Publicatia americana „Stars and Stripes”, destinata militarilor si tuturor celor care au legatura cu armata americana, a realizat la sfarsitul saptamanii trecute un mic reportaj in Constanta cu intentia de a lua „pulsul” locuitorilor din zona in privinta prezentei americane.

Potrivit editiei europene a publicatiei, romanii adopta o pozitie echilibrata, alternand starea de siguranta creata de amplasarea unor baze militare SUA in zona cu teama unor represalii teroriste, care ar putea avea loc in Constanta tocmai din cauza americanilor.

„Personal, eu si majoritatea tinerilor suntem in favoarea bazelor americane, dar daca teroristii ne bombardeaza sau ne dau ceva rau ?” se intreaba Robert Cloanca, un tanar de 25 de ani, student la Universitatea Ovidius, intervievat de reporterii americani intr-un parc din Constanta. „Sunt lucruri la care ne gandim. Intr-un fel e rau, dar in alt fel e bine”, adauga el.

Studentul le-a marturisit americanilor ca amplasarea bazelor militare in Constanta si prezenta trupelor romanesti in Irak constituie tot atatea amenintari in viziunea unor politicieni romani, de unde si certurile continue dintre acestia, ca reminiscente ale trecutului lor comunist. „E pacat, pentru ca noi avem acum alte probleme”, a mai spus constanteanul.

Problema comunismului a fost amintita si de alt interlocutor al reporterilor americani, Petre Irimia, de 46 ani. Publicatia precizeaza faptul ca barbatul le-a aratat mandru cartea de identitate, spunandu-le ca a participat in 1989 la rasturnarea lui Nicolae Ceausescu.

Irimia s-a aratat total de acord cu prezenta armatei americane in zona, considerand ca venirea acesteia va anula influenta nefasta a Rusiei: „Acum avem ceva care ne garanteaza stoparea influentei Rusiei. Mie inca imi este frica de comunisti, tot ce este acum rau in tara mea e din cauza comunistilor”.

Alina Droghia, „o tanara mama care se juca cu fetita ei ce invata sa mearga”, dupa cum o prezinta „Stars and Stripes”, le-a marturisit reporterilor ca nu a vazut in viata ei americani, cu exceptia celor pe care ii vede vara la plaja, dar ca nu o ingrijoreaza venirea soldatilor ci gandirea stramba a teroristilor: „Eu nu am vazut niciodata americani, cu exceptia celor

de pe plaja, din timpul verii. Pe mine nu ma nelinistesc soldatii americani, majoritatea oamenilor pe care ii cunosc gandesc pozitiv despre americani, dar poate ca teroristii gandesc altfel”.

Cotidianul american precizeaza ca US Army este deja prezenta in regiune, joia trecuta incheindu-si exercitiile de antrenament comune romano-americane, „la doar doua zile dupa ce Parlamentul Romaniei a ratificat intelegerea care permite instalarea a 3.000 de soldati americani in patru puncte din acest punct sudic al fostului bloc sovietic”.

Publicatia mai amintesete ca armata americana intentioneaza sa transforme baza de la Mihail Kogalniceanu in noul punct de comanda al unei forte comune de interventie in Europa de Est, care va fi coordonata de Armata terestra a SUA, cu ajutorul Fortelor Aeriene.