Aparitia mai multor materiale de presa ce relevau faptul ca muncitorii turci sint mult mai bine platiti decit romanii ce lucreaza la constructia Autostrazii Transilvania a determinat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din cadrul Guvernului Romaniei sa se autosesizeze in acest sens.

CNCD a deschis un dosar de cercetare, iar in urma analizelor se va decide daca este vorba de discriminare intre romanii si turcii angajati la Bechtel.

„Ne-am autosesizat din materialele de presa prin care se aduce la cunostinta faptul ca este diferenta de salariu intre muncitorii turci comparativ cu cei romani. Am cerut in acest sens un punct de vedere de la firma constructoare, Bechtel, dar si de la Agentia Nationala de Ocupare a Fortelor de Munca (ANOFM).

Urmeaza sa analizez dosarul, ca, dupa aceea, Colegiul Director sa ia o hotarire“, ne-a declarat Ana Maria Panfil din cadrul CNCD, cea care raspunde de dosar. Colegiul director este format din noua membri, care vor redacta o hotarire referitoare la existenta sau inexistenta discriminarii dintre muncitorii Bechtel in aproximativ 2 saptamini.

Potrivit unui raport al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, un fierar betonist roman angajat la Bechtel primeste 200 de euro, in timp ce un muncitor adus din Turcia pentru aceeasi munca este remunerat cu 700 de euro.

Salariile celor aproape 200 de turci angajati la Bechtel ajung pina la mii de euro, iar cei peste 2.500 de angajati romani sint platiti cu sume de la 440 de lei la 1.800 de lei.

„Inginerii tehnicieni pot ajunge pina la un salariu de 1.200 de euro, dar asta nu se poate compara cu salariile turcilor“, sustine presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, care este de parere ca muncitorii nostri sint discriminati. „Nu este justificat sa platim straini cu bani grei atit timp cit in Romania exista specialisti in domeniu.

Romanii sint discriminati pe santier, nu pot ocupa nici un loc de conducere“, considera Grigore Pop. Oficialii Inspectoratului Teritorial de Munca spun ca diferentele au la baza faptul ca strainii sint detasati in Romania, dar primesc salariul negociat in tara de origine.

Si Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a primit mai multe sesizari din partea unor muncitori romani cu functii de conducere la Bechtel, care declarau in scrisorile lor ca sint discriminati pe considerente salariale si ca doresc sa lucreze pentru firma Nokia.