Daca in momentul de fata expertii au colosul industrial la aproximativ 50 de milioane de dolari, statul incearca, fara nici un rezultat inca, la aproape jumatate din valoarea sa. Una dintre cauzele care ii „respinge” pe potentialii investitori este legata de vinzarea, ca si fier vechi, a multora dintre utilajele care au functionat in Carom SA Onesti.

Terenuri de la Carom cu „dedicatie”

Situatia din acest moment a societatii Carom este umbrita de imaginea creata in urma unor manevre de „baieti destepti” a celor care au pastorit aceasta unitate.

Asupra lor planeaza o serie de suspiciuni legate de modul in care au fost vindute o serie de terenuri din patrimoniul Carom si de asemenea instalatii care functionau si puteu fi usor refolosite au fost vindute ca fier vechi distrugind astfel o intreaga linie de productie.

In aceeasi masura o mare parte dintre utilajele din inox au ajuns in patrimoniul altor societati dar evaluate la preturi de fier vechi.

Toate acestea au fost posibile numai in colaborare cu cei care erau pusi in fruntea acestui colos industrial si care, in loc sa il rentabilizeze l-au vindut bucata cu bucata si siiau umflat conturile personale cu tot felul de comisioane si bani proveniti din afaceri pe banii si cu bunurile societatii.

Asa se face ca in 2004 societatile auxiliare au fost evacuate de pe teritoriul Carom, in diferite locatii. Societatea S.C.Dacart.S.A., care presteaza servicii de constructii- montaj si reparatii mecanice a cumparat o suprafata de teren la marginea societatii Carom, in zona instalatiei I.11, pe care se afla fosta hala a macaralelor din Carom.

Ca urmare a acestui fapt macaralele au fost mutate in alta hala (care a trebuit sa fie modificata) a Atelierului Mecanic din Carom. Aceasta operatiune ar trebui verificata deoarece exista anumite semne de intrebare:

Cit a cistigat CAROM-ul de pe urma vinzarii acestui teren?

Cit a cheltuit CAROM-ul pentru a amenaja o noua hala pentru macarale?

Pe linga toate acestea, se pare ca delimitarea terenului cumparat de DACART, printr-un gard confectionat din placi de beton (foarte scumpe) s-a facut, cel putin in proportie de 50%, pe cheltuiala Carom-ului. De asemenea, Dacart-ul nu si-a facut pina acum acces auto separat in noul sediu cum ar fi fost normal, masinile Dacart-ului intrind in continuare pe portile Carom-ului.

In anul 2003, ing.T.Rosca, director tehnic la S.C.CAROM.S.A., a cumparat(de la societatea CAROM) un teren de aproximativ 0,3 hectare din zona periferica a societatii. Terenul este situat linga instalatia I.11, in zona din apropierea noului sediu al Dacart.

Delimitarea acestui teren de restul combinatului s-a facut in anul 2004 prin construirea unui zid din placi de beton, accesul realizindu-se atit din interiorul Carom-ului, printr-o poarta metalica cit si din exterior. Si in privinta acestui teren exista aceleasi suspiciuni ca si in cazul Dacart-ului (costul tranzactiei si cine a suportat cheltuielile de delimitare a zonei).

In plus, se pare ca pina la delimitarea zonei, in primavara anului 2004, s-au carat pe ascuns multe materiale valoroase din Carom pe acest teren ( piese din inox si materiale neferoase). Pe acest teren a fost mutat sediul firmei de izolatii termice a lui Rosca, gazduit pina acum pe teritoriul Carom-ului.

Fierul vechi - instalatii ce pot fi refolosite

Carom vindea "fier vechi" in valoare de 0,5 - 1 miliarde zilnic. Printre fierul vechi directorii Rosca si Iofcea au strecurat teava debitata la lungime care are un pret mult mai mare sau diverse utilaje refolosibile, exemplu. „ Vase, rezervoare, schimbatoare care se comercializeaza ulterior la pretul corect „.

Si asta este doar o mica parte dintre afacerile clanului din conducerea societatii, afaceri care au reiesit din declaratiile unor angajati de pe platforma. Practic, la acel moment se ajunsese la a se lucra la vedere, nimeni nu avea ce sa spuna ca doar directotul taie si spinzura.

De asemenea s-au dezmembrat utilaje ce contin inox special: titan, vanadiu, etc care sunt foarte scumpe.

In perioada septembrie 2003 - iulie 2004 principalele societati care au dezmembrat si cumparat utilaje si deseuri din inox au fost doua societati din Judetul Constanta, ,,ALL ROM IND.SRL Navodari’’ si ,,S.C.RECYCLING.S.R.L.’’, ambele apartinind unui anume Marin Marian .

Cei care au facut constatarea starii utilajelor si au stabilit pretul de vinzare in functie de gradul lor de uzura au fost cei de la Serviciul Valorificare Active (sef Serviciu este Ing.Paraschiva Angheluta).

