat baza CUG de la Lichidator Grup Iasi si Euro Consult. Noi nici n-am stiut ca se vinde baza CUG, am fi putut participa si noi.

Am aflat doar ca ea a fost cumparata de Iulian Dascalu”, a precizat Paszkany. Paszkany a fost intrebat daca are inregistrari sau alte probe care sa-i sustina acuzatiile pe care i le-a adus presedintelui CJ. “Asta se va vedea in instanta”, a raspuns el.

Atacul lui Paszkany

- A renuntat la procesul pe care il intentase CJ pentru ca Nicoara l-a santajat ca va interveni pe langa Tariceanu ca sa-i blocheze proiectul Esplanada din Bucuresti

- A primit terenul de fotbal de la baza CUG pentru a renunta la proces, dar numai pentru ca ar fi fost santajat

- Nicoara ar fi sustinut investitia ieseanului Iulian Dascalu la Cluj datorita relatiei pe care o avea cu presedintele TNL, ieseanul Cristian Adomnitei, si cu Relu Fenechiu

- Nicoara i-ar fi intermediat lui Dascalu contracte de publicitate media local`

- Nicoara si-ar fi angajat, dupa incheierea contractului cu Dascalu, mai multi cunoscuti la societatea Iulius Mall Cluj Napoca

- Neaga orice legatura cu Loretto Press, societatea care edita Gazeta de Cluj

Dupa numai o jumatate de ora de la intalnirea lui Arpad Paszkany cu mass-media, Marius Nicoara a iesit intr-o conferinta de presa si a respins fiecare acuzatie in parte.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, a spus ca scandalul ar fi unul artificial si ca nu intelege atitudinea omului de afaceri Arpad Paskany, mai ales ca l-a ajutat foarte mult. “Vreau sa-l sun maine si sa ma intalnesc cu el pentru a discuta toata aceasta problema.

in loc sa ma ocup de problemele judetului, sunt nevoit sa umblu si sa adun documente pentru a demonstra ca ceea ce sustine Paszkany despre licitatie nu este adevarat”, a afirmat Nicoara.

El a precizat ca nu i-a cerut niciodata lui Tariceanu sa blocheze investitia Esplanada din Bucuresti si cu atat mai putin ar fi putut sa-i ceara sa stopeze proiectul Polus Center din Cluj. “E complet neadevarat ce spune Arpad Paszkany. Eu pot interveni pe langa Tariceanu doar cand e vorba despre problemele judetului.

Iar apoi nici macar nu stiam ca avea nevoie de o hotarare de guvern, doar terenul Esplanada este proprietate privata”, a spus Nicoara.

Acesta recunoaste ca i-a intermediat lui Dascalu o intalnire cu Paszkany, dar mentioneaza ca nici macar nu a participat si ca a facut-o pentru ca in Gazeta de Cluj aparuse o campanie extrem de dura la adresa investitorului, existand riscul ca mall-ul sa fie blocat.

“Iulian Dascalu mi-a spus ca vrea sa se vada cu Paszkany pentru a discuta problemele pe care le aveau.

Insa chiar si dupa aceasta intalnire, campania negativa din Gazeta tot nu a incetat”, a declarat Nicoara. “Atunci, societatea Iulius Mall a decis sa faca contracte de publicitate si cu alte publicatii clujene.

Dar nu este adevarat ca eu m-as fi intalnit cu directorii acestor publicatii pentru publicitate”, a mai spus Nicoara. El spune ca nu a fost inca citat de DNA, dar ca se asteapta sa fie. Nicoara a chemat deja la CJ Curtea de Conturi pentru a verifica cum s-a derulat procedura.

Apararea lui Nicoara

- Nu i-a cerut niciodata lui Tariceanu sa-i blocheze lui Paszkany proiectul Esplanada

- Nu este prieten cu Cristian Adomnitei si nici cu Relu Fenechiu care au votat impotriva lui la Congresul PNL.

- Nu are nici o legatura cu contractele de publicitate Iulius Mall din presa locala.

