Rolling Stones, Alice Cooper, Marilyn Manson, Iron Maiden, Overkill, legendarii Robert Plant sau Julio Iglesias sunt doar cateva din capetele de afis ale unei serii de concerte live din anul cu cea mai buna participare din show-bizul mondial. Pentru a-i asculta, clujenii trebuie insa sa se deplaseze in Capitala sau la Budapesta, in Cluj anuntandu-se Overkill.

Concertele cu mari nume ale muzicii mondiale au explodat anul acesta. Nume mari ale scenei muzicale internationale se ingramadesc sa concerteze pe scenele autohtone. Cu doua exceptii, Goran Bregovic si Julio Iglesias, care vor sustine concerte in afara Capitalei, restul show-urilor sunt concentrate in Bucuresti.

Amatorilor de heavy metal de calitate au sansa sa ii vada pe idolii unui grup-legenda a stilului, britanicii de la Iron Maiden, la Budapesta, locatie unde se ajunge mai repede decat la Bucuresti, inclusiv cu avionul, direct de la Someseni.

Monstri sacri la Bucuresti

Cel mai mediatizat concert este cel al “bunicilor” rock de la Rolling Stones, care este considerat de presa de specialitate show-ul anului. Dintre multele nume trecute oarecum in umbra de acest concert este cel al celebrului Robert Plant, 59 de ani, ex-solistul trupei Led Zeppelin.

Turneul european al acestuia va strabate Estul cu concerte la Budapesta, Salonic, Belgrad. Plant a intrat in Led Zeppelin in 1968, iar trupa s-a destramat in 1980, dupa ce a dat nastere unor hituri mondiale cum ar fi “Stairway to Heaven”.

Plant a fost apoi nominalizat de 4 ori la premiile Grammy, pentru albume realizate in cariera sa solistica. “Este foarte greu sa aduci nume mari la Cluj. Ca organizator de concerte ma confrunt cu o prezenta destul de mica a publicului, dar mai ales cu absenta unor sponsori de calibru, seriosi.

Poti foarte usor sa patesti sa scoti bani din buzunar pentru a plati onorariile. Cu toate acestea, eu am reusit sa aduc aici o trupa celebra, W.A.S.P. si incerc sa conving staff-urile Ozzy Osbourne si Aerosmith sa concerteze aici”, explica Ioan Brandusan, organizatorul Festivalului Maximum Rock.

La majoritatea concertelor, clujenii pot cumpara bilete de la Libraria Universitatii si mai ales de pe www.myticket.ro sau accesand site-urile vedetelor care vor concerta.

Trupa americana de thrash metal Overkill este unul din marile nume ale genului. Grupul s-a infiintat in 1980 in New Jersey. Trupa a fost foarte activa din 1984 si a inregistrat 14 albume de studio, 2 EPs, 2 live. Liderul ei este vocalistul Bobby Ellsworth.

Trupa a fost influentata de celebrii “M?t?rhead”, iar cel mai renumit album este “Feel the Fire”. Overkill este asteptata la Cluj, in 12 august, in cadrul Festivalului Maximum Rock.

Cand, cine si unde vine

13 mai, Sala Polivalenta, Bucuresti: Gloria Gaynor

15 mai, Sala Sporturilor, Cluj: Goran Bregovic

18 mai, Arenele Romane, Bucuresti: Blind Guardian

25 mai, Arenele Romane, Bucuresti: Nightlosers&Shukar Collective

25 mai, Sala Palatului, Bucuresti: The Chemical Brothers

25 mai, Arenele Romane, Bucuresti: Gogol Bordello

31 mai, Stadionul “Lia Manoliu”, Bucuresti: George Michael

31 mai, Preoteasa, Bucuresti: Behemot

6 iunie, Sala Sporturilor, Budapesta: Iron Maiden

23 iunie, Arenele Romane, Bucuresti: DJ Bob Sinclair

23-24 iunie, Festivalul Rock’n’Coke, Arenele Romane, Bucuresti: Prodigy, Incubus, The Cult, The Rasmus

29 iunie - 1 iulie, B’estival, parcarea C a Complexului Romexpo, Bucuresti: Faithless, Morcheeba, Hoverphonic (29 iunie), Reamon, Kasabian, Pink (30 iunie), Alice Cooper, Marilyn Manson, Wu-Tang Clan (1 iulie)

8 iulie, Arenele Romane, Bucuresti: Robert Plant

12 iulie, Club Live, Bucuresti: Sepultura

13 iulie, Sala Polivalenta, Bucuresti: Tori Amos

16 - 22 iulie, Tomlin, Slovenia: Festivalul Metal Camp

17 iulie, Stadionul “Lia Manoliu”, Bucuresti: Rolling Stones

25 - 29 iulie, Budapesta: Festivalul “Felsziget”

Iulie, Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov, Timisoara: Julio Iglesias

12 august, Cluj: Festivalul Maximum Rock: Overkill, Celelalte Cuvinte.