Clujul este, incepind de ieri, in carantina de gradul III, dupa ce au fost descoperite doua focare de rabie la vulpe in Colonia Becas si in comuna Feleacu. Veterinarii recomanda evitarea contactului cu animalele, mai ales cele salbatice.

Cluj-Napoca si Feleacu, in carantina

Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj a instituit carantina de gradul III. Directorul executiv al DSVSA Cluj, Alexandru Duma, a precizat ca, in urma aparitiei a doua focare de rabie la vulpe in Colonia Becas FN si in localitatea Feleacu FN, s-a declarat oficial rabia in Cluj-Napoca si comuna Feleacu.

Carantina de gradul III a fost instituita ieri pentru o perioada de minimum 3 luni.

In aceasta situatie, detinatorii de ciini si de pisici sint sfatuiti sa se prezinte la medicul veterinar pentru vaccinarea antirabica a animalelor care au depasit 6 luni de la ultima vaccinare si sa efectueze vaccinarea cateilor imediat dupa ce acestia implinesc 3 luni.

Avertizare pentru clujeni

Autoritatile sanitar-veterinare le recomanda clujenilor sa evite zonele frecventate de animale salbatice cind ies la plimbare cu ciinii, carora sa nu le dea drumul din lesa. Locurile care ar fi bine sa fie evitate sint Becas, Sfintul Ion, Faget si lizierele altor paduri din imprejurimi.

In cadrul programului de masuri pentru profilaxia si combaterea rabiei, in aceasta perioada se vor intensifica actiunile de capturare a ciinilor fara stapin de pe raza municipiului.

Primul caz de rabie a fost semnalat in 25 mai, cind o familie din Colonia Becas a gasit in apropierea casei lor o vulpe moarta care s-a dovedit ca avea microbul rabiei.

Rabia, sau turbarea, cum este cunoscuta in termeni populari, este o boala produsa de un virus ce afecteaza sistemul nervos central atit la animale, cit si la oameni. Oamenii pot dobindi boala in urma muscaturilor produse de animale turbate.