A existat un scandal prin care Rosca era acuzat de achizitionarea de caramizi antiacide (mai scumpe, fiind tratate special) la un pret de 0,65 lei bucata cind o caramida obisnuita costa 2.000 lei vechi.

Directorul Rosca a pus de fapt monopol pe comercializarea caramizilor recuperate din CAROM. Se poate estima ca mai mult de jumatate din caramizile refractare ( rezistente la temperaturi ridicate) rezultate in urma dezmembrarii cuptoarelor din instalatiile demolate au fost achizitionate la preturi foarte avantajoase de catre Rosca.

In cursul anului 2000 au fost dezmembrate cuptoarele din instalatiile S1 si S1A- Sectia Polistiren ( 2 buc) si din instalatia D2-Sectia Butadiena,( 2 buc), iar in perioada iulie 2003-mai 2004 au fost dezmembrate cele 6 cuptoare ale instalatiei D6 (care erau de 4 ori mai mari decit cuptoarele de la Polistiren sau Butadiena).

Daca in anul 2000 au putut cumpara caramizi si alti angajati din Carom, in 2003 si 2004 singurul cumparator a fost Rosca (cu putine exceptii cind a mai lasat citiva cunoscuti de-ai lui sa incalce ,,regula’’). Ceilalti angajati au avut voie sa ridice doar caramizile sparte care, ce este drept, s-au dat gratis, conditia fiind sa faca curatenie.

Aparatura inutila dar extrem de scumpa

Un alt exemplu care da mult de gandit celor care ”privesc” acum spre Carom este legat de faptul ca in anul 2004 a fost procurata o cantitate insemnata de aparatura de masura si control dar care nu si-a gasit intrebuintarea in niciunul dintre laboratoarele Carom.

La sfirsitul anului 2004 au fost aduse in CAROM o serie de aparate AMC ( aparate de masura si control) prin firma TOTAL GROUP SRL Bucuresti. Aparatele erau in buna stare de functionare dar este evident ca au mai fost folosite . Problema cu aceste bunuri este ca au fost achizitionate la preturi exagerat de mari, cu mult peste cele reale, si nu sunt utile in instalatiile din CAROM.

De exemplu, au fost achizitionate aproape 20 de PH-metre industriale, la 650 milioane de lei bucata si nici o instalatie sau laborator din CAROM nu le poate utiliza. Au fost achizitionate si aparate utile, ca de exemplu ventile regulatoare si aparate de nivel ( la preturi de cel putin 2 ori peste cel al pietii), dar majoritatii acestor obiecte nu li se poate da nici o utilizare. Pretul acestei tranzactii este de cel putin 250 miliarde de lei.

Exista zvonul ca aceasta afacere este o spalare de bani in care este implicata si firma ,, Aroma Rise’’( fosta ELON) . Carom avea de primit de la Aroma Rise bani in contul utilitatilor furnizate, precum si a altor afaceri ( desi au acelasi proprietar).

In anul 2004 firma Aroma Rise a achizitionat din Austria, la un pret convenabil, o instalatie dezafectata din motive ecologice, dar care era intr-o stare buna de functionare ( a mers acolo citeva luni). Utilajele tehnologice si o parte din aparatura AMC au fost utilizate in instalatiile firmei Aroma Rise, dar ramasesera multe aparate cu care nu aveau ce face.

Pentru a achita datoriile mari ale Aroma Rise catre CAROM, proprietarul s-a folosit de firma TOTAL GROUP SRL Bucuresti pentru a ,,vinde’’, la un pret exagerat aceste aparate care, de fapt, nu sunt nimanui de folos.

Intreaga afacere este atent supravegheata de directorul comercial, ing. Iofcea Gheorghe, care are misiunea de a rezolva eventualele probleme. De exemplu, gestionarii care au refuzat sa preia pe inventar aceste aparate, datorita preturilor imense, au avut o discutie neplacuta cu directorul Iofcea si s-au conformat fara sa mai comenteze.

Pina si simpla pomenire a acestei afaceri este contraindicata, seful Biroului Investitii, ing. Necula avind probleme mari din aceasta cauza.

Vuza vrea sa cumpere dar nu oricum

Investitorul de la Chimcomplex, omul de afaceri Stefan Vuza s-a aratat ca fiind interesat de a investii in Carom. Acest lucru a reiesit din faptul ca acesta a cumparat in ultimul moment caietul de sarcini, dar pretul care se vrea pe carom este prea mare pentru multi dintre cei care ar fi dispusi sa investeasca in acest obiectiv.

De asemenea, rusii de la RAFO au declarat , imediat dupa ce au acaparat RAFO ca sunt interesati si de societatea Carom numai ca, pretul prea mare nu o face atractiva la acest moment.