Orice client care isi cumpara un produs electronic sau electrocasnic beneficiaza prin lege de reciclarea prodsului vechi, de acest lucru fiind obligati sa se ocupe comerciantii de astfel de aparatura. Aici intra marile lanturi de magazine din tara noastra cum sunt Media Galaxi, Domo, Altex si altele.

Cei mai multi dintre sibieni habar nu au ca pot beneficia de aceasta facilitate, dar nu este de mirare din moment ce nici comerciantii nu sunt prea siguri pe ei.

Implementare timida

Magazinul Domo de la subsolul complexului Dumbrava, situat in chiar buricul burgului sibian, a primit in primele sase luni ale acestui an doar sase produse electrocasnice pentru reciclare sau depozitare in conditiile impuse de Uniunea Europeana. Este vorba despre un televizor, frigidere si combine frigorifice.

Reprezentantii magazinului spun ca desi sistemul este abia la inceput si va mai dura ceva pana cand oamenii se vor obisnui cu reciclarea aparaturii din casa, in mare sistemul functioneaza.

Clientul vine in magazin, isi cumpara un produs nou, un frigider, spre exemplu, iar daca vrea sa se descotoroseasca conform normelor europene de cel vechi, fara a polua mediul inconjurator, angajatii magazinului, in momentul in care aduc acasa produsul nou, il preiau pe cel vechi si il duc la centrul de reciclare. In judetul Sibiu avem doar trei astfel de centre.

"Noi avem o colaborare cu o firma din Turnisor care se ocupa de depozitarea si reciclarea obicetelor preluate. Eu zic ca oamenii care sunt de aici din oras stiu si nu se omplica, in momentul in care ducem produsul vechi il preluam pe cel nou”, a declarat Viorel Sima, adunct-sef Domo. Ramane totusi pentru clienti obligatia de a cumpara un produs nou din acel magazin.

Cu toate acestea, putini sibieni stiu de aceasta posibilitate si prefera in continuare sa isi arunce aparatura veche din casa la tomberon sau pe unde apuca.

Nici macar un obiect reciclat

Situatia este cu totul alta la magazinul Altex din chiar vecinatatea Pietei Mari a Sibiului. Aici nu s-a primit spre reciclare nici macar un obiect electrocasnic de la inceputul anului. Si nici macar angajatii nu stiu prea multe despre acest sistem de protejare a mediului inconjurator si de reciclare.

Spre exemplu, acestia sunt de parere ca fiecare om isi poate duce singur produsul la unul din cele trei centre de reciclare din judet, fara sa aiba treaba cu magazinul. „Nu a venit niciun om pana acum sa ne spuna sa preluam obiectele vechi. Exista trei puncte de colectare in judet, dar nu avem unul al nostru special”, spune Radu Oprea, seful magazinului Altex din centrul Sibiului.

Depozite pentru echipamente electronice si electrice

Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a colecta separat deseuri de echipamente electrice si electronice de la gospodariile particulare si de a pune la dispozitia producatorilor spatiile necesare pentru infiintarea punctelor de colectare selectiva a acestora. “In judetul Sibiu sunt trei puncte de colectare pentru deseuri de echipamente electrice si electronice: unul pe judet, la Copsa Mica, pe strada Laboratorului nr. 41, unul pentru localitati cu peste 20.000 de locuitori la Medias, pe strada Aurel Vlaicu nr. 135, si unul pentru localitati care au peste10.000 de locuitori la Sibiu, pe strada Trandafirului nr. 2”, precizeaza ing. Ionel Stelian Naicu, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu.