Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Timisoara (ITRSV) a inceput reconstructia ecologica forestiera. Silvicultorii au inceput reimpadurirea terenurilor degradate de exploatarile miniere, defrisari si pasunat. Circa 1.000 de hectare de astfel de terenuri se afla numai in zona Moldova Noua, judetul Caras-Severin. ITRSV are in lucru, in judetele Timis si Caras-Severin, 614 ha. Lucrarile, incepute anul trecut, trebuie sa se termine in 2011.

Operatiunile nu sunt foarte costisitoare, finantare exista, dar conducerea ITRSV are probleme cu angajarea fortei de munca, cu firmele de executie, precum si cu mentalitatea oamenilor. "La plantare avem nevoie de personal necalificat si tocmai acesta este plecat din tara. Nu este usor sa sapi milioane de gropi cu cateva zeci de oameni.

Daca reusim sa facem numai 200 de hectare pe an vom termina numai peste 50 de ani", a precizat Aristotel Visoiu, inspector-sef la ITRSV Timis.

Lucrarile in localitatea Coronini, localitate cunoscuta mai bine sub numele de Pescari, au inceput in urma cu un an. Inca de la inceput, inspectorii silvici s-au confruntat cu probleme.

"Localnicii ne scoteau puietii din pamant si ii lasau pe vatra. Spuneau ca e locul unde aduc oile la pasunat, dar acolo nu creste nimic, nici macar iarba. A trebuit sa aduc politia ca sa ii opresc sa mai strice ce au muncit altii", a spus Gheorghe Danet, primarul din Coronini. In acest perimetru se lucreaza pe 20 ha.