Pana sa se stabileasca daca vor fi executati sau nu cei 322, „puterea judecatoreasca” a socotit ca ar fi momentul potrivit sa-si scoata muschii de sub roba. In saptamana dinaintea referendumului, cand cei mari se inclestau in toate pozitiile, cateii nu puteau lipsi de la spectacol.

Viorica Costiniu, presedinta iliesciana a Asociatiei Magistratilor din Romania, s-a trezit rastindu-se la diplomatii occidentali prezenti la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (printre altii, Malchow Olaf, consilier la Ambasada Germaniei, Hall Philip Ridley, consilier sef adjunct in Ambasada Marii Britanii, Onno Simons, reprezentant al Comisiei Europene in Romania, Nelson Thimoty, secretar al Ambasadei SUA...).

"Prezenta la sedinta Sectiei de Procurori a CSM a mai multor demnitari straini constituie o premiera, care in opinia noastra tradeaza o lipsa de respect fata de Autoritatea Judecatoreasca din Romania.

Totodata apreciem ca s-a insinuat, fie si doar prin prezenta fizica a acestor reprezentanti de ambasade, neincrederea strainatatii in forul suprem al justitiei, in modul de a gestiona o situatie care-si are singurul raspuns la nivelul sistemului.

Avem convingerea ferma ca in tarile lor acesti inalti demnitari straini nu si-ar fi permis, decat eventual, ( ?! ) o vizita de curtoazie pentru discutii legate de functionarea sistemului judiciar din tarile respective. In nici un caz nu ar fi actionat in masura sa creeze presiune si reactie mediatica”.

Doamna Viorica zice mai departe, foarte ofuscata si ca picata din Luna, ca se considera jignita fix in amorul ei propriu de aceasta atitudine „de desconsiderare, cu atat mai mult cu cat pana in prezent n-au mai avut nici o reactie care sa justifice un interes de moment"! In loc sa se iscaleasca asa cum gandeste, ca o autentica „doamna Nuti” sau „Tanta” din cartier,

"Vio” Costiniu arunca enormitatea consideratiilor ei belicoase in carca AMR, taman acum, cand Franco Frattini, Comisarul european pentru Justitie, anunta ca, in zilele urmatoare, va analiza cu mare atentie posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pe Justitie pentru Romania.

In estimp, perfect sincronizate, mult mai sportiva Laura Codruta Kovesi, Procuror general al Romaniei, i-a tras una scurta peste nas lui Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor si autor al unei „solicitari” de a dispune prezenta mai multor procurori in vederea audierii acestora la o comisie parlamentara care analizeaza practica interceptarilor si inregistrarilor telefonice.

Ancheta s-a declansat dupa ce fostul director al SIE, demisionarul Claudiu Saftoiu, a afirmat ca serviciul pe care il conducea ar fi interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general.

"Am luat act cu ingrijorare de continutul scrisorii ce mi-ati adresat-o in data de 9 mai 2007 prin care procurorii au fost confundati cu demnitari, functionari, angajati ai Guvernului sau ai altor organe ale Administratiei Publice si s-a invocat obligativitatea prezentei acestora in fata Comisiilor Parlamentare.

Potrivit dispozitiilor Constitutiei Romaniei si ale legilor privind organizarea judiciara, procurorii sunt magistrati si fac parte din autoritatea judecatoreasca.

Ca atare, acti-vitatea procurorilor este supusa controlului judecatoresc sau al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei magistratilor, singura institutie abilitata sa evalueze activitatea procurorilor.” Pe de alta parte, Kovesi a cerut CSM sa ia atitudine fata de „imixtiunea Parlamentului in treburile justitiei”, dar, si aici, dupa larma de rigoare, s-a amanat luarea unei decizii pana dupa referendum.

Ei, bine, problema nu e defel noua. Cu certitudine, nu CSM va descoperi cine a inventat roata. In urma cu nici un an, a avut loc, la Bucuresti, un seminar cu aceeasi tema, privind responsabilitatea magistratilor din perspectiva comparativa a dreptului european.

Una dintre problemele ridicate s-a referit exact la faptul „daca trebuie sau nu sa se pre-zinte magistratii in fata Comisiilor Parlamentare?” Doamna judecatoare Christiane Berkani, membru al CSM din Franta a precizat atunci ca, in tara ei, „orice cetatean are obligatia de a se prezenta in fata acestor comisii, dar comisiei parlamentare ii este interzis sa ceara magistratului explicatii cu privire la dosarele nesolutionate, aflate inca pe rol. Chiar si ulterior solutionarii dosarelor, magistratii trebuie sa pastreze secretul profesional. Magistratilor li se pot cere relatii cu privire la institutia justitiei, dar nu pot da explicatii cu privire la deliberare.

De asemenea, nu sunt obligati sa se justifice cu privire la alte aspecte tehnice dintr-un dosar in lucru.”

Daca pe cetateanul Ica Costiniu, sictirit de interesul "puterilor straine” pentru „problemele interne” ale justitiei romane, il duci degeaba la comisie, tanara Laura Codruta Kovesi nu are de ce sa teama de tehnica. Trebuie sa dea dezlegarea necesara subordonatilor.

Acestia sa le explice romanilor cine detine astfel de aparatura de interceptare si inregistrare, cum este folosita, cum sunt stocate informatiile, ce se intampla cu ele si cine are acces la aceste date. Este o problema ce tine strict de respectarea drepturilor omului si, daca procurorii au constiinta curata, nu au nevoie de pretexte pentru o tacere vinovata.