Anual ziarele locale si posturile de televiune obtin bani frumosi de la diversi politicieni, in schimbul unor contracte de publicitate. Numai in patru ani, presa locala a primit de la politicieni cadouri de peste un miliard de lei. Majoritatea banilor au fost incasati de TV Galati, la care este actionar majoritar consilierul local PSD, Florin Paslaru.

O parte dintre contractele de publicitate s-au incheiat in mod legal, insa altele sunt extrem de dubioase, mai ales ca banii alocati mass-mediei nu provin din bugetul de publicitate stabilit de institutiile publice "darnice“.

Pentru a nu-si compromite ziaristii care le fac propaganda in presa, numerosi politicieni aflati la conducerea unor institutii de stat refuza sa faca publice controversatele contracte de publicitate, pe care le-au incheiat cu presa locala.

Presa locala galateana si-a marit profitul in ultimii ani prin intermediul unor institutii publice, conduse de diversi politicieni. Ei au oferit media, controlata la randul lor de oameni politici sau manageri simpatizanti ai unor partide, zeci de contracte de publicitate in valoare de cateva sute de milioane de lei vechi.

Institutii media ca "TV Galati“ si "Viata Libera“ par sa fi profitat din plin de pe urma fostilor guvernanti, care le-au multumit in patru ani cu contracte foarte avantajoase.

Interesant este insa faptul ca aceste contracte de publicitate, care ar trebui facute publice de toate institutiile ce folosesc bani de la bugetul de stat, sunt in continuare ascunse de diversi politicieni. Ei refuza in continuare sa respecte legea accesului la informatiile de interes public si sa dezvaluie toate „cadourile“ oferite mass-mediei.

TVG, rasplatita de AFDJ

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) a incheiat in guvernarea PSD numeroase contracte in valoare de cateva zeci de milioane de lei cu diverse institutii media din judetul Galati. Ziarul "Impact“, condus de ziaristul Gelu Ciorici a obtinut in anul 2003 o sponsorizare de 10.000.000 lei, iar Monitorul de Galati a primit publicitate in valoare de 40 de milioane de lei.

Considerat de multi cel mai bun ziar al Galatiului, cotidianul "Viata Libera“ a primit de la fostul consilier judetean PSD Valerica Anghel (ex-director la AFDJ), in anii 2003-2004, un contract in valoare de aproximativ 10 milioane de lei.

In schimb, postul de televiune TV Galati, controlat pe atunci de consilierul local PSD, Florin Paslaru (actionar majoritar), Mittal Steel si de firma Atlas (la care este actionar fostul prefect Marius Necula; Atlas detinea doar 2% din actiunile de la TVG, inainte de a fi exclusa in urma unei majorari de capital), a obtinut in 2003 un contract de peste 62.000.000 de lei vechi.

Postul de televiziune Realitatea a primit in 2004 un contract de publicitate de la AFDJ in valoare de doar 7.000.000 lei, dar noua conducere a acestei institutii a acordat ulterior postului Realitatea, publicitate contra unei sume de 10.000.000 lei vechi.

Bani frumosi de la Apa-Canal pentru televiziuni

Societatea de stat Apa Canal a rasplatit si ea presa cu cateva zeci de milioane. Cotidianul „Viata Libera“ a primit de la fostul director Apa-Canal, Ion stefan (consilier judetean PC) un contract de peste 30.000.000 de lei. Postul de televiziune PRO TV a obtinut insa pentru publicitate, de la Apa-Canal, peste 1.400 de euro.

Iar rivalul sau, TV Expres, a primit tot pentru publicitate 50.000.000 de lei vechi. si pentru a nu-i nemultumi nici pe cei de la TV Galati, Apa-Canal a „donat“ acestei institutii media, tot in schimbul unor clipuri publicitare, un contract de peste 55 de milioane de lei.

Societatea "Publimedia“, care detine cotidianul local Monitorul de Galati, a primit si ea un contract de la Apa-Canal insa doar de 6 milioane de lei vechi.

