In urma cu cateva zile, Informatia Bacaului a trimis o hartie oficiala la AJOFM pe legea 544, prin care solicitam unele informatii privind contracte ale institutiei cu diferite firme si fundatii bacauane.

Am primit neasteptat de repede un raspuns, insa acesta este trunchiat, prin urmare ne restrictioneaza accesul la informatii de interes public, ingradind totodata si dreptul cititorilor nostri de a sti unde, la cine si in ce mod se cheltuiesc banii publici.

Institutia bacauana ne-a raspuns cu privire la existenta a doua contracte de prestari servicii, insa a refuzat cererea noastra de a ne trimite si copii dupa respectivele contracte. Cu toate ca ele sunt incheiate din bani si pe bani publici!

In atentia juristilor AJOFM

Refuzul celor de la AJOFM are la baza, conform teoriei juristilor de la institutia bacauana (intre noi fie vorba, platiti tot din bani publici), Legea 544 din 2001, articolul 12, lit. c si lit. d, precum si Legea 677 din 2001.

Mai pe romaneste, AJOFM refuza sa ne puna la dispozitie copii dupa contracte pentru ca s-ar incalca principiul concurentei loiale, precum si dreptul la confidentialitatea datelor personale. Din punctul nostru de vedere, refuzul AJOFM nu are baza legala.

Nu se incalca absolut deloc principiul concurentei loiale daca se face public termenii unui contract dintre o institutie publica si o firma sau o fundatie. Contract de prestarii servicii. Si asta pentru ca respectivul contract deja exista, sau se afla in derulare.

Nu am cerut informatii cu privire la datele persoanale ale cuiva, sau date despre oferta unei firme in momentul depunerii documentatiei pentru o licitatie. Daca am fi facut asta, intr-adevar orice institutie publica ar fi avut dreptul sa ne refuze. Si nu aveam nimic de obiectat. Asta in ceea ce priveste Legea 544 invocata.

Cat priveste cealalta lege pe care ne-au aruncat-o in fata juristii de la AJOFM, si anume Legea 677 din 2001, aceasta nu are absolut nicio legatura cu cererea noastra. Asta pentru ca nu am cerut nici numarul cursantilor, nici numele lor, prin urmare niciun fel de date personale.

Accesul la informatii este garantat

Le reamintim celor de la AJOFM ca legislatia Romaniei, inclusiv Constitutia da dreptul fiecarui cetatean sa ceara si sa primeasca informatii despre cum sunt cheltuiti banii publici.

Dat fiind faptul ca juristii AJOFM nu prea reusesc sa descifreze hatisurile legislative ii informam respectuos ca "accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul din principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritati publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei." Si inca ceva...suntem membrii UE!