- I-a fixat lui Dascalu o intalnire cu Paszkany pentru ca exista riscul blocarii investitiei mall-ului

- Nimeni apropiat lui nu a fost angajat la societatea lui Iulian Dascalu

- Nu intelege atitudinea lui Arpad Paszkany si vrea sa se intalneasca cu el pentru a discuta toate aceste aspecte

Intre Cipru si DIICOT

Arpad Paszkany a explicat absenta sa de la DIICOT in dosarul “Gazeta II” spunand ca la fiecare inceput de an sunt o serie de sedinte ale Consiliilor de Administratie ale companiilor, iar el, in calitate de membru in CA la societatea internationala TriGranit, a trebuit sa participe la astfel de sedinte, fiind “de o bucata de vreme nevoit sa merg in strainatate”.

“In perioada 9-16 februarie am fost in Cipru. Mi s-a transmis de la birou (din Cluj - n. red.) ca am primit citatie pentru ziua de miercuri, 21 februarie. Am revenit in tara in data de 16 pentru aproximativ 72 de ore, fiind obligat sa plec. Am trimis solicitare la DIICOT pentru amanarea audierii.

Am plecat linistit, asteptand sa mi se fixeze alt termen”, a declarat omul de afaceri. El a explicat ca a fost nevoit sa participe la negocierile prin care compania Immoinvest, actionar la TriGranit, a preluat proiectul mall-ului Polus Constanta. Paszkany a mentionat ca actionarii companiei TriGranit au auzit de scandalul Gazeta si i-au cerut explicatii. Azi, la ora 10, omul de afaceri trebuie sa se prezinte la DIICOT.

I-a multumit lui Basescu

Patronul echipei de fotbal CFR a declarat ca, in urma evenimentelor de la meciul cu Ceahlaul, a inteles ca “acest dosar (Gazeta II - n. red.) are o alta conotatie decat cea care se banuie”, motiv pentru care s-a simtit obligat sa scrie un memoriu.

“Se stie ca TriGranit are actionari persoane foarte importante si respectabile pe plan mondial si nici ei nu prea intelegeau ce se intampla in Romania”, a adaugat Paszkany. “Memoriul l-am scris intr-o noapte si i-am dat drumul pe mail.

L-am trimis prima data avocatilor mei din Cluj si Bucuresti si apoi l-am trimis biroului meu din Cluj, cu rugamintea de a fi trimis unor institutii”, a povestit omul de afaceri.

“Am aflat in 6 sau in 7 martie de remarca facuta de domnul presedinte Basescu si, pe aceasta cale, sincer, ii multumesc frumos. Nu m-am asteptat la asa ceva, dar probabil cele relatate in memoriu i-au starnit interesul cel putin in masura ca sa fie o ancheta corecta”, a spus Paszkany.

“Ceea ce am mentionat in memoriu este o parte din multe intamplari. Pentru greselile de ortografie va cer scuze in numele unei secretare austriece care nu cunoaste limba romana, ca atare a scris dupa manuscrisul meu”, a precizat finantatorul CFR.

El a explicat ca prima data s-a gandit unde ar trebui trimis memoriul si ca apoi si-a amintit de presedintele Traian Basescu, pe care il considera “un barbat adevarat”, dar pe care spune ca nu il cunoaste personal.

Dascalu isi apara investitia

Omul de afaceri Iulian Dascalu, proprietarul Iulius Mall Cluj-Napoca, a declarat ca a acceptat sa-i dea lui Arpad Paszkany terenul de fotbal de la baza CUG pentru ca, altfel, i-ar fi ramas blocata investitia mall-ului.

“in rest, tot ce am avut de spus, despre cum s-a intamplat tranzactia, de ce am facut-o, am fost intrebat si am raspuns la Parchet, in dosarul Gazeta”, a spus Dascalu. El a precizat ca nu vrea sa iste alte speculatii, comentand afirmatiile lui Arpad Paszkany.

“Daca Paszkany considera ca asa isi poate rezolva problemele, e treaba lui. Eu ceea ce am avut de spus am spus, mai departe e treaba justitiei”, a sustinut Dascalu.