Inca 100 de milioane pentru TVG...

Centrul Cultural „Dunarea de Jos“ este o alta institutie de stat care a colaborat frumos cu presa. La finele anului 2004, Centrul Cultural a oferit postului de televiziune TV Galati un contract de publicitate de nu mai putin de 100 de milioane de lei (pentru realizarea unui proiect intitulat RO ETHNOS).

Pentru mediatizarea festivalului "Ceata lui Pitigoi“, postul de televziiune central Prima TV (detinut de firma Gloria Prod) a primit de la Centrul Cultural 2.500 de euro. in fine, societatea Express Media, cea care detine postul de televiziune Express TV, a primit si ea un contract de publicitate foarte avantajos.

Contractul s-a desfasurat in 2005, pe durata a 6 luni, iar Express a incasat pentru fiecare luna 8,4 milioane de lei. Valoarea totala a contractului a fost de peste 50 de milioane de lei.

„Viata Libera“, campioana contractelor cu Prefectura

Prefectura judetului Galati s-a promovat mult in presa in guvernarea trecuta... in anul 2000, cotidianul Viata Libera a facut publicitate Prefecturii contra unei sume de 17.000.000 de lei, iar in anul 2002, acelasi ziar a obtinut peste 9.000.000 de lei vechi pentru mai multe anunturi publicate.

In 2003 insa Viata Libera a obtinut de la Prefectura ce era condusa de Traian Mandru peste 48.000.000 de lei vechi, iar in 2004, tot Viata Libera ajungea la peste 64.000.000 de lei.

Sumele mari, oferite pe sub mana

Pe langa contractele de publicitate oficiale, incheiate de diversi politicieni cu institutii media, presa galateana a primit in ultimii ani sume de zeci de ori mai mari, prin intermediul unor inginerii financiare aflate la limita legalitatii.

Iar la acest capitol sunt de notorietate contractele dubioase incheiate de postul de televiziune TV Galati si Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, respectiv Zona Libera din Galati. Dupa cum se stie, in anul 2004 (in apropierea campaniei electorale) cele doua institutii de stat au virat in contul TVG o suma de peste 600 de milioane de lei vechi.

Directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Mihai Ochialbescu, ne-a declarat in urma cu ceva timp, ca postul de televiziune condus de Florin Paslaru a primit un contract de publicitate de 500 de milioane de lei, bani care nu se regaseau insa in bugetul de publicitate stabilit de aceasta institutie.

La randul ei, directoarea de la Zona Libera, Angela Ivan, ne-a comunicat ca tot in 2004, TV Galati a primit de la fostul director al Zonei Libere (Claudiu Branzan - purtator de cuvant al PSD) un contract suspect in valoare de peste 100 de milioane de lei vechi.

"Impartial“, contracte mici

Cotidianul "Impartial“ a obtinut si el contracte de publicitate in ultimii ani, dar valoarea lor a fost mult mai mica in comparatie cu restul institutiilor media din Galati.

De altfel, singurele contracte de publicitate incheiate de „Impartial“ provin de la Prefectura judetului, Consiliul Judetului si Primaria Galati care, in schimbul unor anunturi, au acordat in cinci ani ziarului mai putin de 40 de milioane de lei vechi.

Nota:

Finantarile au fost acordate in perioada 2001-2005, dar numai o parte dintre instutiile publice din Galati au acceptat sa dezvaluie sumele de bani acordate pentru publicitate presei.

Spre exemplu, Primaria municipiului Galati (condusa de primarul PSD, Dumitru Nicolae), Consiliul Judetului (condus de presedintele PC, Eugen Durbaca) si societatea „Apaterm” au refuzat sa ne comunice sumele folosite pentru reclama.

De asemenea, nici directorul societatii Ecosal, Ion Ionescu nu a dorit sa respecte legea accesului la informatiile de interes public si sa ne comunice cati bani a alocat el presei pentru publicitate, din momentul in care a fost numit sef al acestei institutii. El a mentionat ca astfel de informatii nu folosesc nimanui.