CET are nevoie urgenta de 85 milioane lei

Presata de E.ON Gaz si de costul achizitiei de combustibil pentru iarna urmatoare, CET a anuntat reluarea in forta a programului de debransari la asociatiile de proprietari cu datorii. Unitatea ieseana are de platit catre furnizorul de gaze naturale facturi de 40 milioane lei. „Noi am cerut celor de la CET sa vina cu garantii ferme ca isi vor plati datoriile.

In caz contrar, vor fi somati sa-si plateasca datoriile. Intreruperea furnizarii de gaz ar fi o solutie extrema la care nu vrem sa se ajunga", a precizat Corneliu Zait, purtatorul de cuvint al E.ON Gaz.

Pentru a-si achita facturile la gaz si a-si asigura fondurile necesare achizitiei de carbune, CET ar avea nevoie de aproximativ 85 milioane lei, adica aproape echivalentul sumelor pe care le are de incasat de la populatie. „Avem de platit facturile la gaze naturale pe doua luni si jumatate.

In plus, avem nevoie de bani si pentru achizitionarea carbunelui pentru sezonul rece urmator", a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi. Furnizorul de agent termic iesean are in plan achizitionarea a aproximativ 225.000 tone de carbune. Din estimarile sefilor de la CET, pentru aceasta cantitate ar urma sa fie platita suma de 18 milioane dolari, adica aproape 45 milioane lei.

Daca pina in prezent in cazul a circa 200 de asociatii de proprietari a fost sistat agentul termic, inca 300 de asociatii se afla pe „lista neagra" a CET. Practic, aproape 30% din asociatiile de proprietari din Iasi au datorii la CET.

Sefii CET au luat decizia de a trimite notificari asociatiilor de proprietari care au datorii mai vechi de trei luni de zile catre furnizorul de agent termic. Astfel, incepind cu data de 1 mai, asociatiile care nu au reusit sa-si achite restantele vor ramine fara apa calda. Urmatoarea etapa va fi chemarea in instanta a datornicilor.

"Noi nu putem sa intervenim direct asupra locatarilor pentru ca avem contracte incheiate cu asociatiile de proprietari. Sefii de asociatii trebuie faca rost de bani de la cei care nu si-au platit facturile la apa calda si incalzire", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint de la CET.

Debitele totale ale populatiei catre CET se ridica la aproximativ 92 milioane lei, din care circa 51 milioane lei reprezinta numai penalitatile.

Datorii mai vechi de patru ani

De la inceputul acestui an, UFET a demarat o campanie dura de debransare a datornicilor la plata agentului termic. „Este vorba despre datorii istorice, din 2003, chiar si dinainte de acest an. Oamenii trebuie sa invete ca trebuie sa plateasca pentru serviciile prestate", a declarat Constantin Ciofu, directorul UFET.

Din declaratiile celor de la UFET reiese ca debransarile au fost incepute la asociatiile unde s-a constatat ca s-au efectuat plati preferentiale catre alti furnizori. Singura solutie de a nu ramine fara utilitati a locatarilor care nu au datorii la intretinere este de a incheia conventii individuale de plata cu CET.

Principalul avantaj al acestui tip de contract este ca nu sunt debransati decit cei care au datorii. Totodata, beneficiarii acestor contracte platesc agentul termic si apa calda direct la furnizor. Plata nu mai este efectuata prin intermediari si scade riscul umflarii nejustificate a facturilor.

In acest moment, din totalul celor aproximativ 63.000 de apartamente bransate la CET, numai la aproape 6.000 locatarii au incheiat contracte individuale de plata. „Noi am vorbit cu sefii de asociatii, dar lucrurile se misca greu. Lumea vrea aceste conventii individuale, dar sefii de asociatii nu-si dau interesul pentru a urgenta actele", a mentionat Ciofu.

De cealalta parte, sefii asociatiilor de proprietari cer conducerii CET sa dea dovada de intelegere. „Lumea nu are bani, de aceea nu plateste. Din 1990, preturile au crescut de circa 7.000 de ori, iar salariile de numai 1.000 de ori. In plus, este vorba despre servicii sociale.

CET a crescut valoarea gigacaloriei si a impovarat si mai mult populatia", a comentat decizia furnizorului de agent termic Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari.